Jarní únava je definitivně pryč a s létem byste měli pociťovat příval energie, pozitivní nálady a chuť sportovat. Často se ale mnoha z nás zdravotní stav v období léta zhorší. Proč? Důvodem může být i špatný jídelníček.
Studená strava není řešení
Místo energie pociťujete zvýšenou únavu? Vracejí se vám například pocity nevolnosti, mravenčení končetin, křeče? Zkuste zapátrat, co jíte. Většina z nás se v létě vrhne na suchou a studenou stravu v podobě pečiva, uzenin, sýrů, k tomu trochu rajčat a okurek. Říkáme si, že v létě přece není potřeba tolik jíst – a už vůbec ne teplé pokrmy, myslíme si. Opak je ale pravdou, říká čínská medicína!
Jídlo v létě nesmí vysoušet
Právě uvedená strava, a zvlášť v létě, vede k zahuštění krve a redukci tělních tekutin. Vyšší konzumace suché a zchlazující stravy, třeba mléčné výrobky, přispěje k výraznému oslabení zažívání a následně k trávicím potížím (nadýmání, plynatost, křeče v oblasti žaludku).
Vařte ty pravé letní pokrmy
Ti z vás, kteří chcete svému tělu udělat přes letní horké dny dobře, nezapomeňte vařit! Ale to správné. Zeleninové ratatouile polévky, zeleninová rizota, dušenou zeleninu, ovocné krátce dušené kompoty, to je ono! Tyhle pokrmy velmi výrazně přispívají k tvorbě kvalitních tělních tekutin, takže chrání před vysoušením! V létě musíme chránit srdce od přehřátí a právě zvlhčující pokrmy jsou v ochraně ty nejúčinnější.
Vsaďte na letní potraviny
Typickými letními obilninami jsou například pohanka, žito a stále populárnější quinoa. Ze zeleniny jsou to rajčata, cukety, papriky, lilek, okurky. Z ovoce hlavně bobulové ovoce. A patří sem všechny druhy bylinek, přidávejte je pokud možno do každého jídla.