Co bychom dali za to, kdyby existoval způsob, jak shodit přebytečné kilogramy bez odříkání. Máme pro vás skvělou zprávu: našli jsme dietu, s níž nejen zaručeně zhubnete, ale ještě vám zlepší náladu oblíbeným jídlem.
Důležité je tentokrát nejen to, kolik jíme, ale i kdy a co sníme. Kdo chce úspěšně zhubnout a být v pohodě, měl by do svého jídelníčku zařadit těstovinová jídla a pestrou zeleninovou přílohu.
Těstoviny totiž tělu dodávají důležité množství energie, podporují využití vitamínů B a životně důležitých minerálních látek, které právě pomáhají tělu shazovat přebytečné kilogramy. Samozřejmě, s těmi správnými doplňky.
Máme pro vás proto návod na skvělou rajčatovou omáčku, která může mít mnoho obměn a tak nikdy nebude chutnat stejně. Například i se zdrojem extra dávky vitamínu C – osvědčeného ničitele tuků. To je nejideálnějším prostředkem na formování postavy. Tak neváhejte a začněte.
Snídaně
Ráno si dopřejte vydatné, ale kaloricky lehké snídaně. Jen tak můžete nastartovat látkovou přeměnu a spalování tuků.
Doporučujeme:
* ovocné müsli bez cukru s jogurtem nebo kefírem
* jeden až dva plátky celozrnného chleba s trochou nízkotučného tvarohu, buď s džemem nebo bylinkami
K tomu ředěnou neslazenou ovocnou šťávu (1:3 ve prospěch vody) a kávu nebo čaj. Zbytek tekutin doplňte minerální vodou (2 litry denně).
Oběd a večeře
Doporučujeme:
* těstoviny s omáčkou dochucenou z výběru doporučených surovin
* velký míchaný salát s drůbežím masem dle vlastního výběru (kuře, krůta, kachna…), s rybou nebo se sýrem
* krémovou polévku uvařenou ze zeleninového nebo bramborového vývaru (rozmixujte ponorným mixérem)
Mezi hlavními jídly si dejte malou svačinku např. v podobě jednoho kousku ovoce, nějaké zeleniny, či malý jogurt.
Základní recept na těstoviny s rajčatovou omáčkou
Uvaříme 500 g těstovin (na 5 porcí). Oloupeme 1 cibuli a stroužek česneku, najemno nasekáme a necháme zesklovatět na 1 pol. lžíci rozpáleného olivového oleje. Přidáme 350 ml konzervu oloupaných a nasekaných rajčat. Potom dochutíme solí, pepřem, 1 pol. lžící krystalového cukru a vše prohřejeme. Podáváme s uvařenými těstovinami a 30 g na hoblinky nastrouhaného parmazánu.
Nej přídavky: * Brokolice – obsahuje kalcium, důležité při látkové přeměně * Lilek – odvodňuje * Cuketa – podporuje trávení * Krevety – odbourávají tukové polštářky * Kukuřice – brzdí pocit hladu, tiší touhu po sladkostech * Olivy – zásobují významnými mastnými kyselinami * Zázvor – skvělý pro látkovou přeměnu * Pomeranč – obsahuje vlákniny, které formují naši postavu * Paprika a chilli – obsahují vitamín C, který napomáhá spalování tuků |
Spalovače tuků k chutné obměně omáčky
* Grilovaná kuřecí nebo krůtí prsa dodají omáčce bílkoviny, které posílí svalstvo a pomohou při odbourávání tuků.
* Tuňák (buď čerstvě grilovaný jako příloha, nebo konzervovaný v celku ve vlastní šťávě) je cenná bílkovinná bomba, která promění velké i malé tukové rezervy na energii.
* Dušená paprika a chilli papričky spolu s česnekem vybičuje omáčku s extra dávkou tukobijce, vitamínu C.
* Česnek s podušenou mrkví zvyšuje balastní látky v omáčce, které se postarají o pocit sytosti.
* Středomořská zelenina jako cuketa či lilek propůjčí omáčce speciální vůni a doplní ji o balastní a minerální látky.
* Trocha nasekaných oliv doplní cenné nenasycené mastné kyseliny, které nastartují spalování přebytečných tukových polštářků.
* Krevety a mušle jsou nízkotučné, obsahují bílkoviny, které nás výborně zasytí.
* Přimícháním pomerančové kůry dodáte omáčce vitamin C, který podporuje spalování tuku.
* Najemno nastrouhaný nebo nasekaný zázvor zesiluje účinek všech výše uvedených přísad a dodává omáčce asijskou pikantní příchuť.