Zvolte si úbytek na váze šitý vám přímo na míru!

Zvolte si úbytek na váze šitý vám přímo na míru!
2. ledna  2015 
 06:00

Držet dietu podle nějaké slavné osobnosti a věřit, že za pár týdnů budete vypadat jako ona, je trochu bláhové. Všemožnými okurkovými, vlčími, medovými a jim podobnými dietami sice zhubnete pravděpodobně celkem rychle, ale na chvíli. Až se vrátíte do normálního režimu, kila budou zpět. Proto než se rozhodnete se do toho pořádně obout, rozmyslete si, jaký je váš cíl a jestli má být dlouhodobý.

Kéž by existoval nějaký kouzelný proutek, kterým by se jen mávlo a hned bychom měli o pár kilo méně! Bohužel to tak nefunguje a hubnutí je dřina. Na druhou stranu výsledek stojí za to a pozorovat – byť malé – pokroky je povznášející. Než se ale rozhodnete se do toho skutečně pustit, musíte si ujasnit, o co vám vlastně jde. Chcete shodit kila rychle, ale pouze na chvíli kvůli nějaké speciální akci? Nebo toužíte ustálit si nižší váhu na dlouhou dobu?

Je důležité se naučit rozlišovat pojmy "hubnutí" a "dieta". Navzájem jsou spolu úzce propojeny a hubnutí by bez diety bylo mnohem obtížnější a dieta bez hubnutí by byla k ničemu. Jde akorát o to, zvolit při hubnutí tu správnou dietu, při které půjdou dolů kila. Ale tuku, nikoliv svalů, jako se to děje při dietách založených převážně na hladovění. 

Stanovte si cíl

Než se do hubnutí skutečně pustíte, musíte být sami přesvědčeni o tom, že to skutečně chcete. Pokud není pevná vůle vaší silnou stránkou, bude vám to pravděpodobně dělat problémy. Stejně tak si musíte předem určit, kolik kilo chcete shodit. Je totiž rozdíl, jestli se potřebujete zbavit pár nastřádaných po Vánocích, nebo patnácti kil. 

Stehna jako bohyně? Jde to!
Autor: Profimedia.cz

Ať už si zvolíte jakoukoliv cestu, vždy mějte na paměti, že kila musí jít dolů postupně, pokud je nechcete nabrat hned zpátky. Ideální je kolem 2 až 3 za měsíc. Při této frekvenci máte jistotu, že až si jednou dáte pořádně do nosu, nevrátí se vám. Kromě váhy byste si domů měli pořídit také metr, kterým si budete měřit tělesné partie. Měření má totiž mnohem větší vypovídací hodnotu než váha, do které se počítají nejen tělesné tuky, ale i svaly, které můžete nabírat během cvičení. 

Svěřte se do rukou odborníka

Nejlepší variantou je spojit se při hubnutí s nějakým odborníkem, který vám s tím pomůže. Sice za vás nezhubne, ale udělá vám analýzu celého těla a připraví vám hubnutí na míru. Nelze použít jeden mustr na všechny lidi, každý z nás potřebuje trochu jiné kouzlo na to, aby zhubl. 

Hubnout můžete i bez větší námahy.
Autor: Shutterstock.com

Pokud ale nechcete s hubnutím pomoct a myslíte, že to zvládnete sami, pak si nad sebou onen pomyslný bič budete muset držet sami. To s sebou ponese i změnu dosavadního životního stylu. Nechte si sestavit jídelníček, který pomůže při redukci váhy. Ten pak musíte dodržovat. Je totiž sestaven tak, aby nastartoval metabolismus, který pak účinně spaluje.

Udělejte si z pohybu samozřejmost

Samotné jídlo ale nestačí, musíte si k tomu zvolit adekvátní pohyb. Alespoň třikrát týdně. Ideální je sporty kombinovat, aby vám nezevšedněly a příliš vás neotrávily. Můžete si jít třeba dvakrát týdně zaběhat a potřetí si zajděte s kamarádem na squash nebo o víkendu vyrazte na kolo, na výlet.

Občas bývá těžké se k pohybu přinutit. Proto si v týdnu stanovte dva pevné termíny, které budete mít vyhrazeny jen a jen sami pro sebe a sport. Například v pondělí od 18.00 do 19.00 budete chodit běhat a ve středu od 8.00 do 9.00 si zase půjdete zaplavat.

V chladnějším počasí spálíte sportem více kalorií.
Autor: profimedia.cz

Zapište si to do diáře a počítejte s tím stejně tak, jako počítáte s tím, že musíte do práce. Po pár týdnech vám to natolik zevšední, že to budete považovat za naprostou samozřejmost. Třetí aktivitu si pak schovejte na víkend. Postačí vám i dlouhá procházka.

Pokud do svého redukčního plánu zařadíte sportování, kila půjdou dolů mnohem rychleji. Ale i tady jsou různá úskalí, která se mohou objevit. Ne všechny sporty jsou vhodné pro každého. Navíc abyste skutečně spalovali tuky, a nikoliv cukry, musíte si udržovat správnou tepovou frekvenci. 

Nespoléhejte jen na počítání kJ

Existují i jiné možnosti, které vám pomůžou dát dolů kila. Někteří lidé prosazují počítání kilojoulů. To funguje na základě toho, že přijmete pouze tolik energie, kolik skutečně potřebujete. Zjistíte to jednoduše, pomocí výpočtu bazálního metabolismu. Tato forma hubnutí funguje poměrně úspěšně také, ale pouze na určitou dobu. Poté si metabolismus zvykne i na tento příjem energie a zpomalí se. Počítání tedy může sloužit k nastartování celého procesu hubnutí. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji