Špagety, makarony, či tagliatelle chutnají skvěle, zasytí, jsou rychle a jednoduše připravené. Tak proč nevyzkoušet tuto speciální dietu, která nás udrží ve skvělé kondici a zároveň nám bude určitě ještě chutnat?
Nezapomínejte však, že pro hubnutí je vždy třeba hodně pít, denně alespoň 2 až 2,5 litru. Nejlepší minerální vody nebo čaje, které podporují trávení.
Stačí dodržet pár základních rad a určitě po těstovinách nepřiberete, právě naopak:
1. Těstoviny vařte vždy "al dente", pokud je rozvaříte, jak je stále u nás často zvykem, získají na kalorické hodnotě.
2. Pokud možno vařte celozrnné těstoviny. Nemusíte jich pak sníst tolik, aby vás zasytily a uděláte radost nejen chuťovým pohárkům, ale i svému zdraví.
Tagliatelle
Autor: Oliver Balog, Michal Protivanský
3. Naprosto a vždy vynechte
smetanové omáčky! Ke skvělé chuti pokrmu stačí trocha olivového oleje, na něm orestovaná zelenina (např. cuketa) a pár hoblinek parmazánu.
4. Zkuste zaručený fígl herečky Courteney Cox (Monica z Přátel). Protože špagety miluje ve všech podobách, dodržuje jednu zásadu, aby se nemusela nijak víc omezovat: Těstoviny konzumuje pouze dopoledne. Oběd nesmí pak končit po 13 hodině.
5. Těstoviny a výživa: 100 g. uvařených těstovin z tvrdé pšenice obsahuje pouze 145 kcal, vzácné bílkoviny, důležité minerální látky jako draslík, hořčík či zinek. Ty nám dodávají množství energie ukryté v komplexních sacharidech, které se uvolňují velmi pomalu, čímž se prodlužuje pocit sytosti.
Tři dietní recepty:
(vždy na 1 porci)
Tagliatelle s krůtími prsy
100 g. nakrájených krůtích prsou opečeme na trošce olivového oleje, přidáme 100 g. umytých, rozpůlených rajčat, opepříme, osolíme a chvíli podusíme. Uvaříme 50 g. tagliatelle "al dente" a servírujemes s dušenou směsí, ozdobené lístky bazalky a olivami.
Archív
Autor: Archív
Špagety s cherry rajčátky
Asi 100 g. cherry rajčátek ponoříme na pár vteřin do vroucí vody, oloupeme a opečeme na rozpáleném řepkovém oleji. Přidáme 1 nakrájenou chilli papričku bez jadérek a 1 stroužek lisovaného česneku, nakonec rozmarýn a 50 g. uvařených špaget. Opepříme, vše spolu promícháme a podáváme.
Makarony Toscana
Na oleji opečeme 3 černé olivy, zelenou papriku nakrájenou na kostičky, přidáme mletou papriku, 30 g. taveného sýra a 5 pol. lžic mléka. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Potom přidáme 1 pol. lžíci rajského protlaku, bazalku, osolíme, opepříme a podáváme s makaróny.