Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Voňavé pečínky: Žebra v medové marinádě

K žebrům v medové marinádě se výborně hodí česneková či sýrová omáčka.
3. září 2010 | 14:17

Udělat maso tak, aby bylo křehké a mělo správnou šťávu, je docela věda. Abychom tomu přišly na kloub, přizvaly jsme si odborníka s bílou čepicí a vařečkou.

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření a pečení: 1 hodina 30 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):


2 kg vepřových žeber
sůl, pepř

na marinádu:

100 g medu
50 g rajčatového protlaku
1 lžíci sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 česnek
sůl, pepř

Postup:

1. Vepřová žebra osolte a zlehka posypejte drceným pepřem. Vložte do vysokého pekáče, zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené, zakryjte alobalem a dejte dusit do vyhřáté trouby (přibližně hodinu).

2. Mezitím smíchejte med, protlak, sójovou omáčku, olej a prolisovaný česnek. Žebra nechte vychladnout, naporcujte a potřete marinádou. Poté pečte v troubě nebo na grilu.

3. Hotové maso servírujte s omáčkou česnekovou nebo z modrého sýra.

Studené omáčky

Česneková

Budete potřebovat:
250 g majonézy
250 zakysané smetany
100 ml bílého vína
1 česnek
bílý mletý pepř

Postup:

Majonézu, smetanu a bílé víno promíchejte metličkou, přidejte prolisovaný česnek, duchuťte pepřem a solí, můžete přidat nasekanou pažitku.


Z modrého sýra

Budete potřebovat:
250 g majonézy
250 g zakysané smetany
150 g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
1 červenou cibuli
sůl, bílý mletý pepř
1 citron
cukr a mléko podle potřeby

Postup:

Majonézu se zakysanou smetanou promíchejte s jemně nasekanou cibulkou, přidejte nastrouhaný sýr, duchuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem. Podle potřeby nařeďte mlékem.

Autor: kamp, pil