Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření a pečení: 1 hodina 30 minut
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
2 kg vepřových žeber
sůl, pepř
na marinádu:
100 g medu
50 g rajčatového protlaku
1 lžíci sójové omáčky
2 lžíce olivového oleje
1 česnek
sůl, pepř
Postup:
1. Vepřová žebra osolte a zlehka posypejte drceným pepřem. Vložte do vysokého pekáče, zalijte vodou tak, aby bylo maso ponořené, zakryjte alobalem a dejte dusit do vyhřáté trouby (přibližně hodinu).
2. Mezitím smíchejte med, protlak, sójovou omáčku, olej a prolisovaný česnek. Žebra nechte vychladnout, naporcujte a potřete marinádou. Poté pečte v troubě nebo na grilu.
3. Hotové maso servírujte s omáčkou česnekovou nebo z modrého sýra.
Studené omáčky
Česneková
Budete potřebovat:
250 g majonézy
250 zakysané smetany
100 ml bílého vína
1 česnek
bílý mletý pepř
Postup:
Majonézu, smetanu a bílé víno promíchejte metličkou, přidejte prolisovaný česnek, duchuťte pepřem a solí, můžete přidat nasekanou pažitku.
Z modrého sýra
Budete potřebovat:
250 g majonézy
250 g zakysané smetany
150 g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
1 červenou cibuli
sůl, bílý mletý pepř
1 citron
cukr a mléko podle potřeby
Postup:
Majonézu se zakysanou smetanou promíchejte s jemně nasekanou cibulkou, přidejte nastrouhaný sýr, duchuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a cukrem. Podle potřeby nařeďte mlékem.