Pátek 4. října 2024
Svátek slaví František, zítra Eliška
Zataženo, déšť 10°C

Chcete hubnout? Pak pozor na ovoce!

I po ovoci se může tloustnout, proto si hlídejte, co jíte!
17. srpna 2011 | 12:51

Zelenina a ovoce jsou základem zdravé a dietní výživy. Ale právě oproti zelenině má i některé ovoce podstatně víc kalorií než jiné a je tedy třeba hlídat, které a jaké množství jíte. Jinak si klidně místo něj můžete dát bábovku.

Ovoce obsahuje mnoho vitaminů, minerálních látek, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Navíc tělu dodá jednoduché cukry.

„Každý odborník na výživu ví, že ovoce prospívá zdraví a nepotřebujeme ho jen při dietě,“ říká Gabriela Knosová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy. „Na druhou stranu, chceme-li snížit hmotnost, musíme ho jíst v přiměřeném množství a zvolit vhodné druhy.“

Pravidla „ovocné diety“

1. I přes všechnu chválu ovoci jsou čistě ovocné diety cestou do pekla. Tělo při nich nedostává dost bílkovin, a proto nám ubývá svalová hmota a hrozí jo-jo efekt.

2. Při hubnutí střídejte různé druhy ovoce, pozor ale na množství. „Při redukční dietě doporučujeme jednu nebo dvě menší porce ovoce denně,“ říká Gabriela Knosová.

3. Hlídejte si glykemický index ovoce, kromě banánů a hroznového vína má většina druhů střední až nízký GI, takže jsou pro hubnutí vhodné. Ideální je kombinovat ovoce s jogurtem nebo tvarohem, čímž glykemický index ještě snížíte a dodáte tělu bílkoviny.

4. Kompotované, kandované a sušené ovoce ztratilo zpracováním většinu vitaminů, enzymů i minerálních látek. Navíc takové výrobky obvykle obsahují přidaný cukr a pro snižování váhy se nehodí.

5. Ovoce můžete jíst v průběhu celého dne (nejen dopoledne), nenechávejte si ho ale na večer. Pokud se chystáte na odpolední trénink, poslouží jako ideální svačina.

Ovoce je pro dietu skvélé, ale jen některé.
Autor: profimedia

Kalorické hodnoty běžného ovoce na 100 g a glykemický index (GI):

Ananas

51 Kcal/217 KJ

střední GI

Angrešt

42 Kcal/176 kJ

střední GI

Avokádo

222 Kcal/930 KJ

nízký GI

Banány

59 Kcal/247 KJ

vyšší GI

Borůvky

31 Kcal/132 KJ

střední GI

Broskve

41 Kcal/171 KJ

střední GI

Brusinky

61 Kcal/255 KJ

nízký GI

Citróny

23 Kcal/96 KJ

nízký GI

Datle (sušené)

55 Kcal/230 KJ

vysoký GI

Fíky

44 Kcal/185 KJ

vyšší GI

Grepfruit

41 Kcal/172 KJ

nízký GI

Hrozny

61 Kcal/255 KJ

vyšší GI

Hrušky

51 Kcal/213 KJ

střední GI

Jablka

50 Kcal/209 KJ

střední GI

Jahody

36 Kcal/150 KJ

nízký GI

Kiwi

54 Kcal/230 KJ

střední GI

Maliny

57 Kcal/240 KJ

střední GI

Mandarinky

54 Kcal/230 KJ

střední GI

Mango

62 Kcal/259 KJ

střední GI

Meloun

16 Kcal/67 KJ

vysoký GI

Meruňky

43 Kcal/180 KJ

střední GI

Nektarinky

54 Kcal/228 KJ

střední GI

Ostružiny

48 Kcal/200 KJ

nízký GI

Papája

57 Kcal/240 KJ

střední GI

Pomeranč

32 Kcal/134 KJ

střední GI

Rybíz

56 Kcal/238 KJ

nízký GI

Rybíz černý

47 Kcal/196 KJ

nízký GI

Švestky

59 Kcal/247 KJ

střední GI

Třešně

54 Kcal/226 KJ

nízký GI

Višně

59 Kcal/248 KJ

nízký GI

Autor: oli, Kbak