Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete zhubnout? Slaďte stévií!

Stévie je sladší než obyčejný cukr, ale netloustne se po ní.
2. ledna 2014 | 07:00

Milujeme sladkosti, ale bohužel se po nich tloustne. Možná je stévie přesně to, co hledáte. Sladká příroda bez kalorií.

Stévie je asi jediné přírodní sladidlo na světě, které nemá žádné negativní účinky na zdraví. A navíc - nula procent kalorií. Určitě tedy tahle tropická rostlinka, pocházející z Paraquaye a Brazílie, stojí za zmínku. Prostě zdraví i krása v jednom.

Věda souhlasí

Listy stévie se po staletí používaly jako sladilo v různých kulturách Jižní Ameriky. Chuťově můžou být až třistakrát sladší než cukr, a přitom, jak se ukázalo, jsou bez kalorií. Co víc si přát? Ale to je jen jedno z mnoha plus téhle zajímavé bylinky. Vědecké studie potvrdily její pozoruhodný vliv na lidské zdraví a přicházejí s celým seznamem léčivých účinků.

Stévie
Autor: Shutterstock.com
Máte cukrovku? Jste první na řadě

* Stévie je nekalorická, přirozeně sladí a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podporuje tvorbu inzulinu. Pokud jste diabetik, máte po ruce jednoduchou a zdravou cestu ke sladkostem.

* A pojďme dál. Stévie snižuje vysoký krevní tlak a rozšiřuje cévy. Pomáhá i při léčbě kožních nemocí, jako jsou například ekzémy, akné a dermatitida. Urychluje hojení ran a léčí škrábance rychleji a bez jizvení.

* Zabíjí mikroby a zmenšuje záněty, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Výzkumy z expedice v Paraguayi potvrdily, že tamní domorodci, kteří pravidelně žvýkají listy stévie, netrpí takřka vůbec kazivostí zubů a nemají dokonce ani sklony k paradontóze nebo problémy s dásněmi.

Stévie
Autor: Shutterstock.com
Přestáváte kouřit? Neztloustnete!

* Sladká chuť a žádné kalorie, to je fajn kombinace. Stévie vám pomůže s hubnutím, a k tomu vám přidá ještě jeden bonus. Tedy těm, kteří zkoušejí přestat kouřit a bojí se, že přiberou. Snižuje totiž chuť na tabák (a alkohol), což vám usnadní náročný odvykací proces.

* Navíc podporuje trávení a zklidňuje podrážděný žaludek. A aby toho nebylo málo, prokazatelně snižuje únavu, tedy i únavový syndrom. Působí jako všeobecné tonikum, které vám dodá energii a duševní svěžest. A můžete ho používat v každém věku.

Chcete si vypěstovat vlastní rostlinku?

* Stévii si můžete vypěstovat i doma. Stačí na to květináč a dobře osvětlené místo, nejlépe na východní straně u okna. V květinářství běžně nabízejí ke koupi semena i vzrostlé rostlinky.

* Stévie je sladší, když má dostatek světla a tepla. Velice snadno obráží, proto můžete lístky průběžně otrhávat a sušit nebo uchovávat v mrazáku.

* Keřík téhle originální a ojedinělé rostlinky dospívá přibližně d po 14 až 17 týdnech, b přičemž z jediné dospělé rostliny p lze získat zhruba půl kila l sušiny ročně. To je asi 100 až s 150 kg cukru!

Stévie je sladší než obyčejný cukr, ale netloustne se po ní.
Autor: Shutterstock.com
V jaké podobě ji seženete?

Stévii dnes pořídíte v mnoha různých formách, od tekutého extraktu až po bílý nebo zelený prášek nahrazující cukr, k prodeji jsou i stéviové tablety nebo sušené lístky. Má velmi sladkou kou chuť, která je ale odlišná od chuti cukru, trochu připomíná lékořici.

Autor: red