Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

9+1 rada, jak v létě zhubnout

Meloun obsahuje spoustu vody, zato málo kalorií
6. srpna 2011 | 07:00

Letní měsíce jsou ideální dobou pro shazování přebytečných kil. Jestli vás trápí nevzhledné špíčky nemilosrdně vykukující z plavek, pusťte se do hubnutí právě teď! Regály plné čerstvé zeleniny a ovoce, pohyb na vzduchu, slunce, které nabíjí energií, a vášnivý sex vám v tom pomůže.

Kdo chce zhubnout, musí méně jíst a více se hýbat. Jinak to prostě nefunguje. Dobrá zpráva ale je, že v létě se hubne mnohem snáz! Stačí jen dodržovat základní pravidla. Blesk přináší návod na bezbolestné letní hubnutí, díky němuž budete už za měsíc lehčí o pár kil.

Ovoce ano, ale dopoledne

Obsahuje totiž spoustu cukru, který při dietě není zrovna žádoucí. V obchodech je teď největší výběr čerstvého ovoce, které je nejenom levnější, ale taky skvěle chutná. Jezte ho hlavně dopoledne – k snídani se skvěle hodí jahody rozmixované s mlékem nebo vločky či müsli s nakrájeným banánem, broskví, malinami nebo borůvkami. Jako osvěžující svačinu si s sebou vezměte do práce nebo k vodě meloun, meruňky či blumy.

Milujte se, a nejen v posteli

Podle sexuologů máme v létě až 6krát větší chuť se milovat. Může za to hlavně sluníčko, které v nás vyvolává pohodu a uvolnění. Vášnivým půlhodinovým sexem spálíte asi 500 kalorií, když k tomu přidáte líbání, energetický výdej se ještě zvýší. Léto vybízí k hrátkám mimo ložnici – zpestřete si milostný život třeba sexem v autě na polní cestě, v lese při sběru hub, při koupání ve vodě nebo na pláži (samozřejmě až ve večerních hodinách).

Zeleninu si dopřávejte neomezeně

Zelenina může být při hubnutí vaším nejlepším spojencem. Žádná jiná potravina v sobě nemá tolik cenných vitaminů, minerálů a vlákniny a přitom zanedbatelnou kalorickou hodnotu. Čerstvé zeleniny můžete sníst, kolik chcete (kromě vydatného avokáda). Pozor si dejte jen na velké zeleninové saláty zalité tučným dresinkem a vylepšené slaninou, vejcem a krutony. Mnohem lepší je zakápnout salát jen lžičkou olivového oleje a kvalitního octa nebo citronovou šťávou.

Pozor na tekuté kalorie

Letní večery sice lákají k posezení na zahrádce a popíjení osvěžujících koktejlů, ale při dietě se jim určitě vyhněte. Tvrdý alkohol v kombinaci s džusem nebo sladkou limonádou a sirupem je doslova časovanou kalorickou bombou. Spoustu kalorií navíc do těla vpravíte i s půllitrovou sklenicí piva. Když už tedy musíte pít alkohol, dejte si střik z kvalitního suchého vína.

Co k obědu? Bílkoviny!

Venku je dusno a horko, takže nehrozí, že by vás přepadaly chutě na smažený řízek nebo guláš. Ke správnému hubnutí ale pravidelná strava patří, proto oběd nevynechávejte. Dejte si něco lehkého, ale zároveň výživného. Po salátu byste měli brzy hlad, lepší je zvolit bílkoviny, které vás zasytí na delší dobu. Dejte si porci kuřecího nebo krůtího masa se zeleninou nebo vyzkoušejte šmakouna – plátek z vaječných bílků, který si můžete připravit místo masa s bramborem.

Grilování si odpírat nemusíte

Milujete letní večery strávené s přáteli na zahradě, kdy společně ochutnáváte bifteky a steaky? Grilování k létu patří, proto si ho neodpírejte. Jen vyměňte tučné vepřové a hovězí maso za dietnější kuřecí a krůtí. Jedna porce vepřového má zhruba 400 kalorií, porce kuřecího až čtyřikrát méně! Vyhněte se marinování v oleji, místo toho použijte bylinky, citronovou šťávu nebo jogurtové omáčky. Místo rozpečených baget a klobásek si na talíř naložte spoustu grilované zeleniny a žampionů.

Hýbejte se každý den

Rozhodně to ale neznamená, že se musíte potit v tělocvičně. Využijte teplého počasí a jděte na procházku, zaběhat si, zaplavat nebo si zahrát s přáteli plážový volejbal. O víkendu si můžete s celou rodinou uspořádat cyklovýlet nebo zdolat stezku na kolečkových bruslích. Spálíte kalorie a krásně zpevníte postavu. Důležité je ale vydržet u fyzické aktivity alespoň 40 minut, teprve potom pálíte nahromaděné tuky.

Mlsejte dietně

Koho by v horkém letním odpoledni nepřepadla chuť na lahodnou zmrzlinu? Nanuky prodávané v obchodě jsou ale plné cukrů a tuků, které se pak nepěkně usazují v tukových polštářích. Třeba čokoládové Magnum má 330 kcal, což vyjde nastejno jako dát si hamburger! Udělejte si proto zdravou zmrzlinu doma. Na dno mističek poklaďte jahody, maliny nebo borůvky a zalijte bílým light jogurtem slazeným medem. Pochoutku nechte vychladit v mrazáku a až vás přepadne mlsná, sáhněte po ní!

Do práce choďte pěšky, a pokud možno svižně!

Proč se zavírat do přeplněných tramvají a autobusů, když je venku už od rána teplo? Využijte toho, přivstaňte si a část cesty do práce jděte svižným tempem pěkně po svých. Totéž udělejte i cestou z práce. Třicet až čtyřicet minut rychlé chůze denně nahradí cvičení v posilovně nebo aerobik. A navíc je zadarmo. Pořídit si můžete i koloběžku nebo skládací elektrokolo, které se hodí do města, a jezdit tak nejen do zaměstnání, ale i na nákupy nebo na koupaliště.

+1 Jak shodit v létě kila podle odborníka

Jakub Torkhani, osobní trenér a výživový poradce Fitness Lanna, Praha

„Lidské tělo má tendenci víc ukládat tuky při příchodu studenějších měsíců. V létě je tomu naopak, jelikož se člověk více potí. Samozřejmě vždycky záleží na konkrétním jedinci a jeho stravovacích návycích, pohybových aktivitách, psychickém a hlavně fyzickém stavu.

Základním předpokladem pro účelné hubnutí i během léta je vždy vyvážená a pestrá strava, bez ní to nejde. Snažíme se jíst pravidelně, menší porce, zhruba každé 3 hodiny. Ve večerních hodinách již vynecháváme přílohy a cukry celkově, tedy i ovoce, a snažíme se jíst pokrmy bohaté na bílkoviny, třeba kuřecí maso. Samozřejmostí je i dodržovat pitný režim, to znamená vypít alespoň 3 – 5 litrů neperlivé neslazené vody. Rozhodně je třeba zařadit nějakou pohybovou aktivitu, důležitá je doba trvání alespoň 40 minut a hlavně pravidelnost.“

Autor: Eva Fraňková, Kbali