Mrkvový perkelt
- Na perkelt jsou potřeba tyto suroviny:
- mrkev
- cibule
- mletý pepř
- mletý rozmarýn
- drcený kmín (mletý koriandr)
- sójová omáčka
Postup:
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka, přidáme nakrájenou cibuli, kterou jsme předem osmahli na olivovém oleji. Ochutíme pepřem, ostatním kořením a sójovou omáčkou podle chuti. Mrkvový perkelt podlijeme asi 2 dl vody a podusíme doměkka.
Brokolice s česnekem podle Mačingové
Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a povaříme ve vodě (musí zůstat křupavá). Na olivovém oleji osmažíme nakrájený česnek, přidáme brokolici a zlehka orestujeme. Brokolici s česnekem podáváme s vejcem nebo sýrem.
Prokládaná cuketa
Připravíme si:
- 2 středně velké cukety
- olivový olej
- koření
- tvrdý sýr
- česnek
- sójovou omáčku
Postup:
Cukety nakrájíme na plátky. Do olivového oleje přidáme sůl, mletý pepř, sušenou bazalku a lžíci sójové omáčky. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky. Takto ochucený olej vylijeme na plech, poklademe cukety se sýrem a necháme zapéct v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut.
Kuře s celerem podle Mačingové
Kousky kuřete marinujeme v oleji se lžičkou kurkumy nebo kari. Maso před použitím pomeleme se čtvrtkou celeru. Přidáme žloutek, sůl, pepř a mletý kmín. Vypracujeme masovou směs, kterou smažíme v oleji, v němž jsme maso marinovali.
Těstoviny s kedlubnou
Uvaříme bezvaječné těstoviny (podle návodu na obalu). Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kedlubnu, osolíme a opepříme. Podlijeme troškou vody, přidáme těstoviny a podáváme.
Boršč
Jako odměrku použijeme kompotovou misku. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Připravíme si:
- 1 misku mrkve
- 1 misku celeru
- 1 misku petržele
- 1 misku kedlubny
- 1 misku zelené papriky
- 3 misky nakrájené uvařené červené řepy
- sůl, pepř, nové koření, mletou papriku, 3 bobkové listy
- rajský protlak
- 2 stroužky česneku
- 1 cibuli
Postup:
Na oleji osmahneme všechnu kořenovou zeleninu, po chvíli přidáme koření a nakrájenou papriku, přilijeme 0,5 l vody a vaříme do změknutí. Jako poslední přidáme řepu. Zvlášť osmahneme cibuli, přidáme česnek a protlak, převaříme. Vše dobře promícháme.
Hrachová polévka podle Mačingové
Budeme potřebovat:
- 400 g mraženého hrášku
- bazalkové pesto
- sůl, pepř
- lžíci másla
Postup:
Do litru vroucí vody nasypeme hrášek, přidáme bazalkové pesto, mletý pepř a vaříme 20 minut, na závěr přidáme máslo. Po vychladnutí hrachovou polévku ponorným mixérem rozmixujeme do krémové konzistence.
Červená řepa se švestkami a ořechy
Potřebujete:
- 300 g uvařené červené řepy
- 100 g sušených švestek (předem namočených do vody)
- 100 g vlašských ořechů
Postup:
Vše společně promícháme a přidáme 2 stroužky česneku, špetku soli, pepř a 3 lžíce oleje.