7 triků, jak přelstít bláznivé chutě, které nás honí před menstruací

  • 7 triků, jak přelstít bláznivé chutě, které nás honí před menstruací
    28. června  2015 
     06:00

    Za dva tři dny máte dostat menstruaci a máte pocit, že byste snědla hrocha, zvláště pokud by byl z čokolády? Známe to asi všechny. Oběd v takových dnech zažene hlad, ale nikoli chutě, které nás nutí dát si tu kus čokolády, tu půl pytlíku oříšků. Naštěstí se na webu Shape.com objevilo pár tipů, které ženám pomohou tyhle poněkud obtížné dny překonat. 

  • 1. Proč máme takový hlad a divné chutě?

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Poděkujte svým hormonům, konkrétně kortizolu a serotoninu. Odborníci na výživu Stephanie Clarke a  Willow Jarosh z webu Cjnutrition.com vysvětlují, že jejich společné působení, typické pro období pár dní před pravidelným krvácením, zvyšuje chuť na sladké a tučné. Vaším cílem proto bude jejich působení předvídat a minimalizovat rizika. Začněte na nadcházející potíže myslet vždy s týdenním předstihem. 

  • 2. Cukry? Ano, ale ne ze sladkostí

    Snažte se nakupovat takové čokolády, které mají co nejvyšší obsah kakaa. Je to mnohem menší zlo než klasické čokolády.
    Autor: Shutterstock.com

    Musíte se snažit udržet hladinu cukru v krvi co nejstabilnější – jinými slovy sacharidy, neboli cukry, jezte, ale ty co nejméně zpracované. Nedávejte si sušenky nebo čokoládu, ale třeba celozrnnou kaši, celozrnný chléb, případně potraviny bohaté na škrob, jako jsou brambory. Vhodné jsou také kukuřice či luštěniny, zejména hrách a fazole. Klidně si dejte jídlo, jehož součástí je med – sladké prostě v tyto dny potřebujete. Sníží to riziko, že oběd zajíte půlkou čokolády. 

  • 3. Proč tak hodně záleží na snídani

    Pro detoxikaci organismu zařaďte do snídaně vajíčka a citrusy.
    Autor: Shutterstock.com

    Tomu, aby hladina cukru ve vaší krvi byla co nejstabilnější, napomůže i vydatná snídaně, jejíž součástí bude nejméně 20 gramů bílkovin. To odpovídá například jednomu menšímu řeckému jogurtu, který pro lepší chuť můžete doplnit například ořechy a ovocem, případně si dejte ještě vejce. Případně bílkovinný koktejl domácí výroby. 

    Recept máte tady: 150 ml řeckého jogurtu bez tuku, 1/4 šálku ovesných vloček, 1/4 šálku borůvek a 1/2 šálku jahod, rozmixujte. Výsledkem je nápoj, který obsahuje  24 gramů bílkovin a 36 gramů sacharidů. 

  • 4. Hlavně nesmíte dostat hlad

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nebudeme si nic namlouvat, v období před menstruací je naše vůle slabší a všechno se ještě zhoršuje, pokud pociťujeme hlad. Proto se mu snažte předejít a dát si něco malého, nejméně každé tři hodiny. Třeba kousek sýra a jablko, ne čokoládu, samozřejmě. 

  • 5. Nepřehánějte to s kofeinem

    Špatná kamarádka vám dokáže otrávit život.
    Autor: Shutterstock

    Kofein dokáže člověka krátkodobě povzbudit, ale pokud ho konzumujete moc, může vést spíše k podrážděnosti a zvyšuje také pocity stresu. Ale pokud byste ve dnech, kdy vás trápí PMS, obvyklé kafe vynechala úplně, mohlo by to být ještě horší. Dejte si ho ale jen dopoledne, protože odpolední, natož večerní káva by mohla narušit váš spánek, což hrozí i u alkoholu. Schválně zkuste vynechávat večerní víno týden před očekávanou menstruací a dost možná zpozorujete kladný vliv na vaši náladu i žravost. 

  • 6. Cvičení vám zlepší náladu a zmenší břicho

    Nafouklé břicho
    Autor: Shutterstock.com

    Je normální, že v období před menstruací kolísá váha o kilo či dvě, aniž jíte více, protože tělo zadržuje vodu. Ale dá se to zlepšit cvičením v týdnu, kdy bojujete s PMS a nejradši byste někam zalezla. Pohyb navíc zlepší vaši náladu. Možná vás trápí křeče, pak zkuste něco jemnějšího, třeba jógu, plavání nebo prostě delší procházky. Břicho se dá zmenšit i tím, že budete jíst probiotika, která zmenšují nadýmání.  

  • 7. Zkuste se hlídat, vyplatí se to

    Za velké břicho může i stres, při kterém tělo vyplavuje více hormonu kortizol.
    Autor: Shutterstock.com

    Samozřejmě můžete si říci, že je to jen pár dní a nic se nestane, když před blížícím se PMS budete jíst poněkud nezřízeně a litovat se vleže na gauči. Ale je to škoda, protože žádné jídlo a lenošení nezlepší vaši náladu, která bývá v těchto dnech mizerná, kdežto vyvážený jídelníček a pohyb to dokážou. Navíc týdenní přejídání už může nějaký ten výkyv na váze způsobit, a to je škoda. 

/

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji