Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

10 nejlepších podzimních "tukožroutů". Vyzkoušejte je!

11. října 2012 | 14:38

V létě nám jde hubnutí téměř samo. Denně jsme na čerstvém vzduchu a pohyb nám nechybí. S klesající teplotou a nastupujícími plískanicemi se nám ale ven už moc nechce. Sedíme doma u televize a pomalu "kyneme". Stačí však zařadit do jídelníčku ty správné potraviny a naše křivky zůstanou dokonalé.

1. Jablka

Jedno jablko denně udrží vaše tukové buňky na uzdě! Navíc je tohle šťavnaté ovoce skvělou svačinou. Je plné pektinu - vlákniny, díky které budete mít pocit sytosti. V každém průměrném jablku jsou jí neuvěřitelné čtyři gramy.

Náš tip: Zkuste teplý jablečný dezert. Jablko nakrájejte na díly, potřete trochou rozpuštěného másla, posypejte skořicí a dejte na chvílku do mikrovlnky.

2. Hrušky

Hrušky jsou skvělou alternativou ke kyselým jablkům při stejném obsahu kalorií. Z velké části obsahují jen vodu. Jde o lehce stravitelné ovoce, které pomáhá při zažívání – pročišťují střeva a odstraňují zácpu. Pro pročišťující účinky nacházejí často uplatnění při redukčních dietách.

3. Dýně
Dýně
Autor: profimedia.cz

Tahle nepřekonatelná podzimní zelenina je plná vlákniny a skvělé chuti. Obě tyto vlastnosti podporují pocit plnosti i dobré trávení. Je také vynikajícím zdrojem vitamínu A a draslíku. Polévka, chléb, koláč, nebo pyré - neexistuje pokrm, na který byste ji nemohli použít.

4. Pastiňák

Pastiňák je díky svému obsahu komplexních sacharidů, živin a vlákniny zeleninou velmi vhodnou pro redukční dietu. Zemité aroma této "bílé mrkve" předurčuje pastiňák jako chutnou přílohu. Používá se především do polévek a pod maso, ale je chutný i v různých zeleninových salátech. Úplně nejlepší je pečený!

Červená repa
Autor: brothersstreep.com
5. Červená řepa

Díky vysokému obsahu vlákniny a přirozeně sladké chuti řepa zažene hlad a uspokojí vaše chutě na sladké při minimálním příjmu kalorií. Tyhle na kyselinu listovou bohaté koule obsahují jen osm gramů cukru na porci. Takže hurá do obchodu!

6. Sladké brambory (batáty)

Od přílohy až po koláče, tahle zelenina vás dokonale zasytí v jakékoliv podobě. Díky nízkému glykemickému indexu vám pomůže stabilizovat krevní cukry a zabrání tak pocitu hladu. S pouhými 124 kaloriemi dostanete do těla spoustu vlákniny a vychutnáte si skvělou sladkou chuť.

7. Květák
Květák
Autor: profimedia.cz

Patří k nejoblíbenější brukvovité zelenině. Je skvělým zdrojem draslíku a mnoha dalších významných minerálů a vitamínů. Díky vysokému obsahu vlákniny dodává pocit sytosti. Výhodou je, že ho mohou jíst diabetici.

Náš tip: Uvařený květák rozmixujte na pyré a použijte ho k zahuštění polévek. Zachováte příjemnou krémovou strukturu, ale uberete kalorie.

8. Vodnice

Oblíbená zelenina našich předků má jen 24 kalorií. Je skvělým zdrojem vápníku. železa a vitamínu C. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje střeví činnost a vyprazdňování střev. Dá se jíst syrová i tepelně upravená. Dodá chuť dušeným pokrmů, skvělá je i k pečenému masu.

Růžičková kapusta
Autor: profimedia.cz
9. Růžičková kapusta

Růžičková kapusta je i přes svůj nízký obsah kalorií plná živin. Pokud jste ještě tyhle malé zelené kuličky nezařadili do svého jídelníčku, dejte jim šanci! Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu A i tolik důležité vlákniny. Navíc obsahují draslík, který podporuje vylučování nadměrného množství vody z těla, pomáhá při detoxikaci organismu a odplavování odpadních látek.

10. Brokolice

Je bohatá na vitamíny A a C a obsahuje tolik vápníku jako půl plátku sýra, ale žádné nasycené tuky. Díky vysokému podílu vlákniny prospívá brokolice střevům a urychluje látkovou výměnu. Proto je tak oblíbená při dietách. Navíc má jen 33 kalorií a prakticky žádný tuk.