Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Hubnutí podle povahy: Tipy pro choleriky a flegmatiky

22. září 2011 | 12:47

Poznání našich povahových vlastností nám pomůže zorientovat se v tom, jak jíst, cvičit a odpočívat, abychom dosáhli harmonie sami se sebou.

S Mgr. Gabi Halmovou, archetypologičkou a odbornicí na výživu podle holistické medicíny, jsme pro vás sestavili návod, jak zvládnout svůj temperament a vytěžit z něj co nejvíce.

CHOLERIK

Neřízená střela. Cholerik je oheň, proto je třeba ohlídat, kdy a proč vzplane, aby všechno nelehlá popelem. Nepromyšlená rozhodnutí a výbuchy vášní odeznívají tak rychle, jak přišli. Výhodou je odvaha, rozhodnost, ctižádostivost a vyšší atletická postava. Zásadový cholerik má vždy pravdu, rád vyniká a často proto zastává řídící funkci.

Pohyb a odpočinek

Cholerici - za každou cenu první! Takoví jste a jiní už nebudete, takže z vaší konkurenceschopnosti je třeba co nejvíce vytěžit! Vhodné jsou pro vás všechny sporty, ve kterých můžete excelovat a vybít si mírnou dávku agresivity, která je pro choleriky typická, jen při párových hrách můžete být nervózní z lepšího protihráče. Cvičení ve skupině vám však nevadí, je to slibný prostor pro trochu nezbytného obdivu. Arechetypologička to vidí takto: "cholerici by se měly soustředit na Taebo, taichi, ale k zahození není ani cyklistika či obyčejné plavání." Fitnestrénéři mimochodem považují choleriky za nejhorších možné adepty na spolupráci, protože jsou prý neukáznění, nesoustředění a nedůslední. Prý...
Zato wellness si dokážete užít, jak se patří, včetně klasických zkrášlovacích procedur. Dejte se přemluvit k japonské lázně, akupunktuře, reiki nebo speciální masáži hlavy.

Jídelníček

Pravidelnou konzumací ovocných a zeleninových šťáv dopřejete svému tělu množství potřebných přírodních vitaminů a zároveň se dopracujete i k vytoužené štíhlé linii.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM


Ve stravování je problematika složitější, přímo úměrně komplikovanosti vašeho trávicího systému. Cholerici mají často problém s pálením žáhy a celkově s trávením, proto zkuste zavést alespoň elementární protiopatření. "Rozhodně se vyhýbejte potravinám z bílé mouky," radí Gabi Halmová. "Orientujte se na rýži natural, ovesné vločky, pohanku, jáhly, proso, prostě na celozrnné obiloviny s výjimkou pšenice a zařaďte co nejvíce ovoce a zeleniny oranžové barvy. "Nejdůležitější je však nejíst ve stresu a každé sousto patřičně přežvýkat a vychutnávat. Rychlé občerstvení je pro vás tedy absolutně nevhodné a ubrali bychom i z masitých jídel.

FLEGMATIK

Jen tak ho něco nerozhodí. Element vody je silný a stálý, je klidný, mírný a soustředěný. Flegmatik je dobrý životní partner, ukázková opora. Problémy zvládá s humorem a chladnou hlavou, snadno se přizpůsobuje a vytrvale postupuje. Na druhé straně je nerozhodný a málo emotivní, respektive tak působí, takže přehnané pozitivně ani negativní emoce od něj nečekejte. Kvůli nižší postavě má sklony k tloustnutí.

Pohyb a odpočinek

V jarním období Pannám prospívá relaxace a cvičení - zkuzte třeba jógu
Autor: Profimedia
Flegmatici - více emocí, prosím! Vy to umíte, a máte trpělivost a vůli cvičit, co vám kážou. Jen najít v sobě to odhodlání začít! Kvůli sklonům k tloustnutí, zavalitější postavě a s tím spojenému zpomalenému trávení by přitom nutně potřebovali pravidelnou dávku pohybu, jen je třeba zapracovat na motivaci. Mozek přelstíte s asistencí trenéra nebo kamarádky, s kterou se na nějaký pohyb dáte, archetypologička radí právě pro neskutečnou výdrž, kterou disponujete, vyzkoušet power jógu, turistiku, běh, popřípadě pilates, který s vámi udělá zázraky. Flegmaticky jsou typičtí dlouhým zahřívacím procesem (nejen při cvičení), počítejte s tím a nepodceňujte rozcvičku.
V rámci wellness volte procedury, které vás zahřejí a prokrví, určitě saunu nebo klidně drsnější celotělový peeling. Ve vašem případě zafunguje i podvodní hydromasáž. V principu největším vaším problémem je nadchnout se pro něco, proto doufáme, že máte v blízkosti někoho, kdo vás strhne. Nebraňte se novotám, vyzkoušejte jinou masáž než dosud, možná ajurvédu, možná parní saunu místo finské.

Jídelníček

Je toho tolik co objevovat! Totéž platí o jídle, stagnace při určitých pokrmech, zejména pokud řešíte kila navíc, není dobrá. Na rozdíl od sangviniků vynechejte zchlazující pokrmy a nasaďte teplo! Jak říká Gabi Halmová: "Nevyhýbejte se pálivým papričkám a dobře vám udělá každé ovoce a zelenina zelené barvy. Naopak červenou mají ve vašem jídelníčku vysokotučné sýry, vepřové a hovězí maso. ".

Jste sangvinik nebo melancholik? Rady pro vás najdete ZDE »

Autor: lesk.sk, Klena