Středa 6. listopadu 2024
Svátek slaví Liběna, zítra Saskie
Oblačno 9°C

Poctivá dršťková polévka

26. října 2009 | 11:31

Budete potřebovat (na 10 porcí):

cca 0,5 kg drštěk (zkuste vepřové žaludky, jsou sice málo k sehnání, ale jejich chuť je prý jemnější a navíc nepůsobí tak chlupatě)
10 dkg sádla (půlku na osmažení cibule a druhou na jíšku)
5 dkg hladké mouky
1 litr hovězího vývaru
1 cibuli
papriku
sůl
česnek
kmín
pepř
majoránku

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

Postup krok za krokem:

1. Vaření drštěk je základ. Nepříjemného pachu je zbavíte, když je dvakrát po sobě budete ve vodě vařit asi 20 minut, pokaždé vodu slijete a dáte novou, potřetí je vařte doměkka. Maso nakrájejte na proužky.

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

2. Na sádle orestujte cibuli dozlatova, přidejte dva rozmačkané stroužky česneku.

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

3. Přidejte mletou papriku a zasmahněte. Pozor! Papriku nespalte, jinak bude polévka hořká.

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

4. Po zasmahnutí zalijte horkým vývarem (třeba z kostky).

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

5. Přidejte nakrájené dršťky a nechte ještě chvíli vařit – pokud je maso měkké, stačí pár minut.

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

6. Zatáhněte jíškou ze sádla a hladké mouky (můžete i kupovanou).

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

7. Nakonec přidejte sůl a koření podle chuti.

Dršťková polévka krok za krokem
Autor: foto Nedělní Blesk - Jiří Hadač

Autor: Zuzana Pšenicová