Pokud se rozhodnete pro středomořskou dietu, vaše tělo vám poděkuje hned z mnoha důvodů. Nejen, že uberete na váze, ale také to prospěje vašemu srdci, očím, budete konzumovat potraviny působící preventivně proti Alzheimerovi a cukrovce. Když se podíváte na postarší obyvatele třeba italských městeček, kteří působí skutečně vitálně, uvidíte, že díky tomuto jídlu si zajistíte i dlouhověkost.
Základem stravy jsou čerstvé suroviny
Kouzlo této diety tkví ve zdravé stravě. Většinu jídla tvoří zelenina, bylinky, ryby, zdravé oleje, nejrůznější semínka a ořechy a celozrnné pečivo. A pozor, také víno!
Zelenina je plná antioxidantů, které mají pozitivní vliv na srdce. Zkuste si k večeři udělat zeleninový salát s červenou paprikou, kousky kuřecích prsíček a slunečnicovými semínky. Doporučená denní dávka jsou dvě misky ovoce, nebo tři zeleniny.
Ryby jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré na srdce a krevní oběh. V jídelníčku by se měli ryby objevit minimálně jednou týdně. Důležitý je ale způsob přípravy, proto se vždy snažte ryby dusit, grilovat, nebo lehce osmahnout na olivovém oleji.
Oregáno, bazalka, bobkový list, tymián, rozmarýn, česnek, pepř... Není to pouze středomořské koření, ale v této oblasti je užíváno hojně pro jeho skvělé spojení právě se zeleninou nebo rybami. Navíc je velmi zdravé a plné antioxidantů. Pouze půl lžičky sušeného oregána obsahuje tolik antioxidantů jako tři misky špenátu.
Ačkoliv jsou ořechy plné tuku, pokud se konzumují v rozumné míře, jsou pro tuto dietu rozhodně prospěšné. Stejně jako bylinky, i oni jsou zdrojem antioxidantů, proto se nebojte ořechy a semínka používat při vaření. Například mandle s grilovanou zeleninou jsou vyloženě pochoutka!
Pokud se rozhodnete začít žít po vzoru Italů, či Francouzů, musíte se držet šesti základních pravidel:
1. Rozdělte stravu na procenta
Dieta by se měla skládat z 50 % karbohydrátů pocházejících ze zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnného pečiva. Dalších 35 % připadá na tuky z olejů, oříšků a semínek a ryb. Posledních 15 % padne na mléčné výrobky, vejce a kuřecí maso.
2. Počítejte kalorie
Aby šla ručička na váze dolu, měla by žena s osmdesáti kily sníst denně 1 800 kalorií. Pro udržení váhy zvyšte na 2 000 kalorií.
3. Omezte červené maso a sladkosti
Procento přijatých kalorií z nasycených tuků by nemělo denně překročit 8 %. To znamená, že týdenní příjem hovězího by neměl přesáhnout 350 gramů. Stejně tak velmi omezte nejrůznější dezerty. Pokud se jim nedokážete ubránit, sáhnetě po ovocných, nebo zmrzlých.
4. Mějte pestrý jídelníček
Neomezujte svoji stravu na pouhá vejce, kuřecí maso a ryby. Například ryby byste měli jíst pouze dvakrát denně.
5. Kupujte pouze polo, nebo nízkotučné mléčené výrobky
Mimo to také omezte používání másla. Pokud si ho chcete namazat na chleba, volte raději sýry, jako je cottage, nebo žervé.
6. Zaostřete na zdravé tuky a sacharidy
Lví podíl tuků je samozřejmě obsažen v olejích, ořechách, avokádu a rybách. Volte celozrnné těstoviny, pečivo, tortily a hnědou rýži. Světlé pečivo a mouku schovejte pro zvláštní příležitosti.