Pro 4 osoby potřebujete:
TĚSTO:
* 300 g hladké mouky
* 2 polévkové lžíce olivového oleje
* ½ lžičky soli
* vodu
* olej na potření těsta
* mouku na posypání válu
NÁPLŇ:
* 1000 g listového špenátu (můžete
nahradit i mraženým špenátem)
* 2 lžičky majoránky
(lepší je čerstvá)
* 1 starší housku
* 80 g strouhaného sýra
* 100 ml mléka
* 500 g sýru ricotta
(může být i cottage)
* 50 g másla
* 6 vajec
* sůl a koření podle chuti
Postup:
1. Na vál si odvažte mouku, přidejte sůl, olivový olej a vypracujte směs. Postupně do ní přilévejte vodu, aby vzniklo vláčné těsto. Těsto odložte na pomoučenou utěrku, přikryjte a nechte asi hodinu odležet. Mezitím si nakrájejte housku a namočte ji do mléka. Po změknutí mléko slijte a housku vymačkejte.
2. Špenát na náplň omyjte, nasekejte nadrobno, vložte do hrnce s trochou vody, osolte, okořeňte a krátce poduste. Poté nechte vychladnout, přebytečnou vodu slijte a přidejte majoránku (podobným způsobem můžete připravit i špenát mražený). Důležité je odstranit ze špenátu přebytečnou vodu, aby nádivka nebyla vodnatá.
3. Do hrnce se špenátem a majoránkou přidejte rozmáčenou housku a dvě rozšlehaná vejce. Vše přesypejte do větší misky a přidejte všechen sýr ricotta (cottage) – v hrnci by se vám ingredience špatně promíchávaly. Směs osolte, okořeňte podle chuti a důkladně promíchejte tak, aby všechny přísady byly dobře rozmělněné.
4. Na vál položte 2/3 těsta a rozválejte ho na co nejtenčí kruh. „Vytahujte“ ho na všechny strany – stejně jako těsto na štrůdl. Dortovou formu vytřete olejem a vložte do ní těsto tak, aby přesahovalo alespoň 1 cm z formy. Těsto zlehka potřete olejem. Připravenou náplň rovnoměrně rozetřete na těsto a pokapejte olivovým olejem.
5. Polévkovou lžící vytvořte v náplni šest jamek stejně vzdálených od sebe. Do každé jamky vložte kousek másla.
6. Velmi opatrně rozklepněte vejce tak, aby vklouzlo do jamky a přitom se neporušil žloutek. Vejce osolte, okořeňte a posypejte zbytkem sýra. Zbytek těsta rozválejte opět na tenký kruh.
7. Těsto položte na naplněnou formu a spolu s přečnívajícím spodním okrajem pečlivě zatlačte dovnitř kolem formy, abyste vytvořila okraje dortu. Povrch dortu jemně potřete olejem.
8. Do těsta opatrně vytvořte špejlí několik dírek, aby z těsta mohla unikat pára. Dort vložte do vyhřáté trouby (200 oC) a pečte asi 75 minut. Servírujte za tepla, nebo jako studenou pochoutku.