Brambory mají tolik plus, až se tomu nechce věřit. Nejenže dokonale zasytí a dodají tělu chybějící energii, ale obsahem vody, komplexních uhlohydrátů a minerálních látek patří k těm nejlepším potravinám
k dosažení štíhlé linie.
Obsah kalorií na 100 g je ještě nižší než v jogurtu a vitamin C, který se v nich nachází v hojném množství, výborně spaluje tuky a stará se o stabilní hladinu cukru v krvi.
Naše bramborová dieta je ideální pro všechny, kteří chtějí hubnout s chutí a požitkem. Sestavte si s námi dietní jídelníček, který vám ušetří peníze i čas a pomůže shodit přebytečná kila!
Jak na to
Dopřejte si snídani, oběd i večeři. Nezapomínejte na dodržování pitného režimu!
K pitíje je nejlepší neprlivá voda, pak neslazené čaje a k snídani i neslazené džusy hodně ředěné vodou (1:3).
Do dietního programu zařaďte také pohyb (cyklistika, rychlá chůze nebo pár posilovacích cviků).
Brambora je vitamínová bomba:
• obsahuje minerální látky jako vápník, železo, sodík, hořčík, fosfor, draslík, zinek a jód
• provitamin A, vitamin E, B a C
• bílkoviny, vlákniny, sacharidy a škrob
Kvalita je základ
Právě teď je bramborová sezóna, ten nejvhodnější čas kdy si je dopřát. Na podzim totiž obsahují brambory nejvíce vitaminu C (později ztratí až 50%). Minerální látky se v nich však drží po celou dobu, maximálně ztratí 10 procent.
• Při koupi si je pozorně prohlédněte, abyste nekoupili poškozené hlízy.
• Při uskladňování dbejte na to, aby byly suché a nepoškozené.
• Skladujte je ve vzdušném prostředí bez světla, při teplotě 5 až 7 ° C
Bramborová dieta:
Tip na snídani (jen jedno z jídel + nápoj)
* ovocné müsli
* chléb s tvarohem
* kefír s borůvkami
* celozrnné pečivo s marmeládou
* jogurt s medem a kousky ovoce
Co si dát na oběd?
Brambory zapékané se zeleninou (349 kcal 1 460 kJ)
200 g uvařených brambor ve slupce oloupeme a nakrájíme na plátky. 100 g brokolice omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Rajče spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme jadérka a také nakrájíme na menší kousky.
Do vymaštěné zapékací mísy rovnoměrně poklademe zeleninu. V misce si smícháme 1 žloutek 30 g nastrouhaného nízkotučného sýra a 2 lžíce smetany ke šlehání s nízkým obsahem tuku.
Dochutíme solí, pepřem, 1 pol. lžící čerstvě nasekané petrželky a pažitky, špetkou muškátového oříšku. Touto směsí zalijeme brambory a pečeme v předehřáté troubě na 220 ° C asi 10 až 15 minut.
Brambory zapečené s cuketou (404 kcal 1 690 kJ)
Dvě větší rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Vše rovnoměrně rozložíme do vymaštěné zapékací mísy.
Smícháme 3 lžíce nízkotučného mléka s 20 g nastrouhaného sýra, dochutíme solí, pepřem, špetkou mletého muškátového oříšku a přidáme jeden žloutek.
Touto směsí polijeme zeleninu a pečeme v předehřáté troubě na 200 ° C přibližně 15 minut.
Brambory uvařené s tvarohem (350 kcal 1 465 kJ)
Do hrnce dáme vařit 250 g oloupaných a na kostičky nakrájených brambor. Do vody přidáme sůl a 1/2 lžičky kmínu.
Nakrájíme 1/2 cibule najemno. Přidáme nejvýš 100 g nízkotučného tvarohu, který smícháme s 2 pol. lžícemi kefíru. Dochutíme solí, 1 pol. lžící najemno nasekané pažitky, 1 pol. lžící lněného oleje a vše spolu dobře promícháme. Servírujeme s uvařenými bramborami.
Tipy na dietní večeře z brambor
Bramborová polévka (320 kcal 1 339 kJ)
Potřebujeme 1/2 cibule, 1 lžičku slunečnicového oleje, 1 menší pórek, 1 menší mrkev, 1/2 l zeleninového vývaru, 200 g brambor, sůl, pepř, muškátový oříšek, 5 pol. lžic smetany do kávy (10% tuk), 50 g krevet, 1 lžičku petrželky.
Cibuli nakrájíme najemno a na oleji opečeme. Přidáme na kolečka nakrájený pórek, krátce podusíme a zalijeme vývarem.
Brambory nakrájíme na kostičky a přidáme do vývaru. Vaříme 30 minut. Polovinu polévky rozmixujeme na kaši a přimícháme k zbývající polévce.
Dochutíme solí, pepřem, přidáme krevety, přimícháme smetanu a necháme povařit asi 10 minut. Na závěr posypeme nasekanou petrželkou a servírujeme.
Brambory plněné zeleninou (374 kcal 1 565 kJ)
Dvě větší, omyté brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Pomocí lžíce je přiměřeným otvorem vydlabeme a vnitřek nakrájíme na menší kousky.
Ten smícháme s umytou a na kostičky nakrájenou zeleninou (1 menší rajče, 1 plátek žluté a zelené papriky). Vše smícháme s 50 g nastrouhaného nízkotučného sýra.
Dochutíme 1 pol. lžící najemno nasekané petrželky, mletým pepřem a solí. Připravené brambory naplníme touto zeleninovou směsí a dáme na 10 minut zapéct do předehřáté trouby na 200 ° C.
Bramborový salát (298 kcal 1 247 kJ)
Ve slupce uvaříme 200 g brambor, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím si připravíme 100 g salátové okurky, 1 malou červenou papriku, 1 cibuli a 1/2 svazku ředkviček. Nakrájíme na plátky.
V míse připravíme omáčku ze 100 g nízkotučného jogurtu a 25 g kefíru, kterou dochutíme pepřem, mořskou solí a šťávou z 1 citronu. Brambory a zeleninu dáme do omáčky a vše dobře promícháme. Posypeme 1 pol. lžící najemno nasekané pažitky a podáváme.