Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za vaše kila navíc mohou falešné chutě. Odhalte je a zhubněte!

To, že máte hlad může souviset úplně s něčím jiným. Poznejte, co je příčinnou vašich falešných chutí!
4. listopadu 2013 | 07:00

Jíte, jen když máte hlad, jenže popravdě řečeno, máte hlad pořád? Věřte, že to tak není! Vaše tělo reaguje pocitem hladu na věci, které s jídlem vůbec nesouvisí. Když svému tělu lépe porozumíte, bude vaše hubnutí snazší!

Nedostatek spánku

Nedostatečný odpočinek a relaxace, to je spouštěč mnoha zdravotních problémů a věřte nebo ne, také hladu. Když je naše tělo vyčerpané, nastává hormonální zmatek a reakce na něj je žádost o doplnění energie – tedy hlad.  Organismus na nedostatek spánku reaguje zvýšenou hladinou leptinu, hormonu, který produkují tukové buňky a pokles hormonu gherlinu, který ze žaludku stimuluje chuť k jídlu. Pokud tedy chcete omezit množství toho, co sníte, zaručeným receptem je spát každý den 7,5 hodiny.

ss
Autor: profimedia.cz
Špatný pitný režim

Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Platí to nejen pro pilaře, jejichž oblíbeným heslem toto pořekadlo je, ale i pro ostatní.  Příznakem dehydratace organismu jsou únava a nízká energie, jenže stejné příznaky vykazuje tělo, i když má hlad. Často tak místo toho, abychom se napili, sníme něco malého a dost často také nezdravého, co nám dodá rychlou energii. Kila navíc tak začnou narůstat, aniž bychom si toho všimli. Zkuste si místo čokoládové tyčinky dát sklenici vody, neslazeného bylinného čaje nebo ředěnou ovocnou šťávu a jídlo soustřeďte jen do 5 porcí za den.

oběd
Autor: Shutterstock.com
Jíte příliš rychle

Stane se vám, že sníte oběd nebo kterékoli jiné jídlo, a přestože jeho porce nebyla nejmenší, cítíte hlad?  Než si ještě objednáte nášup, nechte své tělo odpočinout. Pokud jste do sebe jídlo naházeli rychle, mozek ještě nestačil vyslat signál, že už toho bylo dost, proto můžete cítit hlad. Jednoduchým řešením je, jíst prostě pomalu a důkladně každé sousto rozkousat, abyste se dostatečně zasytili a vaše chuťové buňky si mohly pokrm dosyta užít.

Jídlo
Autor: Shutterstock.com
Hlad má velké oči a oči mají hlad

V jídle je každý z nás jako malé dítě, které koukající v cukrárně na sladkosti, chce ochutnat všechno. Jestliže vidíte nebo cítíte dobré jídlo, automaticky na něj dostanete chuť a to i přesto, že zrovna nemáte hlad. Nechcete-li se tedy přejídat nebo jste na dietě, držte se raději dál od lákavých výkladů restaurací, nezapínejte si pořady o vaření a zapomeňte na kulinářské časopisy.

Příčin stresu může být hned několik - pracovní shon, hádky, nepříznivé počasí, pocit selhání, atd. Známe jednoduché a osvědčené tipy, které vám pomohou stres odbourat.
Autor: Shutterstock
Stres je spouštěčem hladu

Kdo by to neznal, jste ve stresu a okamžitě saháte po čokoládě, sladkostech nebo naopak tučných a mastných jídlech, které krásně zabalí vaše pocuchané nervy. Ve stresu jíme, i když nemáme hlad, protože naše tělo produkuje zvýšenou hladinu kortizolu a inzulínu, které mají vliv na regulaci naší chuti. Jak tedy během stresového období rapidně nepřibrat? Místo sladkostí si zkrátka uklidňujte nervy oříšky, čerstvým ovocem a zelenou.