Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sýrová jehla s rajčatovou omáčkou

Sýrová jehla s rajčatovou omáčkou
12. října 2009 | 12:49

Doba přípravy: 50 minut

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

200 g tvrdého sýra typu ementál
1 cuketu
3 brambory
150 g slaniny
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíci mleté papriky
olej na smažení

na těstíčko:
1 vejce
4 lžíce bílého vína
hladkou mouku podle potřeby
sůl

na omáčku:
1 cibuli
3 lžíce hladké mouky
1 stroužek česneku
4 lžíce rajčatového protlaku
1 kostku bujonu
1 bobkový list
3 hřebíčky
mletý pepř

Postup:

1. Brambory a cuketu oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě. Cuketu po pěti minutách vyjměte. Sýr nakrájejte na kostky a na jehlu nebo na špejli napichujte střídavě s plátky slaniny přeloženými napůl, cuketou a uvařenými bramborami.

2. Zakapejte sójovou omáčkou a posypejte mletou paprikou. Obalujte v těstíčku z mouky, vejce, špetky soli a vína. Špízy zlehka osmažte v rozehřátém oleji a polijte zbylým těstíčkem. Hotové je odložte na teplé místo.

3. Cibuli zpěňte na oleji, zaprašte třemi lžícemi hladké mouky, podlijte trochou vody, přidejte protlak, prolisovaný česnek, bobkový list, mletý pepř, hřebíček a duste. Přidejte kostku rozdrobeného bujonu, podlijte trochou vody a dovařte. Teplé špízy přelijte omáčkou a podávejte.

Autor: archiv