Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zažeňte stres a zhubněte! Se správnými potravinami je to hračka

Zbavte se stresu a kila půjdou dolu!
12. září 2013 | 15:00

Máte pocit, že všechny kilogramy navíc má na svědomí zejména množství jídla, které sníte ve stresu? Se správnými potravinami můžete zahnat napětí, dostat se do pohody a zhubnout čtyři kilogramy za čtyři týdny.

PROČ TLOUSTNEME KVŮLI STRESU?

  • Když jsme v psychické nepohodě, stojí nás mnohem více času a úsilí jíst zdravě. Naopak je mnohem snazší sáhnout po nezdravém jídle -protože je obvykle k dispozici okamžitě, doslova na dosah ruky.
  • Výzkumy ukazují, že organismus některých lidí, zejména těch, kterým se tuk ukládá kolem břicha (tzv. obezita typu jablko), při stresu produkuje velké množství hormonu kortizolu. Kortizol připravuje tělo a mozek na řešení stresových situací, ale také zvyšuje chuť k jídlu, doslova „přitahuje“ sladké a tučné potraviny.
  • Konzumace nezdravých potravin nakonec u většiny obézních vyvolá stres, a tím se celý začarovaný cyklus udržuje v chodu.
  • Tím vším netrpí jen linie. Nitrobřišní tuk vás mnohem více než podkožní ohrožuje na zdraví. Zvyšuje riziko srdečního kolapsu, zvýšeného cholesterolu a vzniku cukrovky.
    Vlašské ořechy obsahují magnezium, kyselina pantotenová, 15 procent bílkovin, 20 procent uhlohydrátů, vitaminy A, B a E – to je směs, která přinutí unavený mozek znovu zvýšit tempo.
    Autor: Michal Protivanský, Dušan Křístek, SHUTTERSTOCK.COM

1. DOPUJTE SE VITAMINEM B

Jedna australská studie sledovala lidi, které trápily rodinné nebo pracovní starosti. Poté, co měli za sebou dvanáctitýdenní kúru, při níž brali doplňky stravy s vitaminem B, zaznamenali snížení vnitřního stresu i napětí při komunikaci s druhými lidmi. I vy budete díky vitaminu B v menším napětí, a tudíž menším pokušení dopřávat si nezdravá jídla během náročných dnů.

Vyzkoušejte: Kupte si například multivitaminové sirupy s obsahem B-komplexu. Po poradě s lékařem nebo lékárníkem si naordinujte kúru vitaminu B.

2. NIKDY NEZAPOMEŇTE NA SNÍDANI

Je prokázané, že snídaně nejen startuje metabolismus a dodá vám energii, ale také snižuje hladinu stresu začátkem dne. Pamatujte, že by měla obsahovat sacharidy a vlákninu: například celozrnné pečivo/vločky/ovoce/ /zeleninu - a bílkoviny: například nízkotučný tvrdý sýr/tvarohové sýry/jogurt/šunku s 90 % masa/ /vajíčka.

Vyzkoušejte: Připravte si k snídani ni 2 lžíce ovesných vloček a 1 lžíci pohankových vloček, zalijte jogurtem a smíchejte s nadrobno nakrájeným jablkem.

3. JEZTE CELOZRNNÉ PRODUKTY

...
Autor: Shutterstock
Tělo potřebuje zdravé komplexní sacharidy. Kromě toho, že udrží dlouho stabilní hladinu cukru v krvi, také pomáhají zvyšovat hladinu uklidňujícího serotoninu (hormonu štěstí) v mozku. Celozrnné potraviny navíc obsahují hořčík, který pomáhá lépe snášet stres.

Vyzkoušejte: Vyměňte bílé pečivo za celozrnné a stejně tak to udělejte s rýží, moukou a těstovinami.

4. NAUČTE SE MÍT RÁDA RYBÍ TUK

Výzkum vědců z Pensylvánie ukázal, že pravidelná denní dávka rybího oleje má vliv na spalování tuků a posilování svalové hmoty. U sledovaných osob došlo také ke snížení hladiny kortizolu, když do jídelníčku zařadili tučné ryby jako lososa, sardinky nebo makrelu.
Mořské ryby jsou tedy nejen zdravé, ale navíc vám perfektně pomůžou se vypořádat se stresem.

Vyzkoušejte: Zařaďte do jídelníčku více ryb, dejte si k obědu grilovaného lososa a opečená rajčata s celozrnnými těstovinami. Zapomeňte na smažené potraviny a polotovary.

5. CHTĚLO BY TO TROCHU CHŘESTU

ss
Autor: profimedia.cz
Chřest je jedním z nejlepších zdrojů prebiotik. To nejsou na rozdíl od probiotik živé organismy, zato jsou potravou pro zdraví prospěšné střevní bakterie. Je dokázané, že zdravá střevní mikrofl óra je velmi důležitá pro správně fungující imunitní systém. Díky zdravým střevům je tělo také schopné získat z potravy všechny vitaminy, enzymy a další potřebné látky a vypořádat se s toxiny, které se mnohdy ukládají právě do tukové tkáně.

Vyzkoušejte: Dejte si ke svačině pravidelně stonek vařeného chřestu zabalený v plátku libové šunky. Můžete si připravit i malý salát s chřestem.

VYVARUJTE SE!

  • Kofeinu: hrnek kávy nebo čaje, abyste dostala trochu energie, je fajn - ale nekonečná kofeinová jízda způsobí jen to, že se budete cítit napjatá a ve stresu. Nepijte více než dva šálky kávy nebo čaje denně.
  • Sladkostí: dodají vám dočasnou energii. Chvíli cítíte zlepšení, ale pak nastává rychlý pokles nasycení i nálady. Dejte si čtyři týdny bez sladkostí.
  • Alkoholu: jedna nebo dvě sklenky vína vám pomůžou relaxovat, ale více než dvě mají negativní vliv na nervový systém a spíše než cokoli jiného vás uspí.
Autor: Olga Poucheová