Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Chcete zhubnout a být zdravější? Snídejte!

Ani při snídani nezapomínejte na zeleninu. Pomáhá totiž vyvolat pocit nasycení (aniž bychom se museli přejíst) a je důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny.
25. prosince 2010 | 14:43

K udržení dobrého zdraví je důležitá, mimo jiné, také pravidelná a vyvážená strava. A její nedílnou součástí by měla být snídaně. Často se o ní mluví, ještě častěji píše, a má to své opodstatnění, protože snídaně je základ.

Dodá nám energii, kterou po noci potřebujeme načerpat a připraví nás na nový den, a to tím správným způsobem. Ten, kdo správně snídá, se nepřejídá při obědě a dalších jídlech ani netrpí vlčím hladem. Pravidelná strava začínající snídaní pomáhá organizmu správně hospodařit s energií tak, aby neměl potřebu ukládat si zásoby „na horší časy“ (a jinak než v podobě tuku to náš organizmus neumí).

Co snídat?

Složení snídaně je hodně důležité. Musí být dostatečně energeticky vydatná (a pokrýt až 25 % z denní dávky energie) a zároveň nás zasytit, než nastane čas dalšího jídla, tedy zhruba na 2,5-3 hodiny. Snídaně typu káva a cigareta tedy opravdu není to nejlepší. Výhodné je, pokud snídaně obsahuje kvalitní zdroj bílkovin, dobré tuky a sacharidové potraviny, ze kterých se energie uvolňuje pozvolna (tj. potraviny s výhodným nízkým glykemickým indexem).

Jedním z příkladů vhodné snídaně je celozrnný chléb s kvalitním margarínem, plátkovým sýrem nebo šunkou a kouskem zeleniny. Celozrnný chléb zařazený do snídaně zajišťuje dostatek sacharidů ve správné formě (mají nižší glykemický index, energie z nich nám déle vydrží), ale také řadu vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Kvalitní margarín je pak reprezentant dobrých tuků, které by v našem jídelníčku měly převažovat. Je zdrojem prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, které mají příznivý vliv na náš organizmus, z nichž některé jsou navíc esenciální, tedy takové, které náš organizmus pro své fungování nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí sám vytvořit, musíme je dodávat pravidelně stravou.

Zeleninu přidejte vždy

V případě potřeby můžeme také vybírat mezi odlehčenými nízkotučnými variantami. Kvalitní šunka a sýr jsou potraviny, které nám dodávají důležité bílkoviny, jednu ze základních živin. V obou případech se jedná o bílkoviny plnohodnotné, které by měly tvořit alespoň polovinu ze všech ve stravě obsažených bílkovin. Bílkovinné potraviny také pomáhají snižovat (zvýhodňovat) glykemický index snídaně.

Poslední ve výčtu, nikoliv ve významu, je zelenina, která je by ostatně měla být důležitou součástí každého denního jídla, nejen snídaně. Pomáhá totiž vyvolat pocit nasycení (aniž bychom se museli přejíst) a je důležitým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny.

Nedílnou součástí zdravé snídaně je i nápoj. Po noci je potřeba doplnit nejen energii, ale i tekutiny. Opatrní buďte ale s kávou a neředěnými 100% džusy, které mohou (pijí-li se nalačno) dráždit žaludek. Není třeba se jim vyhýbat, ale jako „snídaňový základ tekutin“ volte hlavně vodu a čaj.

Jak snídat?

Hlavně v klidu a pomalu. Lehce se to říká, hůře dodržuje, ale stojí to za to. Udělejte si na snídani dost času a jezte v klidu a pohodě. Dobře se tak naladíte na celý, často hektický den a budete lépe zvládat i případné stresové situace. Také váš žaludek a zbytek trávicího ústrojí budou v klidu pracovat bez toho, aby o sobě dávaly vědět. Snídaně ve spěchu znamená pro organizmus stres už do rána. Hltáním a jídlem v poklusu navíc těžko uhlídáte jeho množství a snadno se přejíte (žaludek začíná vysílat signály, že se plní, až zhruba po 20 minutách, a ruku na srdce, během 20 minut toho všichni bezmyšlenkovitě zvládneme sníst opravdu hodně). Navíc si zakládáte na parádní trávicí obtíže.

Tématu snídaní se věnuje také Fórum zdravé výživy.

Autor: VBK, Klena