Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Nejoblíbenější recepty Victorie Beckham, které vás odkyselí

  • Tajemstvím štíhlé liniie Victorie Beckham je alkalická dieta a tato kuchařka!
    2. června 2014 | 06:00

    Miluje ji žena chlubící se velikostí 0 - Victoria Beckham, i zpěvák Robbie Williams. Řeč je o alkalické dietě, jejíž hlavním principem je konzumace převážně či výlučně zásaditých potravin, které nepřekyselují organismus. a protože celebrity si pochvalují, jak je účinná a přitom neuvěřitelně chutná, přinášíme vám pro inspiraci pár receptů z Victoriiny nejoblíbenější kuchařky.

  • Povzbuzení pro pleť

    Na 2 porce budete potřebovat:
    Smoothie
    Autor: Shutterstock.com

    • 10cm kousek okurky
    • hrst špenátu
    • šťávu z 1 citronu
    • 2 celerové řapíky
    • 1 kiwi
    • 1/4 avokáda
    • 475ml demineralizované nebo filtrované vody

    Postup:

    Okurku a celer nakrájejte na kostky. Všechny suroviny dejte do mixéru s vysokými otáčkami a rozmixujte dohladka.

  • Americké pohankové lívance

    Na 6-8 lívanců budete potřebovat:
    Lívance s ovocem
    Autor: Shutterstock.com

    • 70g pohankové mouky
    • 70g rýžové mouky
    • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
    • 1/2 lžičky růžové himalájské soli
    • 300ml sojového mléka
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžíce slunečnicového oleje (+ na vymazání)
    • 1 lžíce rýžového sirupu

    Postup:

    V míse důkladně smícháme pohankovou i rýžovou mouku, kypřící prášek a sůl.

    V jiné misce důkladně smícháme sojové mléko, slunečnicový olej, citronovou šťávu a rýžový sirup. Vsypeme suché přísady a jemně zamícháme, aby se vše smísilo, ale nepřemíchali jsme (směs nemá být zcela hladká).

    Pánev na lívance mírně vytřeme olejem a rozehřejeme na středním ohni. Do každé prohlubně nalijeme lžíci lívancového těsta. Opékáme, dokud se nezačnou na povrchu těsta tvořit vzduchové bubliny. Teprve pak lívanec obrátíme a dopékáme z druhé strany asi minutu, aby se těsto zpevnilo. Opakujeme do spotřebování těsta.

    Lívance podáváme se sójovým jogurtem nebo čerstvým ovocem a agávovým sirupem.

  • Polévka z máslové tykve

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Dýňová polévka
    Autor: supermarket Albert, scom

    • 3 lžíce olivového oleje
    • 1 červená cibule nakrájená najemno
    • 1 rozdrcený velký stroužek česneku
    • 600ml filtrované vody
    • 750g máslové tykve oloupané a nakrájené na kostky
    • 1 velká mrkev nakrájená na kolečka
    • 1 lžička bujonového prášku bez glutamátů
    • 1 červená chilli paprička nakrájená na kolečka
    • 1/2 lžičky jemně nastrouhaného čerstvého zázvoru
    • 1 lžička citronové šťávy

    Postup:

    Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a česnek a 5 minut jemně opékáme doměkka. Pak přilijeme 5 lžic vody a vaříme, dokud se zcela nevstřebá či neodpaří.

    Přidáme tykev a mrkev a zvolna prohříváme, aby se začaly potit. Přidáme zbývající vodu a bujonový prášek, přivedeme k varu a zvolna vaříme 15 minut.

    Potom přidáme červenou chilli papričku, zázvor a citronovou šťávu a zvolna vaříme dalších 15 minut. Polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru dohladka a podáváme.

  • Rajčatová polévka s kokosem a chilli

    Na 2 porce budete potřebovat:
    Rajčatová polévka
    Autor: SHUTTERSTOCK.COM

    • 1 lžíci kokosového oleje
    • 75g nakrájených šalotek
    • 20g čerstvého nakrájeného zázvoru
    • 1 lisovaný stroužek česneku
    • 1/2 na kolečka nakrájené červené chilli papričky
    • 1 stéblo nakrájené citronové trávy
    • 300g nakrájených rajčat
    • 400ml kokosového mléka
    • 1 lžičku omáčky tamari
    • 1 lžičku limetové šťávy

    Postup:

    V hrnci rozehřejeme na mírném ohni kokosový olej. Přidáme šalotky, zázvor a česnek a 5 minut jemně opékáme doměkka. Přidáme chilli papričku a citronovou trávu a opékáme ještě 5 minut. Nakonec vložíme rajčata a 5 minut dusíme.

