1. Buchty jedině s ovocem
Pokud máte po ránu chuť na něco sladkého, klidně si dejte croissant, bábovku nebo omeletu, ale nikdy ne samotnou. „Vždy, když si dopřejete nějakou sladkost, dejte si k ní zároveň jednu porci ovoce. To obsahuje nestravitelnou vlákninu, která pomáhá čistit střeva a snižuje tzv. glykemický index, neboli rychlost vstřebávání cukrů ze stravy,“ vysvětluje výživový specialista Martin Škába ze skaba.cz.
2. Talíř na tři díly
U oběda i večeře platí jednoduché pravidlo: Naberte si na talíř porci, na kterou jste normálně zvyklá. Ideální je čtvrtina bílkovin (maso, ryby, vejce nebo sýry), čtvrtina příloha a půlka zelenina.
3. Cola není na žízeň a jídlo se nezapíjí
Sladké limonády jsou plné éček a cukru, a okamžitě se ukládají ve formě tuku do těla. Ideální je pít neperlivou vodu, nebo neslazený zelený čaj. Během jídla dokonce pít vůbec nemusíte. „Jídlo je lepší nezapíjet vůbec, abyste nenarušovali proces trávení,“ radí Martin Škába.
4. Mojito ne, víno klidně
Tvrdý alkohol, který najdete i v míchaných nápojích je plný cukru a navíc zvyšuje chuť na jídlo. Pokud máte chuť si trochu užít, dejte si víno (super je vinný střik), nebo sklenici piva.
5. Nepřejídejte se ale ani neomezujte
Pravidelnost stravy je základem všeho. I na dovolené. Nezapomínejte proto na svačinky, protože tak udržíte metabolismus rozjetý na plné obrátky, a energie jídla se vám neuloží do „faldů“, ale snadno se spálí.
V každém případě si dovolenou patřičně užijte.