Pátek 22. listopadu 2024
Svátek slaví Cecílie, zítra Klement
Oblačno, sněžení 1°C

Holandské listové řezy se smetanovým krémem

Holandské třešňové řezy
7. dubna 2010 | 15:12

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 15 minut, doba chlazení: 30 minut

Budete potřebovat (na 6 kusů):

300 g listového těsta
600 g kompotovaných třešní
100 ml třešňové šťávy
1 lžíci škrobové moučky
500 ml smetany ke šlehání
2 balíčky ztužovače šlehačky
50 g cukru krupice
2 lžíce třešňovice
4 lžíce rybízového želé
100 cukru moučky
hladkou mouku na posypání desky

Postup:

1. Listové těsto rozválejte na pomoučené desce na dva pláty o velikosti 10 x 30 cm. Pláty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout.

2. Škrobovou moučku vymíchejte dohladka s třešňovou šťávou a za stálého míchání povařte. Odstavte z ohně, přidejte třešně a nechte vychladit. Pokud je hmota příliš tuhá, mírně ji nařeďte třešňovou šťávou nebo vodou.

3. Smetanu ušlehejte dotuha spolu se ztužovačem, s cukrem a s třešňovicí. Cukr moučku smíchejte s rybízovým želé a dvěma lžícemi horké vody. Rozetřete na jeden plát těsta a nechte mírně zaschnout. Na želé naneste třešňovou směs, na ni navršte šlehačku a přiklopte druhým plátem těsta. Nechte alespoň půl hodiny v lednici a pak nakrájejte na šest porcí.

Autor: lap, iš