Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Velikonoční špenátový dort

17. dubna 2011 | 11:14

Přinášíme vám italský recept na slaný špenátový dort. Není na tom vůbec nic těžkého a výborně chutná!

Pro 4 osoby potřebujete:

TĚSTO:
* 300 g hladké mouky
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* ½ lžičky soli
* vodu
* olej na potření těsta
* mouku na posypání válu

NÁPLŇ:
* 1000 g listového špenátu (můžete
nahradit i mraženým špenátem)
* 2 lžičky majoránky
(lepší je čerstvá)
* 1 starší housku
* 80 g strouhaného sýra
* 100 ml mléka
* 500 g sýru ricotta
(může být i cottage)
* 50 g másla
* 6 vajec
* sůl a koření podle chuti

Postup:

1. Na vál si odvažte mouku, přidejte sůl, olivový olej a vypracujte směs. Postupně do ní přilévejte vodu, aby vzniklo vláčné těsto. Těsto odložte na pomoučenou utěrku, přikryjte a nechte asi hodinu odležet. Mezitím si nakrájejte housku a namočte ji do mléka. Po změknutí mléko slijte a housku vymačkejte.

2. Špenát na náplň omyjte, nasekejte nadrobno, vložte do hrnce s trochou vody, osolte, okořeňte a krátce poduste. Poté nechte vychladnout, přebytečnou vodu slijte a přidejte majoránku (podobným způsobem můžete připravit i špenát mražený). Důležité je odstranit ze špenátu přebytečnou vodu, aby nádivka nebyla vodnatá.

3. Uvařte špenát
Autor: ISIFA
3. Do hrnce se špenátem a majoránkou přidejte rozmáčenou housku a dvě rozšlehaná vejce. Vše přesypejte do větší misky a přidejte všechen sýr ricotta (cottage) – v hrnci by se vám ingredience špatně promíchávaly. Směs osolte, okořeňte podle chuti a důkladně promíchejte tak, aby všechny přísady byly dobře rozmělněné.

4. Na vál položte 2/3 těsta a rozválejte ho na co nejtenčí kruh. „Vytahujte“ ho na všechny strany – stejně jako těsto na štrůdl. Dortovou formu vytřete olejem a vložte do ní těsto tak, aby přesahovalo alespoň 1 cm z formy. Těsto zlehka potřete olejem. Připravenou náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a pokapejte olivovým olejem.

6. Vložte vejce opatrně do jamek
Autor: ISIFA
5.
Polévkovou lžící vytvořte v náplni šest jamek stejně vzdálených od sebe. Do každé jamky vložte kousek másla.

6. Velmi opatrně rozklepněte vejce tak, aby vklouzlo do jamky a přitom se neporušil žloutek. Vejce osolte, okořeňte a posypejte zbytkem sýra. Zbytek těsta rozválejte opět na tenký kruh.

7. Těsto položte na naplněnou formu a spolu s přečnívajícím spodním okrajem pečlivě zatlačte dovnitř kolem formy, abyste vytvořila okraje dortu. Povrch dortu jemně potřete olejem.

8. Do těsta opatrně vytvořte špejlí několik dírek, aby z těsta mohla unikat pára. Dort vložte do vyhřáté trouby (200 oC) a pečte asi 75 minut. Servírujte za tepla, nebo jako studenou pochoutku.

Autor: bon, nika, Kbak