    Vmícháme kokosové mléko, přivedeme k varu a 30 minut zvolna vaříme. Ochutíme omáčkou tamari a trochou limetové šťávy.

    Polévku rozmixujeme pomocí tyčového mixéru dohladka. Pokud ji chcete mít dokonale hladkou, propasírujte ji přes síto.

  • Syrový ořechový coleslaw

    Na 2 přílohové porce budete potřebovat:
    Lehký coleslaw
    Autor: profimedia.cz

    • 2 celerové řapíky
    • 1 mrkev nakrájenou příčně na delší tenké plátky
    • 50g směsi výhonků (mungo, alfalfa/vojtěška, slunečnice)

    na dresink:

    • 150g syrových ořechů kešú
    • 1 lžička plnotučné hořčice
    • šťáva z 1 citronu
    • asi 125ml vody

    Postup:

    Pomocí škrabky na brambory naloupeme řapíkatý celer na dlouhé tenké plátky a spolu s mrkví a výhonky je dáme do mísy.

    Kešú, hořčici a citronovou šťávu rozmixujeme s většinou vody do hladké krémové pasty. Vodu přitom přidáváme po troškách, podle potřeby.

    Dresink zlehka vmícháme do salátu a podáváme.

  • Zapékaná čočka s kokosem a kozím sýrem

    Na 4 porce budete potřebovat:
    Zapečená čočka
    Autor: profimedia.cz

    • 125g černé čočky
    • 100g máslové tykve
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 2 stroužky česneku
    • 200ml kokosového mléka
    • 80g nastrouhaného polotvrdého kozího sýra (čedaru)
    • 40g nakrájené hladkolisté petrželky na ozdobení

    Postup:

    Rozehřejeme troubu na 170°C.

    Čočku nasypeme do malého rendlíku, zalijeme vodou, přivedeme k varu a zvolna vaříme 25-30 minut, aby byla pevná při skousnuti (al dente). Scedíme ji a odložíme.

    Nakrájenou tykev nasypeme na pečící plech, pokapeme 2 lžícemi olivového oleje a pečeme 10 minut, aby téměř změkla. Troubu necháme zapnutou.

    Mezitím rozehřejeme v pánvi zbývající olej a opečeme na něm česnek doměkka. Vmícháme čočku a tykev a spolu s 50ml kokosového mléka necháme 5 minut zvolna dusit.

    Směs přeneseme do zapékací mísy, zalijeme zbývajícím kokosovým mlékem a pečeme 15 minut. Posypeme nastrouhaným kozím sýrem a zapékáme, aby se sýr roztavil. Podáváme posypané nakrájenou petrželkou.

  • Placičky z cukrové kukuřice a bobů

    Na 2 porce budete potřebovat:
    Kukuřičné placičky
    Autor: profimedia.cz

    • 2 velká vejce
    • 100g mražené cukrové kukuřice (rozmrazené a zcezené)
    • 115g mražených mladých bobů zahradních (rozmrazené a zcezené)
    • 50g rýžové mouky
    • 2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého koriandru
    • 1 thajská chilli paprička (ptačí oko) nadrobno nakrájená
    • šťáva z 1 limety
    • 1/4 lžičky himalájské růžové soli
    • čerstvě mletý černý pepř
    • slunečnicový olej na opékání

    Postup:

    V misce prošleháme vejce, přisypeme kukuřici a boby. Vmícháme rýžovou mouku. Přidáme koriandr, chilli papričku a limetovou šťávu. osolíme, opepříme, zamícháme.

    Ve velké pánvi rozehřejeme trochu slunečnicového oleje a placičky postupně opékáme z obou stran dozlatova. Podle toho, jak velké je chcete mít, dávkujte 1 nebo 2 lžíce směsi.

    Placičky podávejte se zeleninovým salátem.

