Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zumba: Hubnutí, které způsobuje závislost!

Zumba je pohyb, při kterém se hubne a mládne
10. července 2011 | 07:47

Miluje ji dvanáct milionů lidí ve sto deseti zemích světa. Proč? Je zábavná, sexy, a ještě se při ní hubne. Zumba je jedna velká party, kterou si užívá i čím dál více Češek.

„Přijď na zumbu, my se na ní strašně nasmějeme,“ lákala mě před půl rokem kamarádka Aneta, abych si šla zatancovat. Vzhledem k tomu, že jsem potřebovala nutně shodit asi dvacet kilo a miluju tanec, oblékla jsem tepláky, kecky a vyrazila. Namalovaná, s upravenými vlasy, natěšená. Po patnácti minutách nádherného tance na strhující muziku jsem měla vlasy slepené potem, make-up mi tekl po tváři a nemohla jsem dýchat. Přesto to byla taková zábava, že jsem přišla příště znovu a znovu a znovu... Momentálně chodím na zumbu třikrát týdně.

Autorka Majka Vinická s "vynálezcem" zumby kolumbijcem Beto Perezem:

936723:gallery:true:true

Zase budete sexy

Několikrát se mi stalo, že jsem při zumbě, která spojuje prvky aerobiku, tance a zábavy, kterou zažíváte na party nebo pořádné tancovačce, dostala záchvat smíchu. „Já se během ní cítím naprosto dokonale šťastná. Nemůžu to nikomu říct, protože by si myslel, že jsem se zbláznila, ale je to tak,“ popisovala mi své pocity šeptem kamarádka Milada. Její slova by podepsaly snad všechny, které zumbě propadly. „Má to být zábava, alespoň trochu spontánní záležitost,“ říká zakladatel tohoto tanečního stylu Kolumbijec Beto Perez. Možná právě proto je lepší chodit na zumbu do tělocvičen a fitness klubů než si ji cvičit doma podle DVD. Je tam totiž mnohem lepší atmosféra. V každém případě vám tento pohyb pomůže zhubnout, vytvarovat tělo, zlepší fyzičku a díky některým krokům si budete připadat sexy a o dvacet let mladší. Mám to vyzkoušené sama na sobě. A nejlepší na tom je, že na to, abyste si zumbu vychutnala, nemusíte být mladice. Ani hubená, ani v kondici, a už vůbec se po vás nechce, abyste byla tanečně nadaná. Pokud je šikovný lektor, zvládne tanec každá, kroky nejsou těžké a dají se snadno zapamatovat, navíc nejde o to, abyste tancovala bezchybně, spíš vás musí tanec chytnout.

Novodobá spartakiáda

Já jsem neodolala a v květnu vyrazila se svou jedenáctiletou dcerou Anežkou do Prahy na Wellness Corny Marathon, kde několik hodin non stop cvičilo přes 4000 lidí. Prostě jsem to musela zažít, zvlášť když jsem věděla, že na megataneční party bude tancovat sám Beto Perez, který zumbu vymyslel. O2 arena byla narvaná k prasknutí, každý měl před sebou láhev s vodou, na sobě volné kalhoty, triko a botasky a přišel tam odhodlaný si to užít, co mu síly budou stačit. Byla tam většina žen a mezi nimi sem tam nějaký tanečník. My si s Anežkou daly něco málo přes hodinu tance, ale i tak krátká doba rozhodně stála za to. Rytmická hudba, nadšení davu, strhující Beto. Když jsem odcházela, otočila jsem se, abych viděla do tváří všech tanečnic i tanečníků. Nikdy v životě jsem neviděla tolik spokojených, až šťastných výrazů v obličeji jako na pražském tanečním maratonu.

Co je zumba?

Jde o fitness disciplínu, která spojuje prvky aerobiku a tance. Základ tvoří salsa, samba, merengue, batchata, ča-ča, reggaeton, hip hop ale i africké a orientální tance.

Kdo to vymyslel

936721:gallery:true:trueCelosvětová sportovní mánie vznikla docela nenápadně. Beto Perez předcvičoval aerobik a jednou si na lekci zapomněl vzít hudbu. Použil tedy kazetu, kterou měl právě v autě. A protože miluje latinskoamerickou hudbu, přizpůsobil aerobik jí. Ty, kteří si přišli zacvičit, to bavilo a Betovi došlo, že tohle je způsob, jak dostat lidi do tělocvičen. „Říkal jsem si, jak je možné, že  mají čas na zábavu, ale nemají ho na sport. Tak jsem to prostě spojil,“ vypráví sympatický a srdečný Kolumbijec. Sice to ještě pár let trvalo, ale jemu se podařilo, že si pohyb užívají matky, babičky i dcery. „V tělocvičně se při zumbě baví všechny generace. To snad u žádného jiného pohybu není,“ říká s úsměvem Beto.

Názor trenérky:

Odpovídá Lucie Pastuchová (40), lektorky zumby v Soláriu Fitness BBC

Je zumba vhodná na hubnutí?
Určitě, já sama ji cvičím už dvacet let a díky ní jsem po jednom měsíci při stejném počtu odcvičených lekcí a stejném energetickém příjmu zhubla tři kila. Skladba lekce zumby se dá přirovnat k intervalovému tréninku, kdy se kombinuje zátěž – tanec – a krátké pauzy mezi písničkami nebo sérií písniček. Záleží na intenzitě, ale v každém případě by pravidelné cvičení mělo vést k úbytku hmotnosti.

Pro koho se nehodí?
Zumba přitáhla do tělocvičen i lidi, kteří by jinak nikdy nepřišli. Starší, mladí, obézní, štíhlí. Já tvrdím, že zumba je pro zdravé lidi a měla by se kombinovat s posilováním v posilovně, s jógou nebo pilates. Pokud někdo začíná sportovat právě zumbou, měl by se poradit s lektorem ohledně celého pohybového režimu. Pro pohybový aparát zejména u nesportovců je vhodnější aerobik, ale na něm jsem nikdy neviděla tolik šťastných tváří jako na zumbě.

Jak zumba působí na naše tělo?

1. Dobře tvaruje břicho, zejména zeštíhluje boky.
2. Zatěžuje rovnoměrně velké svalové skupiny celého těla: nohy, zadek, ale i ramena.
3. Nutí vás dělat pohyby, které vaše tělo dosud skoro neznalo: zapojujete boky, hrudník, hlavu.
4. Zvyšuje kondici a vytrvalost.
5. Posiluje srdečně-cévní systém.
6. Vyvolává příjemnou náladu.

Autor: Kbak, oli, Majka Vinická
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...