Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

5 nejlepších jednodenních diet: Zhubnete 2 kila!

5. ledna 2012 | 12:29

Jste po svátcích nešťastná ze své hmotnosti? Nedopnete zip na oblíbených džínách? Je tedy čas zatáhnout záchrannou brzdu v podobě extra dietního dne!

Přiznejme si, že při stravování děláme mnoho chyb. Jíme rychle, hodně a často nezdravá jídla. Změňte to!

Stačí, když si během týdne vytvoříte jeden extra zdravý den pro hubnutí.

Připravili jsme pro vás pět různých tipů pro tento den efektivního shazování. Snadno je proto zařadíte do běžného programu a vůbec nemusíte počítat kalorie.

S naší top nabídkou si každá žena vybere přesně tu dietu, která jí nejvíce vyhovuje.

Co je rychlá dieta?

Rychlé odlehčovací diety samozřejmě nejsou na dlouhodobější hubnutí, ale jsou účinné pro okamžité shození pár kil. A cítíme se po nich skvěle.

Hlavně fungují po opulentních víkendech a oslavách, kdy se hodně hodovalo.

Kromě toho, že nám pomohou prolomit nesprávné stravovací návyky, jsou i z nutričního hlediska velmi zdravé a tedy účinkují i jako očistné kúry.

Výhody:
* pročišťují organismus
* regenerují pokožku
* posilují imunitu
* tělo začne spalovat více kalorií

1. Čajová dieta - probere k životu

Tímto intenzivním dietním dnem zrychlíte metabolismus, podpoříte trávení, dodáte tělu energii a spalujete kalorie.

* Ráno nalačno vypijte po malých doušcích 1 sklenici šťávy z kysaného zelí. Obsahuje kyselinu mléčnou, která dostane střeva do pohybu.

Bylinkový čaj
Autor: Isifa.com
* Pak si dopřejte střídavou sprchu, kterou stimulujete krevní oběh.

* K snídani vypijte 2 šálky bylinkového čaje dle vlastního výběru s několika kapkami citronové šťávy.

* Na oběd vypijte 200 ml zeleninové šťávy smíchané s 200 ml vody (šťávu si připravte čerstvou nebo kupte kvalitní v prodejně zdravé výživy).

* Pokud máte možnost, dopřejte si asi 30 minut odpoledního spánku. Lehněte si s ohřívací lahví (termofor) naplněnou teplou vodou, zabalenou do ručníku, položte ji na břicho, (těsně pod pravým žeberním obloukem). Tím podpoříte pročišťování organismu.

* Večer vypijte 200 ml zeleninové šťávy smíchané s 200 ml vody. A před spaním 1 šálek bylinkového čaje dle vašeho výběru s trochou citronové šťávy.

2. Vločková dieta - dodá energii

Vločky obsahují hodně vitamínů (zejména skupiny B a E) a minerálních látek jako fosfor, draslík, sodík, vápník, železo, hořčík, které se podílejí na spalování tuků.

Polévka z ovesných vloček dokonce snižuje vysokou hladinu cholesterolu.

* Ráno si připravte ovesnou kaši z 50 g ovesných vloček, 250 ml mléka (1,5% tuku), 2 lžiček rozinek a vařte tak dlouho, dokud ovesné vločky nezměknou. Přidejte 1 nastrouhané jablko.

Dlouhý život s ovesnými vločkami
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
* Na dopolední a odpolední svačinu si dopřejte 1 šálek jogurtu (1,5% tuku) a 2 lžičky ovesných vloček s ovocem.

* Na oběd si uvařte ovesnou polévku se zeleninou. Na 1 pol. lžíci oleje opražte 60 g ovesných vloček, zalijte 300 ml zeleninového vývaru.

Přidejte 250 g nakrájené zeleniny (např. mrkev, brokolice), promíchejte a poduste 10 až 15 minut. Dochuťte muškátovým oříškem a petrželkou.

* Na večeři si připravte ovesnou krémovou polévku ze 60 g ovesných vloček, které opražte na 1 pol. lžíci oleje.

Zalijte 300 ml zeleninového vývaru, přidejte 250 g nadrobno nakrájené mrkve a vařte 12 minut. Dochuťte muškátovým oříškem a 1 lžičkou libečku, nakonec rozmixujte na pyré.

3. Zeleninová dieta - nastartuje spalování

Zelenina obsahuje kromě vody množství vitamínů, minerálů, vlákniny a enzymů, které jsou nezbytné pro metabolismus a zažívání. Stimulují spalování tuků, jsou vhodné pro očistu těla.

Brokolice
Autor: profimedia.cz
* Ráno si dopřejte zeleninový talíř dle vašeho výběru. K tomu jogurtový dip: 1 šálek jogurtu (1,5% tuku) smíchaného s bylinkami, 1 prolisovaným stroužkem česneku, 1 lžičku hořčice a 1 lžičku křenu.

* Na oběd a večeři si připravte 200 až 300 g květáku, brokolice nebo fazole uvařené v zeleninovém vývaru. Zeleninu povařte krátce, aby byla křupavá.

Podávejte například s rajčatovou omáčkou, kterou připravíte na 1 pol. lžíci olivového oleje s 1 stroužkem najemno nakrájené cibule a česneku.

Přimíchejte konzervovaná rajčata, povařte asi 10 minut a nakonec dochuťte oreganem, tymiánem a pepřem.

4. Rýžová dieta - regeneruje střeva

Doporučujeme hnědou rýži natural. Obsahuje až čtyřikrát více vlákniny potřebné na správnou činnost střev, mnoho zdravých olejů, vitamínů skupiny B, minerálů a sacharidy, které slouží jako zdroj energie. Také posiluje srdce a krevní oběh.

Rýže je zdravější celozrnná
Autor: profimedia.cz
* Ráno si uvařte 50 g celozrnné rýže podle návodu na obalu a smíchejte s 3 pol. lžícemi jogurtu (1,5% tuku). Přidejte 100 g nadrobno nakrájeného ovoce, může být i kompotované a promíchejte.

* Na oběd si uvařte 150 g rýže s 1 lžičkou rozinek a asi 4 minuty před koncem vaření přimíchejte ovoce dle vlastního výběru (500 g - doporučujeme jablko, mango nebo ananas) a za stálého míchání povařte.

Dochuťte mletou skořicí, kardamomem a citronovou šťávou. Servírujte do večera 5 až 7 porcí.

5. Bramborová dieta - skvěle zasytí

Vařené brambory vaší linii neuškodí
Autor: profimedia.cz
Brambory obsahují až 24 důležitých vitaminů, minerálů a stopových prvků, jako například draslík, který hraje důležitou roli v procesu buněčné látkové přeměny, při trávení sacharidů, udržuje pokožku zdravou, stimuluje činnost ledvin.

Vláknina a komplexní sacharidy udržují stabilní hladinu cukru v krvi, a tím delší pocit sytosti.

* Na snídani, oběd a večeři jezte brambory. Za den si dejte 5 až 7 porcí, přibližně 1 až 1,5 kg brambor (vařené nebo pyré) s bylinkami a omáčkami dle vlastního výběru!

Autor: lesk.sk, Kbak