Zlobí vás přebytečná kila? Tak už určitě nebudou, pokud zkusíte tuto polévkovou dietu.
Pokud rády jíte, určitě di jí zamilujete. Základ naší diety je, že můžete jíst kdykoliv a v jakémkoliv množství.
Je plná chutných přísad a můžete ji kombinovat s dušeným masem, dokonce se sýrem nebo s celozrnným sendvičem. Všechny tyto přísady dodají tělu potřebné sacharidy, bílkoviny či zdravé tuky.
Nezapomínejte na snídani, svačiny a které by měly obsahovat čerstvé ovoce, ovesné vločky s nízkotučným mlékem, či celozrnné pečivo a čerstvou zeleninou.
Při dietě je vždy velmi důležité jíst zdravě, proto ani při této nezapomínejte na kvalitní rostlinný tuk, nízkotučné jogurty a tvaroh.
Doplňková jídla samozřejmě jezte jen v rozumném množství.
Největší plusy:* Jednoduchost a variabilnost |
Nezapomínejte na to, že i v tomto chladném počasí je velmi důležitý pitný režim a pravidelný pohyb!
Rybí polévka s flíčky
Pro 4 osoby potřebujeme 200 g ryby (pangas), 2 mrkve pokrájené na kolečka, asi 50 g pokrájeného celeru a stejné množství kedlubny.
Postupně vše opečeme na 3 lžičky rostlinného oleje, přidáme 1 najemno nasekanou cibulku, 1 lžičku a mleté červené papriky, 2 kostky rybího bujónu, sůl, pepř a zalijeme vodou.
Vaříme asi 10 minut a na závěr přidáme 3 pol. lžíce těstovinových flíčků a ještě povaříme asi 5 minut. Polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Rajčatová s masovými kuličkami
Na 1 pol. lžíci olivového oleje podusíme 1 malou nakrájenou cibuli, přidáme 1 lžičku mleté červené papriky, 100 g oloupaných a nakrájených rajčat.
Přidáme 3 malé červené na kostičky nakrájené papriky. Zalijeme 1/4 l zeleninového vývaru, přikryjeme a vaříme. Uvařenou směs umixujeme a dochutíme solí a mletým pepřem.
Pomleté vepřové maso smícháme s 1 pol. lžícáí oleje, solí, pepřem, 1 stroužkem prolisovaného česneku a vytvarujeme menší kulky. Chvíli povaříme v polévce. Servírujeme s nasekanou petrželkou.
Čínská s krůtím masem a hlívou
Potřebujeme asi 200 g krůtího stehna, 100 g hlívy ústřičné, 400 g čínského zelí, 200 g předvařené brokolice, 100 g pórku, drůbeží bujón, 1 lžičku chilli omáčky, 1 lžičku světlé sójové omáčky, sůl a pepř.
Krůtí maso nakrájíme na velmi tenké nudličky, které dáme vařit na 10 minut do vody se sójovou omáčkou. Osolíme a opepříme. Přidáme nakrájené zelí, pórek, hlívu ústřičnou a spolu s drůbežím bujónem povaříme asi 10 minut.
Předvařenou brokolici ochladíme ve studené vodě a na závěr přidáme do polévky. Dochutíme chilli omáčkou a servírujeme.
Krémová mrkvová
Připravíme 500 g mrkve, 50 g cibule, očistíme a nakrájíme na kostičky. Pak spolu s najemno nasekaným stroužkem česneku opečeme na 2 pol. lžících olivového oleje.
Dochutíme 1 lžičkou mleté červené papriky, zalijeme 3/4 l zeleninového vývaru a vaříme asi 12 - 15 minut.
Uvařenou směs rozmixujeme a přidáme nízkotučný jogurt, povaříme ještě 2 minuty, dochutíme pepřem, solí a podáváme posypané petrželkou.
Květáková s krutony
Asi 150 g oloupaných, na kostičky nakrájených brambor uvaříme spolu s 250 g květáku v 1/4 litru zeleninového vývaru, povaříme a dobře promícháme.
Dochutíme 1 prolisovaným stroužkem česneku a posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s krutónky (kostičky chlébý opečené na troše oleje).
Sýrová s česnekem
Na kolečka nakrájenou cibuli opečeme na 1 lžičce rostlinného oleje. Přidáme 150 g oloupaných brambor, nakrájených na větší kostky a na plátky nakrájených 5 stroužků česneku (podle chuti).
Zalijeme 1/4 l zeleninového vývaru. Nasekáme 1/4 chilli papričky, opečeme a dochutíme. Polévku servírujeme horkou s 25 g nastrouhaného ementálu a posypeme nasekanou petrželkou.