Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Beránek jako živý

Velikonoční beránek, kterým zaručeně zabodujete
20. dubna 2011 | 18:00

Naše stoly o Velikonocích ozdobí tento moučník z třeného těsta většinou zakoupený v nejbližším pekařství. Zkuste si ale jednou upéct svého originálního domácího beránka. Když ho navíc ozdobíte "kožíškem" z bílkového sněhu, dočkáte se nejen velké pochoutky, ale i obdivu.

Budete potřebovat:

* 280g  cukru moučky
* 250g polohrubé mouky
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 balíček vanilkového cukru
* citronová kůra
* jedlá soda (na špičku nože)
+ forma na beránka, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání

Na sněhovou polevu:
* 180 g cukru moučky
* 3 bílky
+ stužku a kávová zrnka, želé bonbony, či sušené ovoce na ozdobu

Postup:

Cukr s máslem a se žloutky ušlehejte do pěny. Přidejte mléko, mouku, vanilkový cukr, jedlou sodu a trochu nastrouhané citronové kůry. Důkladně promíchejte. Formu beránka vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto vlijte do formy a důkladně rozetřete do krajů, aby byly vyplněné všechny tvary (střed vždy vyběhne více než okraje). Pečte ve vyhřáté troubě na 160°C asi 45 minut. Upečeného beránka vyklopte na utěrku a nechte vychladnout.

Pak jej můžete posypat cukrem moučkou, nebo ozdobit čokoládovou polevou. Ale největší úspěch sklidí beránek zdobeným sněhem.

Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni. Tuhý sníh naplňte do cukrářského sáčku a beránka zdobte drobnými krouživými pohyby od hlavy dolů. Dokud je sníh vláčný, vmáčkněte mu očka a čumáček ze zrnek kávy, želé, či sušeného ovoce. Nechte zcela zaschnout na suchém a chladném místě. Nakonec beránkovi přivažte stužku kolem krku.

Doba přípravy: 1 hodiny
Doba pečení: 45 minut