Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Desatero malých věcí pro velké hubnutí

Potřebujete zhubnout a váhu si udržet?  Zkuste dodržovat tohle desatero jednoduchých triků a ručička na váze už nikdy nepůjde nahoru.
13. srpna 2013 | 07:00

Jsou to zásady, které každý z nás zná, ale ruku na srdce, dodržujete je? Proto pro vás máme seznam deseti malých věcí, díky kterým můžete zhubnout velká kila a jejich dodržování ani nebolí.

3 litry tekutiny denně

Podle výživových poradců je jednou z nejdůležitějších součástí dietního plánu pravidelný pitný režim. Ideální je obyčejná čistá voda, kterou dochutí pár kapek citronu. Citron navíc není jen dochucovadlo, ale napomáhá detoxikaci organismu a správnému fungování metabolismu.

Mozzarella si už dávno našla místo i v naší kuchyni
Autor: profimedia.cz, Orrero
Poslouchejte svůj hlad

Jedním z osvědčených triků, jak zhubnout, je jíst v malých dávkách, ale častěji.  Jezte tedy vždy, když pocítíte hlad, vychutnávejte si každé sousto a žvýkejte pomalu a důkladně. Uvidíte, že toho sníte mnohem méně, budete déle zasyceni a navíc budete mít lepší náladu.

Zapomeňte na  light výrobky

Spíše než na nápisy hlásající, že je výrobek light, si prohlédněte jeho etiketu a hledejte nutriční hodnoty a zdravotní výhody potravin. Light výrobky totiž často neobsahují tolik cukru či tuku, ale jejich absence je vyvážena jinými chemickými látkami.

Ceasar salát je absolutní klasikou. V české gastronomii se stává rok od roku populárnějším.
Autor: Profimedia.cz
Dejte si každý den salát

Místo oběda v podobě kalorické bomby si raději každý den v poledne dejte salát. Vyzkoušejte jeho různé druhy, přidejte maso, avokádo nebo mango dochuťte si ho podle libosti.

Dejte si čerstvou šťávu

Není nic lahodnějšího než čerstvá ovocná nebo zeleninová šťáva. Nejen že osvěží, ale navíc díky dužině zasytí. Vyzkoušejte osvědčené kombinace nebo si vymyslete vlastní fresh koktejly.

Mějte svačinu vždy při sobě

Pro dietní plán není nic horšího, než když máte hlad. Proto sebou vždy noste nějakou malou svačinku, jako například pytlík oříšků, sušené ovoce apod.

Přidejte si vlákninu

Vláknina je velice důležitá, dokáže zasytit, zbavit hladu, ale také pročistit střeva a nastartovat fungování metabolismu. Zkuste zařadit do svého jídelníčku více potravin bohatých na vlákninu, nebo si v lékárně pořiďte rozpustný doplněk stravy.

Skandál z maďarským obarveným masem zasáhl i Slovensko - ilustrační foto
Autor: profimedia.cz
Nezapomínejte na proteiny

Ať už jste masožravci nebo vegetariáni, přísun dostatečného množství proteinů je pro udržení ideální váhy velmi zásadní. Proteiny by mělo obsahovat každé vaše jídlo, díky tomu totiž mnohem rychleji zaženete hlad a vaše snědené porce se zmenší až o polovinu.

Vynechejte alkohol

Je to jednoduché pravidlo, které je zapotřebí dodržovat. Alkohol je totiž velice kalorický a lidský organismus jej nedokáže dost dobře odbourávat.

Sladkosti vyměňte za ovoce

Nejhorší pro naši postavu jsou jednoduché cukry, které do těla dostáváme s cukrovinkami a sladkými pochoutkami. Místo cukrů, které dodávají jen krátkodobou energii, slupněte kousek ovoce, které vás vzpruží na mnohem delší dobu.