  • Čokoládovoarašídové košíčky

    Na 6 porcí budete potřebovat:
    Čokoládovoarašídové košíčky
    Autor: profimedia.cz

    • 100g syrového kakaového másla
    • 4 lžíce agávového sirupu
    • 75g nepraženého neslazeného kakaového prášku
    • 150g nesolených arašídů
    • 2 lžíce kokosového oleje
    • 1 lžička lahůdkového droždí

    Postup:

    Kakaové máslo a agávový sirup vložíme do vysokorychlostního mixéru a promícháme při vysokých otáčkách. Přidáme kakaový prášek a promixujeme, aby se do ochuceného másla dobře vstřebal.

    Přeneseme do misky a čokoládou pokryjeme dno a stěny šesti papírových košíčků na minimuffiny. Ponecháme si přitom dostatek čokolády na víčka. Dáme na 4 minuty do mrazáku, aby zatuhly.

    V umztém mixéru rozmixujeme zbývající přísady na hladké máslo. Rozdělíme jej do čokoládových košíčků a zalijeme čokoládou, aby máslo bylo uzavřené uvnitř. Vrátíme na 5-10 minut do mrazáku, aby košíčky zatuhly. Skladujeme ve vzduchotěsné nádobě, uložené v chladničce.

  • Oříškové sušenky

    Na 15 kousků budete potřebovat:
    Ořechové sušenky
    Autor: profimedia.cz

    • 135g syrových para ořechů
    • 250g syrových mandlí
    • 80g najemno nastrouhaného sušeného kokosu
    • 175g sušených švestek
    • 85g sušených meruněk
    • 30g syrových slunečnicových semen
    • 40g syrových dýňových semen
    • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
    • asi 2 lžíce jablečné šťávy

    Postup:

    Rozehřejeme troubu na 150°C.

    Všechny suroviny vložíme do mixéru a zpracujeme, aby se směs spojila. Je-li třeba, přidáme ještě trošku jablečné šťávy.

    Směs rozdělíme na 15 dílů a vytvarujeme z nich kuličky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem a zploštíme na výšku 5mm.

    Pečeme 15 minut, jen aby se zpevnily a necháme vychladnout na mřížce.

  • Pastýřská čokoládová zmrzlina

    Na 6-8 porcí budete potřebovat:
    Čokoládová zmrzlina
    Autor: profimedia.cz

    • 350ml kozího mléka
    • 150g xylitolu (dřevného cukru)
    • 3 velké žloutky
    • 475 ovčího jogurtu
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 1/2 lžičky vanilkového prášku
    • 3 lžíce nepraženého neslazeného kakaového prášku
    • 1 lžíce prášku z mesquite (lusků bobovitého stromu naditce)
    • 2 lžíce rozehřátého syrového kakaového másla

    Postup:

    V rendlíku s těžkým dnem přivedeme za stálého míchání k mírnému varu kozí mléko se 100g xylitolu, aby se začal rozpouštět.

    Žloutky prošleháme se zbývajícím xylitolem ve velké žáruvzdorné míse, aby se spojily. Postupně za stálého šlehání přiléváme horké oslazené mléko, šleháme, aby se směsi spojily. Směs vrátíme do rendlíku a na mírném ohni za stálého míchání 3 minuty prohříváme, aby začal pudink houstnout a držel se na spodní straně vařečky. Pozor, aby neprošel varem! Odstavíme a necháme vychladnout- Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se nesráží.

    Mezitím smícháme jogurt, vanilkový extrakt a vanilkový prášek ve velké míse. Postupně všleháme vychladlý pudink.

    Kakaový a mesquitový prášek vmícháme do rozehřátého kakaového másla a jemně všleháme do pudinkovo-jogurtové směsi.

    Směs přeneseme do zmrzlinovače a zmrazíme podle návodu. Přendáme do vhodné nádoby, zakryjeme a necháme v mrazáku zmrznout dotuha.

    Nemáte-li zmrzlinovač, přeneste směs do mělké nádoby vhodné do mrazáku a dejte mrazit, aby začala tuhnout podél okrajů. Důkladně prošlehejte vidličkou, abyste rozbili krystalky ledu a zmrazte dotuha.

    Více receptů z nejoblíbenější kuchařky Victorie Beckham naleznete v knize Opravdu zdravě od Natashy Corrett a Vicki Edgson, kterou vydalo nakladatelství Slovart.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.