Budete potřebovat (pro 4 osoby):
700 g jehněčí kýty
1 snítku rozmarýnu
1 stroužek česneku
mletý pepř
400 g karotky
12 mladých cibulek
2 menší pórky
2 lžíce sekané petrželové natě
3 lžíce másla
100 ml zeleninového vývaru
200 ml jehněčího vývaru
200 ml růžového nebo bílého vína
špetku šafránu
škrobovou moučku na zahuštění
Postup:
1. Rozmarýnovou snítku oberte a jehličky nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte, nasekejte a smíchejte se solí. Maso opláchněte ve studené vodě, osušte a po délce mírně nakrojte. Do řezu vetřete česnek se solí, trochu sekaného rozmarýnu a mletý pepř. Řez uzavřete, maso zabalte do potravinářské fólie, potom do alobalu a okraje dobře přitiskněte k sobě. Maso dejte do horké nikoliv vroucí vody (asi 70 °C) a 30 minut vařte.
2. Mrkev omyjte, očistěte a blanšírujte na lžíci másla, přilijte trochu zeleninového vývaru a pod pokličkou duste na mírném ohni asi deset minut. Očištěné cibulky také opečte na lžíci másla, přilijte trochu vývaru a duste asi osm minut. Stejným způsobem připravte i pórek, který stačí dusit pět minut.
3. Jehněčí vývar a víno zahřejte v hrnci, přidejte šafrán a zahustěte škrobovou moučkou. Maso vyjměte z vody, odstraňte alobal a fólii a nakrájejte na plátky. Sekanou petrželovou nať smíchejte s dušenou mrkví. Na talíře rozdělte jednotlivé druhy dušené zeleniny a maso, zalijte omáčkou a podávejte s vařenými nebo dušenými bramborami.
Doba přípravy: 60 minut
Doba dušení: 55 minut