Budete potřebovat:
* 280g cukru moučky
* 250g polohrubé mouky
* 150 g másla
* 3 žloutky
* 1 balíček vanilkového cukru
* citronová kůra
* jedlá soda (na špičku nože)
+ forma na beránka, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání
Na sněhovou polevu:
* 180 g cukru moučky
* 3 bílky
+ stužku a kávová zrnka, želé bonbony, či sušené ovoce na ozdobu
Postup:
Cukr s máslem a se žloutky ušlehejte do pěny. Přidejte mléko, mouku, vanilkový cukr, jedlou sodu a trochu nastrouhané citronové kůry. Důkladně promíchejte. Formu beránka vymažte tukem a vysypte moukou. Těsto vlijte do formy a důkladně rozetřete do krajů, aby byly vyplněné všechny tvary (střed vždy vyběhne více než okraje). Pečte ve vyhřáté troubě na 160°C asi 45 minut. Upečeného beránka vyklopte na utěrku a nechte vychladnout.
Pak jej můžete posypat cukrem moučkou, nebo ozdobit čokoládovou polevou. Ale největší úspěch sklidí beránek zdobeným sněhem.
Bílky ušlehejte s cukrem ve vodní lázni. Tuhý sníh naplňte do cukrářského sáčku a beránka zdobte drobnými krouživými pohyby od hlavy dolů. Dokud je sníh vláčný, vmáčkněte mu očka a čumáček ze zrnek kávy, želé, či sušeného ovoce. Nechte zcela zaschnout na suchém a chladném místě. Nakonec beránkovi přivažte stužku kolem krku.
Doba přípravy: 1 hodiny
Doba pečení: 45 minut