Pořád přemýšlíte nad tím, jak správně kombinovat potraviny, abyste nemusela počítat každou kalorii, a přitom jste zhubla? Dělená strava je jednou z alternativ.
Není to žádná nezdravá dieta, při které byste trpěla hladem. Právě naopak. Je to způsob zdravého stravování, jehož příjemným vedlejším účinkem je také úprava hmotnosti. Čím je tak výjimečná a jaké jsou její zásady?
Systém dělené stravy rozděluje potraviny na tři základní skupiny:
1. Bílkoviny
Maso (krůtí, kuřecí, libové vepřové, hovězí, králičí, zvěřina), ryby (úhoř, makrela, losos, tuňák, sardinky, treska, sleď, pstruh), vejce a mléčné výrobky (mléko, sýry do 60% obsahu tuku) + vybrané ovoce (hlavně citrusy): jahody maliny, rybíz, třešně, nektarinky, grepy, kiwi, citrony, pomeranče, ananas, papája, hroznové víno.
2. Sacharidy
Obilniny (ječmen, proso, špalda, kukuřice, krupice, kroupy, žito), celozrnné pečivo, celozrnná rýže, těstoviny, brambory + vybrané ovoce: banány, jablka, fíky, datle, sušené ovoce.
Můžete je kombinovat s předchozími skupinami. Oleje (zejména lisované zastudena), neztužené margaríny a máslo, kysaná smetana, jogurty a vybrané mléčné výrobky (můžou mít i vysoký obsah tuku): mozzarella, cottage, ricotta, ovčí sýry; uzené potraviny, zejména ryby.
Bez jakéhokoli omezování můžete jíst:
Lilek, artyčoky, avokádo, brokolice, květák, kedlubna, listový salát, mrkev, paprika, rajčata, cibule, cuketa, chřest, celer, červená řepa, ředkvičky, česnek, zelí, špenát, zelený hrášek, houby, sójové klíčky, řeřicha, výhonky mungo, olivy, bylinkové čaje, kávovinové směsi.
Zakázané kombinace:
Hlavní zásadou dělené stravy je nemíchat potraviny s odlišným časem trávení a rozdílnými požadavky na kyselost či zásaditost trávicích šťáv. Potraviny ze skupiny bílkovin a sacharidů kombinujte vždy jen s neutrální skupinou.
Tipy na nový jídelní lístek
Snídaně
Míchaná vejce se šunkou (bílkoviny)
Na lžičce másla připravte 2 míchaná vajíčka se 70 ml nízkotučného mléka, dochuťte pepřem a solí. Smíchejte se 3 lžícemi nasekaných bylinek a nakrájenými 4 plátky šunky.
Müsli s ořechy (sacharidy)
Smíchejte 6 lžic ovesných vloček, 3 lžíce rozinek, hrst nasekaných lískových oříšků, 200 ml kefíru nebo bílého jogurtu a 2 lžičky medu.
Oběd nebo večeře
Kuřecí polévka se zeleninou (bílkoviny)
Nasekejte zelené bylinky podle chuti a dejte na lžíci rozpáleného oleje. Přidejte 300 g nakrájených kuřecích prsou. Zalijte 500 ml vody a přidejte půl kostky zeleninového bujonu. Zakryté vařte asi 15 minut. Potom přidejte růžičky z poloviny květáku a vařte dalších 15 minut.
Dušená rýže se zeleninou (sacharidy)
Na lžičce olivového oleje osmažte nadrobno nakrájenou malou cibulku, mrkev, 2 lžíce mraženého hrášku, 2 stroužky česneku, přidejte 120 g rýže a zalijte vývarem. Přidejte 50 g nakrájených žampionů a bez pokličky duste 15 minut. Potom zakryjte a duste dalších 10 minut. (Rýži můžete vařit i zvlášť a zeleninu přimíchat.) Podávejte se salátem, který si připravíte z natrhané malé hlávky zeleného salátu, nakrájené zelené cibulky, půlky pórku a nálevu z lžičky oleje a lžíce octa. Dochuťte solí.
Špagety s pestem (sacharidy)
Tři lžíce opražených piniových oříšků smíchejte s prolisovaným stroužkem česneku, lžičkou mletých lískových oříšků, nasekanou bazalkou, se solí a se 3 lžícemi olivového oleje. Přimíchejte lžíci nastrouhaného parmezánu. Uvařte podle návodu 120 g špaget a smíchejte je s pestem. Podávejte s nakrájeným rajčetem.