Poprvé v posilovně: S čím začít, abyste se nezničili?

Poprvé v posilovně: S čím začít, abyste se nezničili?
7. ledna  2016 
 06:00

První týden v lednu se tělocvičny, fitness centra a městské parky zaplní ledňáčky. Ne tedy těmi roztomilými ptáčky, ale lidmi, kteří si po Vánocích stoupli na váhu a získali pocit, že by se sebou měli začít něco dělat. Hned na konci února už většinou běhací pásy opět zejí prázdnotou. Patříte mezi ně i vy? 

Jakýkoliv osobní trenér vám poví, že po Vánocích je narůst nových členů fitness center a posiloven skutečně viditelný. Bodejť by ne. Bramborový salát, cukroví a přemíra alkoholu se prostě někde podepsat musí. Co na tom, že někteří nováčci měli co dělat se svou postavou už dávno před prosincem... Ale na něco se to svést musí, že jo. 

Dopřejte si během Vánoc dobrot, poté ale přestaňte.
Autor: Shutterstock.com

Cvičení v posilovně ale není brnkačka, alespoň ze začátku. Abyste se nezničili, respektive abyste si neublížili, musíte dodržovat některá základní pravidla. "Trénink pro začátečníka je ideální třikrát týdně, ne po sobě," radí osobní trenérka Olga Kalivoda z OK Just Be Fit. Je jedno, jaké dny v týdnu zvolíte. Jestliže jste tentokrát skutečně odhodláni dojít k menší velikosti oblečení, tak si z těchto dnů cvičení udělejte prioritu.

 

Tělo jako Rambo, nožičky jako hůlčičky

Z vlastní zkušenosti vím, že pokud se naučíte to, že každé pondělí, středu a pátek chodíte cvičit, třeba od osmi do devíti ráno, vydržíte u toho. Po pár týdnech se z toho pro vás stane naprostá samozřejmost a už vás ani nenapadne si na tento čas něco plánovat. Prostě si to zapište do diáře jako hotovou věc, se kterou nelze hnout.

V posilovně se snažte zatěžovat všechny části těla.
Autor: Shutterstock.com
 

Při cvičení se snažte nezaměřit se pouze na jednu část těla. Nejde jen o to, že by nebylo příliš estetické, kdyby vaše horní polovina těla byla samý sval a šlacha, zatímco nožičky by připomínaly hůlčičky, ale i o to, že byste odcházeli z prvních hodin v tělocvičně značně zničeni. "Ideální je udělat z cvičení kruhový trénink a střídat cvik na vrchní část těla s cvikem na nohy. Vždycky je důležité dbát na to, aby se procvičily všechny svalové skupiny na těle," upozorňuje Olga Kalivoda.

Pozor na začátečnické chyby!

V souvislosti s tím se snažte vyhnout se také jedné z nejčastějších chyb, kterých se v posilovně nováčci dopouštějí, a to je posilování pouze těch svalů, které "jsou vidět". U mužů to jsou často bicepsy a prsní svaly. "Časem uvidíte, že takoví lidé se jen hrbí, protože mají oslabené zádové svalstvo," vysvětluje osobní trenérka. 

Pokud si ale nevíte rady, jak správně posilovat, abyste si neublížili a abyste dokonale vytížili ty svaly, které potřebujete, domluvte si alespoň prvních pár hodin s osobním trenérem, aby vám vysvětlil, co a jak dělat. Úplné základy toho, jak se vypořádat s cvičením v posilovně, vám poradí ve videu Olga Kalivoda z OK Just Be Fit.

Video se připravuje ...
Než začnete cvičit v posilovně, nechte si poradit od odborníka. • VIDEO: Adam Balažovič

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji