VIDEO: Neničte si nohy běháním ve špatných botách

Video se připravuje ...

Diagnostika běhu

9. listopadu  2015 
 00:00

Diagnostika běhu je velmi zajímavá věc. Podle specialisty, který ji prováděl také na mně, má většina začínajících běžců problémy s došlapem. Tím nejzávažnějším je šmajdání, jak se říká hezky česky – samozřejmě že pro tuto vadu existují i odborné termíny. Došlap se dělí do tří různých kategorií.

Abyste mohli vybrat tu správnou běžeckou botu, která by vám pomáhala vyrovnávat vaši případnou vadu, musí se provést test na běhacím pásu, na kterém běžíte bosí. Jedině tak se dá absolutně přesně zjistit, jaký typ boty potřebujete.

Při došlapu buď lidé často vyvracejí kotníky a chodidla dovnitř, takže došlapují na vnitřní část boty nejvíce. Této vadě se říká pronace. Trpí jí největší procento lidí. Opačnému problému, tedy vyvracení kotníku a s tím i chodidel ven, kdy se váha těla přenáší na vnější strany bot, se říká supinace. Třetí varianta je ta ideální, tedy neutrální došlap, při kterém je váha těla víceméně na středu boty.

Pokud trpíte jednou nebo druhou nedokonalostí, měli byste se zaměřit na to, abyste si koupili boty, které vám pomohou – pomocí výztuh na jedné nebo druhé straně bot – k tomu, abyste vyrovnali došlap a neničili si nohy. Diagnostikovat si svůj běh můžete na několika různých místech a v několika prodejnách, stačí se podívat na internet, které místo je pro vás nejvýhodnější.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji