Protažení svalů před tréninkem? Není nutné, stačí až po něm!

Protažení svalů před tréninkem? Není nutné, stačí až po něm!
3. října  2015 
 05:59

Konečně jste se rozhodli, že si půjdete zaběhat. Venku je přece tak hezky, podzimní příroda přímo láká k tomu, dát si trochu do těla. Jenže ať už si vyberete běhání nebo jinou aktivitu, neměli byste zapomenout na své svaly. Jestliže na ně nebudete myslet, připomenou se vám druhý den tak, že na protažení příště rozhodně nezapomenete.

Předtím než vyběhnete do podzimní přírody, je dobré se trochu zahřát. Ne kvůli tomu, že by snad venku byla zima, ale abyste tělo připravili na to, že přijde nějaký další pohyb. Organismus se tak fyzicky i psychicky připraví. Zrychlí se vám krevní oběh a zlepšíte si dýchání, čímž si zajistíte lepší okysličení svalů a orgánů. Pokud se takto protáhnete, váš výkon bude o poznání lepší. "Touto rozcvičkou také eliminujete následné zranění," vysvětluje osobní trenér Radek Pajič z Bomton Power Concept. 

Stejně tak, jako má esej úvod, stať a závěr, i pohybová aktivita má své části, které nelze vynechat. Když už máte odsportováno, nezapomeňte se pořádně protáhnout. Není nutné strávit půl hodiny protahováním celého těla, zaměřte se na ty části, které dostaly při tréninku nejvíce zabrat. Pokud zůstaneme u toho běhání, na závěr si řádně protáhněte hlavně nohy. 

Video se připravuje ...
Jak by mělo vypadat zahřátí před tréninkem a protažení po něm nám ukázal osobní trenér Radek Pajič. • VIDEO: Marie Šilhová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji