Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hladovkám odzvonilo! Účinně zhubnete jen s jídlem

1. ledna 2012 | 06:00

Přemýšlíte, jakou dietu s novým rokem nasadíte? Drsné hladovky by se měly rovnou zakázat. Poškozují zdraví a nutí vás neustále myslet na jídlo. Přitom stačí, když jednoduše snížíte množství kalorií u každého běžného jídla.

Snídaně

Neustále se nám opakuje, že bychom bez snídaně ani neměli nevycházet z domu. Ruku na srdce, kolik z nás to opravdu dodržuje? Při tom během hubnutí je právě tomuto jídlu třeba věnovat velkou pozornost.

Snažte se najíst hned po probuzení, abyste tak nakopli svůj odpočívající metabolismus. Nejlepší volbou jsou cereálie, jogurt a ovoce. Pokud máte rádi ovesné vločky s mlékem, použijte nízkotučné. Můžete si je osladit ovocem nebo skořicí.

Oběd

V poledne dbejte na to, abyste řádně zaplnili žaludek a zároveň načerpali dostatek energie. Nemá žádný význam nacpat se do prasknutí a pak usnou na pracovním stole.

Pokud sníte jídlo s vysokým obsahem cukru, brzy vás opět přepadne hlad a odpolednímu mlsání vám nic nezabrání.

Nejlepší volba je talíř čerstvého salátu. Dejte si k němu bílkoviny a uvidíte, jak dlouho vám pocit sytosti vydrží. Nepokazte ale snahu o hubnutí tučnou zálivkou.

Pokud by vám bez ní salát nechutnal, připravte si doma zdravější verzi a přineste si ji do práce. Používejte olivový olej nebo zeleninovou salsu. 2 polévkové lžíce oleje obsahují jen 50 kalorií a stejné množství salsy v sobě skrývá nepatrných 8 kalorií.

Carpaco z tuňáka s rukolou
Autor: Thinkstock.cz

Večeře

Po dalším vyčerpávajícím dni se už nemůžete dočkat, kdy vyluxujete celý obsah ledničky?

Kalorie uspoříte, pokud množství plánované večeře snížíte na polovinu. Také se večer snažte vyhnout uhlohydrátům.

Soustřeďte se nejvíc na saláty a dušenou zeleninu. Na brambory raději zapomeňte, ale polovina šálku hnědé rýže obsahuje pouze 108 kalorií.

Zelenina je základem redukčního jídelníčku
Autor: scom

Koktejlová párty

Pozvali vás po práci na večírek? Chodíte s kolegy na skleničku do nejbližšího baru? O kalorie se nemusíte vůbec strachovat, pokud dodržíte pár pravidel.

Vyhýbejte se míchaným koktejlům z více druhů alkoholu. Například takový Long Island obsahuje až 520 kalorií! Vodka s tonikem mu konkuruje 200 kaloriemi, Mojito jich má už jen 160.

Nejméně kalorická volba je sklenka bílého vína, nebo ještě lépe pomalu popíjet jen střik. Při hubnutí byste to neměli s alkoholem přehánět.

Autor: lesk.sk, Kbak