Budete potřebovat (na malý pekáč nebo čtvercovou formu o hraně 28 cm):
4 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek změklého másla (250 g)
3/4 hrnku cukru krupice
1 lžíci prášku do pečiva
5 vajec
půl lžičky soli
1 hrnek + 3 lžíce mléka
4 lžíce kakaa
máslo na vymazání pekáčku nebo formy
cukr moučku na posypání
Postup:
1. Máslo, cukr a sůl ušlehejte do pěny, postupně vešlehejte vejce. Mouku a prášek do pečiva smíchejte, spolu s hrnkem mléka přidejte k máslové směsi a vypracujte hladké těsto. Pokud bude husté, přilijte ještě trochu mléka.
2. Pekáč vymažte a troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vlijte na pekáč. Na zbylé těsto prosejte kakao, přilijte 3 lžíce mléka a dobře promíchejte. Tmavé těsto navrstvěte na světlé a točitým pohybem vidličky opatrně smíchejte obě těsta tak, aby vznikl mramorový efekt.
3. Koláč upečte dozlatova ve vyhřáté troubě při teplotě 160 °C a nechte vychladnout. Povrch posypejte cukrem moučkou.
Doba přípravy: 20 minut, doba pečení: 60 minut
Články odjinud