Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Cvičíte? Spalujte tuky ještě snadněji a rychleji!

Upravte svoje návyky tak, abyste při cvičení spálila mnohem více kalorií!
2. ledna 2014 | 14:30

Pracujete jako ďas a jen marně si hledáte chvíli na večeři s partnerem, výlet s dětmi nebo odpolední kafe s kamarádkami? Zkuste své cvičení maximálně zefektivnit. Nejen že při něm spálíte víc kalorií, ale bude vás i daleko víc bavit!

Hlídejte si tepovku

Klíčem k úspěšnému spalování tuků je pohyb při optimální tepové frekvenci - tedy v určitém rozmezí, při kterém se tuky nejrychleji odbourávají.

„Když je náš tep vyšší, nemůžeme popadnout dech a jsme celé zpocené. Navéíc ze sebe sice můžeme mít dobrý pocit, ale ve skutečnosti naše tělo nereaguje tak, jak bychom si přály. Místo tuků totiž spaluje pouze cukry,“ vysvětluje čtyřiadvacetiletá trenérka Iva z poděbradského klubu EXPRESKA.

...
Autor: Shutterstock.com
Při nižší tepové frekvenci zase mnohem déle trvá, než spalování tuků začne, počkáte si na něj dokonce až 40 minut! Dostat se do správné tepové frekvence tedy snažte již cestou na cvičení. Rychlá chůze je nejlepším prostředkem, jak uvést svůj tep do optimální frekvence pro spalování tuků. Poznáte ji tak, že se při chůzi již trochu zadýcháte, ale ještě jste schopna souvisle mluvit. Na cvičení tak dorazíte již v ideální tepové frekvenci a cvičením jen pokračujete v nastartovaném odbourávání tuků.

Zapomeňte na výmluvy

...
Autor: Shutterstock
Začít cvičit umí každý. Ale vydržet – to už chce silnější vůli. Přitom stačí si jen uvědomit, že důvody, proč dnes (zítra a pozítří) nemůžu cvičit, jsou pouhé výmluvy.

Najít si třikrát týdně půlhodinku na posílení zdraví a kondice se přece musí podařit každé ženě. Zkuste si pevně stanovit, ve které dny a v jaký čas budete chodit cvičit. Cvičení se tak snadněji stane přirozenou součástí vašeho každotýdenního programu.

Choďte cvičit ráno a nalačno

...
Autor: expreska
První hodina po probuzení má prý největší vliv na to, jakou náladu budete mít po celý den. Proto na to myslete, a využijte ji maximálně efektivně – udělejte něco pro sebe a běžte si hned ráno zacvičit.

Je dobré se před tréninkem najíst, nebo je lepší cvičit nalačno? Většina odborníků vám lehkou snídani doporučí, ale cvičit nalačno také není zcela od věci. Nutriční specialistka EXPRESKY v pražských Stodůlkách, Slávka (30 let), potvrzuje:

...
Autor: expreska
„Ráno bývá lidský organismus dehydrovaný, má vyčerpané zásoby glykogenu ve svalech a chybí mu vitamíny. Při správně zvoleném cvičení, kdy snížíme běžnou zátěž a délku omezíme na 20 až 30 minut, však právě v tomto stavu dochází při aerobním tréninku k nejefektivnějšímu spalování tuků.“

Dehydratace samotná však ničemu neprospívá. Ráno před cvičením se nezapomeňte napít obyčejné vody bez bublinek. Ideálním časem pro ranní cvičení je pak doba mezi šestou a osmou hodinou.

Posviťte si na jídelníček

...
Autor: Shutterstock
Pravidelně cvičíte a nehubnete, jak byste si přála? Posviťte si na své stravovací návyky. Zkuste si třeba týden či dva zapisovat, jaká jídla a v které denní či noční době jste si dala. Možná budete překvapená, jak nepravidelně a často i nezdravě jíte, aniž byste si to uvědomovala.

Kvalifikovaná výživová poradkyně vám pomůže sestavit jídelníček „na míru“ a doporučí, jak dodržovat základní principy zdravého životního stylu. Poradí také, které vhodné potravinové doplňky byste mohla využít.

Autor: brig
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...