Sobota 23. listopadu 2024
Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Oblačno, sněžení 1°C

Sváteční linecké řezy

ilustrační foto
14. října 2009 | 11:04

Doba přípravy: 50 minut, doba pečení: 1 hodina

Budete potřebovat (na 1 plech):

na 1. těsto:
350 g hladké mouky
200 g másla
2 žloutky
100 g cukru moučky
1 kypřicí prášek
2 lžíce zakysané smetany

na 2. těsto:
50 g másla
250 g cukru moučky
2 žloutky
200 ml mléka
200 g vlašských ořechů
80 g lískových ořechů
150 g hrubé mouky
4 bílky
marmeládu

Postup:

1. Hladkou mouku, máslo, žloutky, cukr moučku, kypřicí prášek a smetanu zpracujte na vláčné těsto a rozdělte je na dvě poloviny. Jednu rozválejte a vložte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou.

2. Těsto potřete slabou vrstvou marmelády. Máslo utřete s cukrem moučkou, přidejte žloutky, mléko, sekané ořechy, postupně mouku a sníh z tuhých bílků. Hmotu vlijte na připravený plát těsta a překryjte plátem z druhé poloviny těsta. Koláč propíchejte na několika místech vidličkou a pečte ve středně vyhřáté troubě.

Autor: archiv