Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Vaječná snídaně pomáhá při hubnutí

Fotografie
22. dubna 2009 | 15:30

Tolikrát zavrhovaná vajíčka se stále častěji dostávají do popředí zájmu dietologů. Poté, co se zjistilo, že u zdravých lidí po konzumaci vajec nijak výrazně nevzrůstá hladina nezdravého cholesterolu v krvi, stala se tato potravina dokonalým pokrmem.

Vejce jsou totiž bohatá na celou řadu důležitých a pro tělo nezbytných živin, navíc jsou velmi bohatá na energii. A toho lze využít právě při hubnutí. Kdo totiž vajíčka snídá, dostane do těla dost energie a nezbytné živiny pro první polovinu dne, a navíc, což je velmi důležité, taková snídaně pak sníží nutkání přejídat se později během dne.

„Testované osoby po vaječné snídani pozřely méně kalorií než ty, které si dopřály pouze na sacharidy bohatý bagel. A konzumenti vajec také za celý den pozřeli celkově méně kalorií než skupina konzumující u snídaně pouze sacharidy,“ uvedla profesorka Maria Luz Fernandezová z University of Connecticut, která se zabývala vlivem skladby snídaně na příjem kalorií během dne.

Studie profesorky Fernandezové podporuje výsledky řady dalších podobných studií, podle nichž má snídaně a její skladba velký vliv na kalorický příjem během dne. Čím vyšší obsah energie a procentuální zastoupení bílkovin snídaně má, tím méně se člověk přejídá později během dne a přijímá méně kalorií. To vše může přispět k hubnutí u obézních jedinců a kontrole příjmu energie.

Autor: Famous, pal
Klíčová slova: vejce, dieta
Diskuse ke článku
.