Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sacharidové vlny: Dieta, která funguje !

7. srpna 2015 | 11:35

Už jste někdy slyšeli o „sacharidových vlnách“? Pokud ne, podíváme se na tento efektivní způsob hubnutí trochu zblízka. Ale pozor, tato dieta není pro slabochy.

Lidé se často ptají, která dieta je nejúčinnější. Pokud se chcete zbavit tukových zásob a zároveň snížit tělesnou hmotnost, vyzkoušejte sacharidové vlny.

Tuňákový salát, i ten si můžete připravit během sacharidových vln.
Autor: Profimedia


Nejdřív se ale rozhodněte, zda máte pevnou vůli, protože tento způsob stravování je velmi přísný. Další věc, kterou budete potřebovat, je váha na potraviny. Odteď se stane vaším každodenním společníkem a ideálně ji budete muset nosit všude s sebou, pokud si všechny potraviny nestihnete navážit doma.


Sacharidové vlny využívají v hojné míře hlavně sportovci, zejména kulturisté. Jejich prioritou je zachování svalové hmoty v těle a snížení tělesného tuku. Budete si muset počítat denní příjem sacharidů, ale i bílkovin a tuků.


Co jsou to sacharidy ?


Sacharidy jsou cukry, které jsou nedílnou součástí naší stravy. Dodávají tělu energii, poskytují ochranu buňkám a plní různé jiné funkce. Sacharidy se zjednodušeně dělí na jednoduché (monosacharidy) a složité (polysacharidy). Jednoduché cukry se v těle chovají spíše negativně, jelikož mají vysoký glykemický index.

Když se mluví o sacharidech, měli byste přijímat zejména ty komplexní. Rýže (všechny druhy), rýžové nudle, ovesné vločky, celozrnné těstoviny, kuskus, pohanka, rýžové chleby apod.

Rýže, čočka, pohanka a jáhly jsou kvalitní zdroje komplexních sacharidů.
Autor: profimedia.cz


Sacharidové vlny X Nízkosacharidová dieta


Při nízkosacharidové dietě hrozí riziko, že si zpomalíte metabolismus. Vzhledem ke stabilní nízké hladině cukru v krvi se každé malé množství sacharidů, které přijmete, bude ukládat ve formě tuku. Při návratu ke své původní stravě se dostaví nechtěný jojo efekt.


Pomocí sacharidových vln metabolismus naopak „nakopnete“. Cukry jsou dodávány tělu postupně a jejich množství se každý den zvyšuje. Po několika dnech zvyšování přijde den, ve kterém je velmi důležité snížit přísun sacharidů na minimum, to znamená na 50 i méně gramů. Tělo dostane „šok“, který podpoří metabolismus.


Hlídejte si přísun bílkovin


Dostatečný přísun bílkovin=proteinů během diety je velmi důležitý, aby nedocházelo ke ztrátě svalové hmoty. U mužů by se tento příjem měl pohybovat mezi 2-2,5 gramu na 1 kg tělesné váhy denně. U žen by to mělo být 1,5-2g na kilogram tělesné váhy.


Mezi nejlepší zdroje bílkovin patří libové maso (kuřecí a krůtí prsa, králičí hřbet, libové hovězí maso, vepřová panenka, krůtí nebo kuřecí šunka nad 90% masa, losos, tuňák, treska, halibut, tilapie, vejce, mléko, olomoucké syrečky, nízkotučný tvaroh, bílý nebo řecký jogurt, cottage sýr, sojové maso, luštěniny, tofu apod.).

Bílkoviny by měly být součástí vašeho každodenního jídelníčku.
Autor: Shutterstock.com


Můžete v dietě tuky?


Ano! Tukům byste se naopak neměli vyhýbat, přísun zdravých tuků je velmi důležitý. Do stravy by jste měli pravidelně zařazovat především tuky rostlinného původu: avokádo, ořechy, semena, olivový olej…


Na sladkosti zapomeňte


Vyvarujte se konzumaci potravin s přidanými cukry, např. slazeným nápojům, ochuceným jogurtům, čokoládovým tyčinkám, sušenkám, dortíkům apod. Pokud vás bude „honit mlsná“, sáhněte po něčem, co je slazené například stévií. Na zahnání chutí dobře poslouží také dia čokoláda.

 

TIP!


Kontaktujte odborníka, který vám sestaví stravovací plán přímo na vaše tělo a vaše potřeby. Každý jsme jiný a na výsledky diety mají vliv i další faktory, jako například náročné zaměstnání, nedostatek spánku, stres atd.

Autor: tech