Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dieta se zdravými koktejly: Zhubnete 3 kila za 7 dní!

30. srpna 2011 | 05:10

Měla byste místo sladké tyčinky chroupat večer u televize mrkev jako Barbra Streisand ve filmu Dvě tváře lásky? Jenže co když vám mrkev nechutná... Máme řešení. Udělejte si hubnoucí koktejl do skleničky!

V první řadě si pořiďte kvalitní mixér – bez něj se totiž při této dietě neobejdete. Až propadnete kouzlu zdravých drinků, stane se vaším parťákem v kuchyni i v hubnutí.

Máme pro vás pět receptů a spoustu dalších tipů na nápoje, které vám dodají energii. Až si uděláte prvních pár, nebudete chtít skončit!

Sedm dní s koktejly

Dieta je úplně jednoduchá. Místo snídaně a večeře si dáte koktejl.

Oběd odlehčete: volte ryby, šetrně upravené bílé maso, sóju, luštěniny, rýži, brambory.

K odpolední svačině si dejte jogurt nebo přírodní sýr s tmavým chlebem.

Večer zase koktejl, můžete si dát i lehkou zeleninovou polévku s vajíčkem. Přes den „zobejte“ neslazené sušené ovoce a oříšky, ovšem v přiměřeném množství.

Proč pít koktejly?

* Díky nim do sebe dostanete potraviny, o které jinak nestojíte, nechutnají vám nebo se těžko zařazují do běžného jídelníčku.

* Mají všechny výhody čerstvého ovoce a zeleniny: vitaminy, enzymy, minerály, aminokyseliny, antioxidanty, stopové prvky, chlorofyl a na rozdíl od nápojů z odšťavňovačů je v nich stále vláknina.

* Tělu dodáte energii díky jednoduchým cukrům, trávicí systém se očistí, posílíte imunitu, detoxikujete atd. Po koktejlech se prostě budete cítit líp.

*Jsou velmi lehce stravitelné.

*Až získáte zkušenost, koktejl budete mít hotový za pár minut – a máte stoprocentně zdravou snídani, svačinu nebo lehkou večeři.

Recepty:

Zázračné nápoje
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Základní koktejl

– nikdy nezklame
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno menší jablko, menší banán, tři hrsti salátu polníček, dva listy kapusty, kolečko zázvoru. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala asi dva až čtyři centimetry nad přísady, zakapejte šťávou z poloviny citronu. Mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.

Zelený smoothie

– bomba pro zdraví
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte tři malé hrsti polníčku, dvě hrsti listového salátu, několik výhonků munga, pár kousků řapíkatého celeru, jedno avokádo, jedno malé sladké jablko. Přidejte dvě lžičky mladého ječmene, kousek mořské řasy nori. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala ingredience asi o dva až čtyři centimetry, a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.

Ovocné nápoje jsou úžasně osvěžující a zároveň zdravé!
Autor: Dušan Křístek
Jahodové smoothie

– sladká odměna
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno tři malé hrsti jahod, dvě odpeckované broskve, střední jablko, přidejte pár lístků máty. Dejte do mixéru a přilijte vodu tak, aby přesahovala asi dva až čtyři centimetry nad přísady, a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.


Osvěžující koktejl

-  lehký a voňavý
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno dvě střední mrkve, jedno jablko, půlku salátové okurky, přidejte sklenku ledové tříště, špetku muškátového oříšku a skořice. Zalijte vodou a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.

Jemný zelený koktejl

- svěží energie
Omyjte (oloupejte) a nakrájejte nadrobno jedno avokádo, tři hrsti polníčku, hrst listového salátu, jednu hrušku, jeden malý banán, tři lístky máty, přidejte lžičku zeleného ječmene a šťávu ze čtvrtky citronu. Zalijte vodou a mixujte na nejvyšší stupeň tři minuty.

Máte suché vlasy? Vyzkoušejte hydratační avokádovou kúru.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Doporučení redaktorky Olgy Poucheové

Experimentujte, nakupte si potraviny, které běžně nejíte – různé klíčky, výhonky, řasy, zelený ječmen, aloe vera. Zkoušejte výraznější chutě: citron, zázvor, mátu, kousek celeru, čerstvou bazalku, pažitku. Do ovocných koktejlů můžete přidat lžičku kokosového oleje, do zeleninových olivového. Koktejly konzumujte vždy čerstvé.

Moje zkušenosti s listovou zeleninou:

Nešetřete jí. Nemá skoro žádné kalorie ani výraznou chuť, a přitom je prospěšná. Rukola: fajn, ale pozor, je trochu hořká. Polníček: pro mě nejlepší ze všech, příjemně chutná. Špenát: v pohodě, když je ho ale moc, chutná koktejl příliš špenátově. Kapusta: udělá skvělou zelenou barvu – chlorofylu není nikdy dost! Listový salát: skvělý, jemný. Salát lollo biondo nebo rosso: proč ne?

Koktejl je zdravý i dietní
Autor: profimedia.cz
Zjistila jsem:

* Banány kupujte pouze zralé, nezralé obsahují těžko stravitelné cukry a ke konzumaci se důrazně nedoporučují!

* K banánům se nejlépe hodí hrušky, mango, papája a kaki.
*Kyselé ovoce kombinujte mezi sebou: jablka, citrusy, ananas, kiwi, jahody, borůvky
.
* Nestihnete-li koktejl, v obchodech prodávají mrkvovou biošťávu, biošťávu z řepy a jemně pasterizované džusy bez přidaných cukrů a dalších látek.

Autor: Olga Poucheová, Kbak