Víte, kolik kostek cukru je ve vašem jídle? V minerálce patnáct!

  • Víte, kolik kostek cukru je ve vašem jídle? V minerálce patnáct!
    20. března  2015 
     06:05

    Když si dáte čokoládovou tyčinku, pravděpodobně počítáte s tím, že bude obsahovat nějaký ten cukr. Tyčinka Mars obsahuje v přepočtu šest kostek cukru. To je celkem dost, co? Pokud si myslíte, že snížíte aspoň trochu příjem cukru tím, že si radši dáte ovoce, moc si nepolepšíte. Třeba banán má cukru ke čtyřem kostkám. Přitom doporučovaný denní příjem je maximálně deset kousků.

  • Boloňská omáčka kupovaná = 6 kostek

    Špagety s boloňskou omáčkou
    Autor: profimedia.cz
    Záchrana ve chvílích, kdy se nám nechce trávit u plotny příliš času, případně jako součást nákupu na dovolenou. Červená omáčka ve sklenici, která se běžně prodává v obchodech, sice působí na první pohled jako rajčata s trochou koření napěchovaná ve sklenici, ale přitom ta omáčka obsahuje mimo jiné třeba přidaný cukr nebo kukuřičný škrob, čímž se zvyšuje celková energetická hodnota, potažmo glykemický index. Tyto omáčky obsahují v průměru šest kostek cukru. Každopádně pokud právě držíte dietu, těstoviny s omáčkou by pro vás měly být tabu tak jako tak.
  • Pomerančový džus 1 l = 22 kostek

    Ovocné džusy mohou obsahovat více cukru, než se zdá.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud jste zvyklí si dát k snídani skleničku džusu, pravděpodobně nevypijete celý litr. Ale už když si dáte dvě deci, vyjde to nastejno, jako byste snědli 4 kostky cukru. Pak stačí, abyste si ještě malinko přilili, a dostanete se na poloviční doporučený denní příjem cukru. Jestli si ale bez džusu nedovedete představit začátek dne, tak zmenšete jeho příděl a doplňte si ho vodou. 
  • Café latté = 5 kostek

    Kávu byste mohli z fleku vyměnit za odpolední svačinu. Má totiž stejně kilojoulů.
    Autor: Shutterstock.com
    Dobrá káva, k tomu malý zákusek a rázem se ocitnete mnohem výše, než kolik by měl být váš denní příjem cukru. Obyčejné café latté, bez jakékoliv příchuti, obsahuje 5 kostek cukru. Nemůže za to samotná káva, ale mléko, které je do něj šleháno. Pokud si neumíte bez kávy představit den, ale také byste rádi něco shodili, tak pak se naučte pít obyčejné presso s mlékem (ale jen trochu!). Jestli máte pocit, že na sebe nechcete být tolik přísní, přesedlejte alespoň na cappuccino. Je to sice také zlo, ale o něco menší.
  • Banánová müsli tyčinka s polevou = 4 kostky

    Müsli tyčinky jsou praktické na letní výlety, túry i pobyt u vody.
    Autor: Shutterstock.com
    Že čtyři kostky cukru na jednu müsli tyčinku nejsou zas tak moc? No, to sice možná ne, ale většina lidí k tomuto jídlu přistupuje jako k něčemu dietnímu, co si mohou dát kdykoliv během dne, aby zahnali hlad. Jenže nic tím nezaženete, naopak rozdráždíte. Rychle se vám zvýší hladina cukru v krvi, takže se na chvíli budete cítit plni energie, ale po chvíli to zase odezní. A ozve se opět hlad. 
  • Ovocný jogurt = 5 kostek

    Ovocný jogurt
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud držíte dietu, tak jediný jogurt, jaký byste do své domácnosti měli pustit, je pouze bílý. Ale ne nízkotučný! Optimálně s 3,5 % tuku. Rozhodně zapomeňte na ovocné jogurty. I ty, které nejsou smetanové, obsahují velký podíl cukru. Například ten, který má 4,5 % tuku, v sobě obsahuje také pět kostek cukru. Jestli je na vás bílý jogurt moc kyselý, přidejte si do něj nakrájené čerstvé ovoce. Ale rozhodně ne třeba banán nebo mango! To pak zlatý ochucený jogurt – co do počtu kostek... 
  • Banán = 4 kostky

    Autor: Shutterstock.com
    Nepropadejte panice. Zase tak úplně jedno není, jestli schroupete čtyři kostky cukru, nebo sníte jeden větší banán. Z banánu budete mít rozhodně více energie a síly, a navíc je i lepší na chuť, co si budeme povídat. Kromě toho obsahuje důležitý draslík a další vitaminy a živiny. Jestliže ale striktně hlídáte každé své deko váhy, pak byste na banány měli stejně zapomenout. Nebo si ho dejte dopoledne, kdy má tělo ještě šanci sacharidy spálit.
  • Jahodový shake z fast foodu = 11 kostek

    Jahodový shake z fast foodu má stejnou energetickou hodnotu jako 11 kostek cukru.
    Autor: Profimedia.cz
    Takové chutné letní osvěžení! Tak se může sice jahodový milk shake tvářit a skutečně jím i být, ale nesmí vám vadit, že si vlastně pochutnáváte na zhruba jedenácti kostkách cukru. Což vzhledem k tomu, že jde v podstatě o nápoj, je poměrně dost. Místo toho byste si mohli dát celou tabulku vysoceprocentní čokolády, a ještě by vám pořád zbyly nějaké ty kostky k dobru. 
  • Ochucená minerální voda = 15 kostek

    Minerální voda
    Autor: Profimedia.cz
    O tom, kolik bychom toho měli za den vypít, se vedou stále spory. Podle lékařů nelze říct, kolik litrů přesně, odvíjí se to od naší postavy. Ideálně by to tedy mělo být zhruba 20 ml na 1 kilogram naší živé váhy. To ale neplatí o slazených vodách. Neprokazují nám téměř žádnou službu, a navíc jsou plné cukru. Litr a půl ochucené minerální vody má přibližně 15 kostek cukru. Jestli vám obyčejná voda nechutná, kápněte si do ní citron nebo limetku, případně přidejte mátu. 
  • Polotučné mléko 1 l = 12 kostek

    Věděli jste, že v jednom litru polotučného mléka se skrývá 12 kostek cukru?
    Autor: Shutterstock.com
    Máte pocit, že v mléku žádný cukr být nemůže? To byste se divili! V jednom litru polotučného mléka je totiž ukryto stejné množství cukru jako ve dvanácti kostkách. Ano, pravděpodobně málokdo vypije celý litr najednou. Ale dvě deci už takový problém nejsou, ne? Navíc mléko pijete několikrát denně, aniž byste si to uvědomovali. Tu si kus přilijete ráno do ovesných vloček, tamhle zase něco málo do kávy. Při jedné ze svých obvyklých cest do ledničky si třeba také trochu přihnete z krabice. Takže pozor i na něco tak zdánlivě bezpečného, jako je polotučné mléko.

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji