Hodný cukr vs. zlý cukr: Poperte se s chutí na sladké

Hodný cukr vs. zlý cukr: Poperte se s chutí na sladké
14. ledna  2015 
 05:05

Víte, že závislost na cukru je stejně nebezpečná jako na některých drogách? Potvrzují to nejnovější studie. Máme tedy na sladké zapomenout, nebo je tu jiná, snadnější možnost? Poradíme vám, jak zvládnout chuť na sladké, která čas od času přepadne každého z nás, aniž by člověk musel volit umělá sladidla a podobně. 

Od přírody má člověk tendenci dávat přednost sladkým jídlům. Zatímco v minulosti byly sladkosti vzácností, dnes na nás v obchodě číhá pokušení téměř v každém regále. Docela dobré řešení je odnaučit se jíst jednoduché cukry třeba v cukrovinkách nebo čokoládových tyčinkách a snažit se vyhledávat zdravé sladkosti. 

Jak je cukr nezdravý? 

Koláč s třešněmi a čokoládou
Autor: Shutterstock.com
Každý ví, že velký příjem sacharidů není pro zdraví ideální. Vede k nadváze a obezitě, nepřímo i k onemocněním srdce, jater nebo k cukrovce druhého typu. Ve srovnání s tím je skoro druhotné zmiňovat zubní kaz – sacharidy se totiž tráví hned v ústech, a navíc bakterie uvnitř úst z nich vytvářejí kyseliny, které zuby ničí. Průšvih je, že cukr dnes do sebe dostáváme nenápadně, často v potravinách, do nichž bychom to ani neřekli (třeba v kečupu). A slazené limonády jsou přímo zásobárnou nezdravých kalorií! Lehce pak ztratíme kontrolu nad tím, kolik jsme ho vlastně zkonzumovali. Někteří odborníci říkají, že se od cukrů musíme oprostit úplně – našemu zdraví to prý jen prospěje. Na druhou stranu malé množství cukru by tělu škodit nemělo a občasný hřích v podobě sladkosti nám naopak docela dobře pomůže dodržet dietní režim. Přečtěte si našeho průvodce, jak získat správnou rovnováhu v příjmu cukrů. 

Poznejte své hranice 

Autor: shutterstock.com
Doporučená dávka cukru pro dospělého člověka představuje 90 gramů denně – tím se ovšem myslí všechny cukry včetně těch, které jsou obsažené v ovoci nebo mléku. Co se týká jakýchkoli cukrů nad tento limit, neměli byste překročit 50 gramů na den. Přitom jen půllitrová lahev coly obsahuje 53,5 gramu přidaného cukru – tím máte denní „příděl“ vyčerpaný. Chcete-li si sacharidy v potravinách hlídat, vězte, že na potravinových etiketách je napsaný pouze celkový cukr, a to obvykle ve 100 gramech výrobku. 


Pozor na fruktózu 

Výzkum na kalifornské univerzitě prokázal, že zdravým lidem se výrazně zvýšila hladina tuku v krvi poté, co snědli stravu obsahující hodně fruktózy. Tento ovocný cukr se hodně přidává do sirupů, proto byste se jim měli spíš vyhýbat. Ovoce samo sice fruktózu obsahuje také, ale ta je doplněna o vlákninu a živiny, takže zdravotní efekt jasně převyšuje rizika. Jezte s rozumem a zdravěji.

5 kroků, jak udržet chutě na uzdě 

 

  1. Hlídejte si stabilní hladinu cukru v krvi. Pokud budete jíst pravidelně a kombinovat potraviny s proteiny (libové maso a ryby) a se složenými sacharidy (rýže, celozrnné pečivo, brambory), vyhnete se záchvatům vlčího hladu.
  2. Jednoduše snižte množství konzumovaného cukru. Jestliže si v současné době sladíte čaj dvěma a více lžičkami cukru, snižte množství o polovinu a víc. Na změnu si klidně nechte několik týdnů. 
  3. Nemlsejte zbytečně! Odstraňte z jídelníčku ranní sušenku k čaji a večerní kousek čokolády. Prospěje to i vašim zubům. 
  4. Vyhněte se sladkým svačinám. Místo koblihy si radši dejte něco zdravějšího. Inspirujte se našimi tipy! 
  5. Místo sušenek, dortů a cukrovinek čerstvé a sušené ovoce, oříšky, cereální sušenky; místo kompotu 100% šťávu; místo sladkých dezertů pečené jablko, pudink, bílý jogurt s ovocem; místo sladkých limonád čerstvý džus zředěný perlivou vodou, nízkotučné mléko, ovocnou šťávu bez přidaného cukru, vodu. 

Jsou umělá sladidla lepší? Ano i ne! 

Pokud si dáte dietní sladkou perlivou limonádu, je to rozhodně lepší než vypít litr slazené vody. Ovšem v light limonádách je množství barviv a konzervantů, které se pěkně podepíšou na vašem zdraví i tak. Někteří vědci navíc věří, že „nulové“ kalorie uměle vytvořených sladidel můžou narušit schopnost našeho těla spojit si sladkou chuť s vysokým příjmem kalorií. Lidem to potom znesnadňuje kontrolu nad sladkou chutí, a tím pádem nad energetickým příjmem. Na druhou stranu jiné studie ukazují, že výměna cukru za umělá sladidla pomáhá v hubnutí – lepší nulové kalorie než cukr, že? Co s tím? Nejlepší pro vaše zdraví je omezit cukr i umělá sladidla. 

Extra tip: Stévie 

Říká se jí také cukrová tráva a mnozí ji označují za zázrak, který vytlačí nejen cukr, ale i všechna ostatní sladidla. Výhody? Je úplně bez kalorií. Má až 300krát vyšší sladivost než cukr. Můžete ji koupit jako přírodní sladidlo. 

Autor: wall, oli

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji