Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

12 tipů: Jak zvládnout své chutě a zhubnout

24. srpna 2011 | 06:00

Není to přímo hlad, ale spíš častá chuť zobnout si něčeho dobrého. A váha začíná kolísat. Naše rady vás těchto neodolatelných chutí zbaví.

Není nic horšího, než když se krátce po vydatném obědě potřebujete ještě něčím dorazit. Potřebná nálož z hlavního jídla ještě nedorazila do žaludku, ale chuťové buňky stále pracují na plné obrátky. Většinou pak přinese to pravé uspokojení nějaký dortík, nebo aspoň sušenka. Prostě cokoliv dobrého, co ty chutě rychle zažene. Pokud neodoláte pokušení, sníte nejspíš nezdravé, kalorické pochutiny, které byste si za normálních okolností ani nedala. A tak je to stále dokola. Je čas s tím přestat!

Máme pro vás několik zaručených tipů, jak spolehlivě ovládnout tyto nebezpečné choutky!

1. Zubní pasta a ústní voda

Po každém jídle si co nejdřív vyčistěte zuby. Chuť zubní pasty vyvolává v mozku pocit sytosti. Ústní hygiena po jídle samozřejmě prospěje i zdraví. Svěží mentolová příchuť zubní pasty a ústní vody navíc dokáže snížit chuť na sladké. A hlavně – když si už dáte tu námahu s důkladným čištěním zubů, tak se přece nebudete pouštět do čokolády.

Zuby
Autor: scom

2. Žvýkačka jako první pomoc

Vědci tvrdí, že žvýkáním žvýkačky před jídlem snížíte svou chuť i na samotný hlavní chod. Pokud vás během dne pokouší nepříjemný vlčí hlad, dejte si žvýkačku a výsledek na sebe nenechá dlouho čekat.

3. Jezte často a malé porce

Základem většiny diet je pravidelná strava. Slyšela jste to už mnohokrát - jezte pětkrát denně a málé porce. Takto si zajistíte stálý přísun jídla, žaludek tedy nebude prázdný, zbavíte se navždy pocitu hladu a tím také chutí. Nevynechejte žádné hlavní jídlo a na dopolední a odpolední svačinu si dopřejte ovoce nebo lehký jogurt.

4. Upřednostňujte složité sacharidy před jednoduchými

Potraviny obsahující „pomalé cukry“, tedy složité sacharidy (celozrnné pečivo, neloupaná rýže, zelenina) jsou pro organismus výhodnější, protože po jejich konzumaci se tolik nezvýší hladina cukru v krvi, a není třeba produkce velkého množství inzulínu, jako v případě jednoduchých sacharidů (sladkosti, ovoce ap.). Inzulín totiž jednoduché cukry rychle zpracuje a o to dřív znovu přijde hlad. Pokud budete dávat přednost pomalým cukrům, budete mít pocit sytosti na delší dobu a jen tak vás nedostanou žádné chutě.

.
Autor: Isifa.com
5. Jezte často bílkoviny

Bílkoviny mají ze všech důležitých živin největší schopnost zasytit a dokonce zvyšují i výdej energie v podobě zahřátí organismu po jídle. Bílkoviny (mléčné výrobky, sýry, vejce, maso) by měly být již součástí snídaně. Převážně sacharidové snídaně vedou k tomu, že budete mít většinu dne chuť na sladké a tak přijmete mnohem více energie, než potřebujete. Stejně tak funguje odpolední svačina – tradiční ovoce doplňte jogurtem nebo tvarohem a večer už nebudete mít takový hlad.

6. Přidejte do jídla vlákninu

Vláknina (zelenina, ovoce, celozrnné cereálie, ovesné vločky, luštěniny) navozuje rychlejší pocit sytosti a snižuje energetickou hodnotu jídla. To znamená, že můžete sníst velkou porci (např. zeleninového salátu), ale energetická hodnota je ve skutečnosti nízká. Pokud chcete předejít chutím, přidejte si do jogurtu např. lžíci drcených vloček a na svačinu si noste v krabičce nakrájenou zeleninu. Vlákninovou bombou je třeba k večeři fazolová polévka.

Zdravá sklenice vody
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
7. Pijte hodně vody

Dostatečné množství tekutin je důležité nejen pro snížení pocitu hladu, ale i na udržení a upevnění zdraví. Pokuste se denně vypít dva až tři litry vody. Nejvhodnější jsou nápoje bez bublinek, neslazené čaje, ovocné šťávy a samozřejmě čistá voda. Tekutiny vám spolehlivě zaplní žaludek a sníží tak pocit hladu.

8. Zakažte si fastfood

V celodenním pracovním shonu je to často jediné a nejrychlejší řešení stravování, zkuste se však těmto restauracím vyhnout obloukem. Takové jídlo obsahuje velké množství tuků a jednoduché sacharidy. Hladina cukru v krvi se jimi rychle zvýší, proto tělo začne produkovat inzulín, a po jeho zásahu hladina cukru stejně prudce klesne. Pak není divu, že vás krátce po jídle opět přepadne nezvladatelný hlad!

Zkuste hubnout pomocí vajec. Velikonoce jsou pro to ideální období
Autor: Profimedia.cz
9. Důležitá je vyvážená snídaně

Kdo nesnídá, je schopen běhen dne sníst i celé prase. Nikdy nevynechávejte jídlo ráno – právě naopak, dopřejte si vyváženou snídani. Ráno se totiž nemusíte vůbec omezovat v množství! Přísun energie po probuzení je navíc velmi důležitý. Dávejte jen pozor na moc těžká jídla.
Vašemu tělu prospějí mléčné výrobky, celozrnné snídaňové cereálie, ovoce nebo celozrnné pečivo. Vhodným příkladem vyvážené snídaně je např.: 150 – 200 g. bílého jogurtu, 50 g. balení cereálních sušenek se sušeným ovocem, 100 g. ovoce a neslazený nápoj.

10. Nikdy nehladovte

Pokud začínáte cítit hlad, nedovolte, aby se stal neovladatelným! Dejte si okamžitě něco malého, vyhnete se tak nejen bolestem žaludku a pocitu nevolnosti, ale i nezvladatelné chuti sníst teď hned cokoliv. Mějte proto vždy po ruce jablko nebo banán, který je výborným zdrojem energie. K rychlému obědu vám tak poslouží i ovesné vločky, vařený brambor nebo rýže. Vyhnete se tak chuti na sušenky, oříšky, chipsy a jiné kalorické pochutiny, které kupujete, když máte znenadání hlad.

11. Jezte pomalu

Pomalé stravování snižuje celkový příjem jídla až o neuvěřitelných 23%. Proto při jídle zpomalte. Vychutnejte si svoji porci a užívejte si každé sousto. Žaludek se stihne zaplnit a mozek vás včas zastaví, že je sytý. Tím se vyhnete zbytečnému přejídání. Nemluvě o tom, že správně zpracované jídlo se rychleji a snadněji tráví, čímž předejdete žaludečním potížím.

Jste závislá na sladkém?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
12. Zbavte se smutku

Nečekané chutě se mohou objevit i v případě, pokud vás trápí psychické problémy. Mnozí zahánějí svůj smutek, nudu a depresi dobrotami a nezdravým jídlem. V tomto případě je třeba si najít něco, čím si tuto útěchu vynahradit. Utěšit svou duši jinak, než jídlem. Věnujte se činnostem, které vás naplňují a baví, soustřeďte se nejvíc na sebe. Vytyčte si v životě cíl a jděte za ním. Pokud vás podobné přejídání trápí delší dobu, navštivte raději lékaře.

Autor: lesk.sk, bak