Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hubněte pomocí bodového systému: Nová dieta láme rekordy

Pokud se chcete zbavit "špíčků", vyzkoušejte novou bodovou dietu.
29. srpna 2013 | 12:00

Ženy jsou většinou se svou postavou nespokojené, proto odborníci téměř denně vymýšlejí nové a nové diety. Každá z nich je jiná a něčím speciální. Mezi nejnovější hubnoucí triky patří dieta založená na bodovém systému.

Dieta slibuje úbytek v průměru 4,4 kilogramů za měsíc. Hubnoucí bodový systém existuje už několik desítek let, ale nyní je díky britským dietologům propracovanější a efektivnější.

Vylepšená dieta sklízí mnoho úspěchů po celém světě především proto, že ji vyzkoušelo spoustu lidí, a výsledek byl dlouhodobý. Nemusíte se tedy bát jojo efektu.

Jak to funguje?

Tato nízkokalorická dieta funguje na základě bodového systému. Před začátkem hubnutím jíte normálně tak, jak jste byli doposud zvyklí. Za každé jídlo si vždy zapíšete body, které podle tabulky odpovídají obsahu kalorií. Na konci dne se body sčítají.

...
Autor: Shutterstock

Po týdnu fungování bodového systému musíte absolvovat konzultaci s odborníkem. Ten vám určí, o kolik bodů musíte snížit svůj denní příjem. Na základě toho vám vytvoří dietní plán na míru.

Během této diety je také důležité zaměřit se na tři aspekty - kontrolování jídla, prostředí a pravidelnost.

Kontrolování - Na nakupování si vymezte více času a u všech potravin pečlivě prostudujte složení. Pokud prapodivným zkratkám nerozumíte, využijte mobilní aplikaci, která to rozluští za vás.

Prostředí - Místa, na kterých se vyskytujete, jsou významným faktorem ve vašem hubnutí. Například v supermarketu se držte dál od nebezpečných zón se sladkostmi a dalšími hříšnými potravinami.

Pravidelnost - Je velmi důležité, abyste jedla pravidelně podle nastaveného plánu. To samé platí i na cvičení. Pokud máte v plánu doporučeno cvičit 3x týdně, dodržujte pravidelnost po celou dobu diety.

...
Autor: Shutterstock
Bodový systém

Jezte, co chcete, a kdy chcete. Stačí jen nepřekročit stanovenou bodovou hranici. V tabulce mají potraviny nízkotučné, nízkokalorické, s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny nízké bodové hodnocení. Naopak potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku, kalorii nebo alkohol jsou bodovány velmi vysoce. Obecně se doporučuje jíst 5x denně ovoce nebo zeleninu, 2x denně si dát mléčný výrobek a vypít alespoň 2 litry neslazené vody.

V dietním plánu je pro vás navržen i cvičení, které je vhodné konkrétně pro vaše hubnutí. Za sportování se z bodového systému odečítají body podle délky, intenzity a druhu cvičení.

Bodovou hranici lze zjistit i před internet podle váhy, věku a pohlaví, ale výsledky nejsou úplně přesné.

Příklad diety

Snídaně: Ovesná kaše s malinami a ovocná šťáva

Oběd: Kuřecí salát Caesar

Večeře: Lasagne

Hladové mezery mezi hlavními jídly vyplňte ovocem a zeleninou, ale stále myslete na svou bodovou hranici.