Stévie je asi jediné přírodní sladidlo na světě, které nemá žádné negativní účinky na zdraví. A navíc - nula procent kalorií. Určitě tedy tahle tropická rostlinka, pocházející z Paraquaye a Brazílie, stojí za zmínku. Prostě zdraví i krása v jednom.
Věda souhlasí
Listy stévie se po staletí používaly jako sladilo v různých kulturách Jižní Ameriky. Chuťově můžou být až třistakrát sladší než cukr, a přitom, jak se ukázalo, jsou bez kalorií. Co víc si přát? Ale to je jen jedno z mnoha plus téhle zajímavé bylinky. Vědecké studie potvrdily její pozoruhodný vliv na lidské zdraví a přicházejí s celým seznamem léčivých účinků.
* Stévie je nekalorická, přirozeně sladí a pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Podporuje tvorbu inzulinu. Pokud jste diabetik, máte po ruce jednoduchou a zdravou cestu ke sladkostem.
* A pojďme dál. Stévie snižuje vysoký krevní tlak a rozšiřuje cévy. Pomáhá i při léčbě kožních nemocí, jako jsou například ekzémy, akné a dermatitida. Urychluje hojení ran a léčí škrábance rychleji a bez jizvení.
* Zabíjí mikroby a zmenšuje záněty, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Výzkumy z expedice v Paraguayi potvrdily, že tamní domorodci, kteří pravidelně žvýkají listy stévie, netrpí takřka vůbec kazivostí zubů a nemají dokonce ani sklony k paradontóze nebo problémy s dásněmi.
* Sladká chuť a žádné kalorie, to je fajn kombinace. Stévie vám pomůže s hubnutím, a k tomu vám přidá ještě jeden bonus. Tedy těm, kteří zkoušejí přestat kouřit a bojí se, že přiberou. Snižuje totiž chuť na tabák (a alkohol), což vám usnadní náročný odvykací proces.
* Navíc podporuje trávení a zklidňuje podrážděný žaludek. A aby toho nebylo málo, prokazatelně snižuje únavu, tedy i únavový syndrom. Působí jako všeobecné tonikum, které vám dodá energii a duševní svěžest. A můžete ho používat v každém věku.
Chcete si vypěstovat vlastní rostlinku?
* Stévii si můžete vypěstovat i doma. Stačí na to květináč a dobře osvětlené místo, nejlépe na východní straně u okna. V květinářství běžně nabízejí ke koupi semena i vzrostlé rostlinky.
* Stévie je sladší, když má dostatek světla a tepla. Velice snadno obráží, proto můžete lístky průběžně otrhávat a sušit nebo uchovávat v mrazáku.
* Keřík téhle originální a ojedinělé rostlinky dospívá přibližně d po 14 až 17 týdnech, b přičemž z jediné dospělé rostliny p lze získat zhruba půl kila l sušiny ročně. To je asi 100 až s 150 kg cukru!
Stévii dnes pořídíte v mnoha různých formách, od tekutého extraktu až po bílý nebo zelený prášek nahrazující cukr, k prodeji jsou i stéviové tablety nebo sušené lístky. Má velmi sladkou kou chuť, která je ale odlišná od chuti cukru, trochu připomíná lékořici.