Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete mít postavu jako Italky? Zkuste středomořskou dietu!

Sestavte si jídelníček podle jižanských kuchyní a zhubněte!
11. července 2014 | 06:00

Dovolenou v jižních státech Evropy má spousta lidí zbožňuje nejen kvůli slunci a cachtání se v moři. Mnozí si nedovedou představit prázdniny bez výborné středomořské kuchyně plné zeleniny, ryb, olivového oleje a vína. Pokud mezi tyto gurmety patříte i vy, pak vás jistě potěší středomořská dieta!

Pokud se rozhodnete pro středomořskou dietu, vaše tělo vám poděkuje hned z mnoha důvodů. Nejen, že uberete na váze, ale také to prospěje vašemu srdci, očím, budete konzumovat potraviny působící preventivně proti Alzheimerovi a cukrovce. Když se podíváte na postarší obyvatele třeba italských městeček, kteří působí skutečně vitálně, uvidíte, že díky tomuto jídlu si zajistíte i dlouhověkost.

Základem stravy jsou čerstvé suroviny

Kouzlo této diety tkví ve zdravé stravě. Většinu jídla tvoří zelenina, bylinky, ryby, zdravé oleje, nejrůznější semínka a ořechy a celozrnné pečivo. A pozor, také víno! 

grilování
Autor: profimedia.cz

Zelenina je plná antioxidantů, které mají pozitivní vliv na srdce. Zkuste si k večeři udělat zeleninový salát s červenou paprikou, kousky kuřecích prsíček a slunečnicovými semínky. Doporučená denní dávka jsou dvě misky ovoce, nebo tři zeleniny.

Ryby jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou dobré na srdce a krevní oběh. V jídelníčku by se měli ryby objevit minimálně jednou týdně. Důležitý je ale způsob přípravy, proto se vždy snažte ryby dusit, grilovat, nebo lehce osmahnout na olivovém oleji.

Oregáno, bazalka, bobkový list, tymián, rozmarýn, česnek, pepř... Není to pouze středomořské koření, ale v této oblasti je užíváno hojně pro jeho skvělé spojení právě se zeleninou nebo rybami. Navíc je velmi zdravé a plné antioxidantů. Pouze půl lžičky sušeného oregána obsahuje tolik antioxidantů jako tři misky špenátu.

Ačkoliv jsou ořechy plné tuku, pokud se konzumují v rozumné míře, jsou pro tuto dietu rozhodně prospěšné. Stejně jako bylinky, i oni jsou zdrojem antioxidantů, proto se nebojte ořechy a semínka používat při vaření. Například mandle s grilovanou zeleninou jsou vyloženě pochoutka! 

Balkánský sýr je výborný do salátů.
Autor: Shutterstock.com
Životní styl jihoevropanů jim dovoluje dát si ke každému jídlu skleničku vína, většinou červeného. Pokud chcete mít srdce jako zvon, držte se jejich stylu a dejte si denně dvě deci tohoto moku. Víc ale ne! Pak by vám mohly hrozit nemoci s nadměrným požíváním alkoholu spojené. 

Pokud se rozhodnete začít žít po vzoru Italů, či Francouzů, musíte se držet šesti základních pravidel:

1. Rozdělte stravu na procenta

Dieta by se měla skládat z 50 % karbohydrátů pocházejících ze zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnného pečiva. Dalších 35 % připadá na tuky z olejů, oříšků a semínek a ryb. Posledních 15 % padne na mléčné výrobky, vejce a kuřecí maso. 

2. Počítejte kalorie

Celozrnné pečivo se šunkou a zeleninkou je ideální snídaní
Autor: profimedia.cz

Aby šla ručička na váze dolu, měla by žena s osmdesáti kily sníst denně 1 800 kalorií. Pro udržení váhy zvyšte na 2 000 kalorií.

3. Omezte červené maso a sladkosti

Procento přijatých kalorií z nasycených tuků by nemělo denně překročit 8 %. To znamená, že týdenní příjem hovězího by neměl přesáhnout 350 gramů. Stejně tak velmi omezte nejrůznější dezerty. Pokud se jim nedokážete ubránit, sáhnetě po ovocných, nebo zmrzlých.

4. Mějte pestrý jídelníček

Neomezujte svoji stravu na pouhá vejce, kuřecí maso a ryby. Například ryby byste měli jíst pouze dvakrát denně.

5. Kupujte pouze polo, nebo nízkotučné mléčené výrobky

ss
Autor: profimedia.cz

Mimo to také omezte používání másla. Pokud si ho chcete namazat na chleba, volte raději sýry, jako je cottage, nebo žervé.

6. Zaostřete na zdravé tuky a sacharidy

Lví podíl tuků je samozřejmě obsažen v olejích, ořechách, avokádu a rybách. Volte celozrnné těstoviny, pečivo, tortily a hnědou rýži. Světlé pečivo a mouku schovejte pro zvláštní příležitosti.

Autor: maš