Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Deset tipů na skvělé trávení!

Trávení je složitý mechanismus.
24. června 2010 | 17:23

Trávení je složitý mechanismus, který zaměstnává mnoho částí vašeho těla. Když dobře funguje, dobíjí vás energií a vylaďuje imunitní systém.

Jenže problémy s ním má až 80 procent všech Čechů. Od drobných potíží až po závažné poruchy. Většinou by ale pomohlo, kdyby se nad svým stravováním zamysleli a drobně ho vyladili.

1. Jezte s radostí

Ne nadarmo se říká, že si člověk občas může dopřát lahůdku, ze které by dietologové dvakrát nejásali, ale musí dodržet jednu podmínku: jíst s chutí. Výčitky svědomí vám tak akorát stáhnou žaludek, který bude s vaší laskominou bojovat, místo aby využil její energie. Když už hřešíte, tak s radostí. A úplně stejně byste měla přistupovat ke každému jídlu, které si na talíř naservírujete. Nazdobte si ho, aby vás bavilo na něj koukat, čichněte si, jak voní, a pak velmi pomalu a s láskou kousejte. Každé jídlo tak může být malý slavnostní rituál. Pozor na hltání oběda nad klávesnicí počítače nebo pojídání svačinky při pobíhání po obchodech. Tím si zaděláváte na žaludeční vředy.

2. Chraňte živiny

Můžete být milovnice zdravé zeleniny, ryb a kuřecího masa, ale když ho budete vařit hodiny v hrnci, nebo dokonce smažit na hliníkové pánvi v pěticentimetrové vrstvě tuku, nezbude vám z vitaminů ani kousek. Vaším tělem pak projdou jako kalorická zátěž místo zdravé bomby. Odborníci čím dál častěji doporučují vaření v páře, protože tento způsob úpravy jídla zachovává většinu vitaminů, minerálů a stopových prvků v pokrmu. Některé takto připravované potraviny si zachovají až o 50 procent více vitaminů, než když je uvaříte ve vodě. Navíc jsou mnohem šťavnatější a neztratí svou typickou chuť.

3. Napište si seznam

Už dávno není pravda, že co je zdravé, není dobré. Jen je třeba najít potraviny, které pomáhají vašemu zdraví, a navíc vám chutnají. Dejte si s tím práci a sepište si seznam takových jídel. Chvíli sice potrvá, než si na všechna vzpomenete, ale uvidíte, že časem se rozrostou do slušného menu. Nakonec budete mít pocit, že vás dieta ani zdravá strava neomezují a správná výživa je skoro hračka. Stejně tak si můžete najít zdravější alternativy jídel. Ve vepřo-knedlu nahraďte bůček krůtím stehnem, těsto na pizzu připravte z bílého jogurtu a tmavé mouky a milovanou mléčnou čokoládu vyměňte za kvalitní hořkou. Že není dobrá? Tak to jste ještě nezkusila s pomerančovou příchutí, skořicovou nebo s chilli.

4. Pečujte o žlučník

Není pro náš život sice naprosto nezbytný, ale dokáže skvěle pomáhat správnému trávení. Už proto bychom si ho měly trochu hýčkat. Nedělají mu dobře smažená, tučná a silně kořeněná jídla, ale extrakt z bodlákové šťávy nebo kořene pampelišky ho skvěle vyladí. Dobrý je i pampeliškový čaj – lžičku pampeliškových listů zalijte studenou vodou, uveďte do varu a krátce povařte. Přeceděný nápoj popíjejte několikrát denně. Jestli vám bylinky dvakrát nevoní, dejte si ráno nalačno sklenici teplé vody se šťávou z citronu. Kromě toho, že povzbuzuje činnost žlučníku ještě uklidňuje pocuchané nervy a zahřívá organismus.

5. Projděte se

Zní to jako banalita, ale někdy stačí půlhodinka svižné chůze cestou do práce a většina našich trávicích potíží je pryč. Není v tom žádná magie. Pohyb totiž stimuluje stahy střev a vůbec činnost trávicího systému. Gastroenterologové doporučují alespoň hodinu po obědě vyrazit na procházku. V tu dobu se totiž dostává potrava do tenkého střeva. Pokud sedíte u stolu se stlačeným břichem, komplikujete tím pohyb střev i trávení. Jestliže nemáte čas jen tak bezcílně bloumat, naplánujte si zařizování věcí mimo podnik nebo drobné pracovní pochůzky.

6. Šetřete žaludek

Za celý den má tolik práce s tím, aby zvládl správně zpracovat všechnu potravu, kterou ho zásobujeme, že by bylo dobré ho zbytečně nezatěžovat. Těžko snáší nejen těžká jídla, ale i příliš studená, horká, slaná nebo sladká. Naopak jako v bavlnce si bude připadat po mátovém čaji. Dnes už si tuto bylinku můžete užívat čerstvou celý rok. V létě teplou, v zimě jako osvěžující nápoj s plátkem citronu. Dobře uděláte, když se naučíte přidávat mátu do nejrůznějších originálních pokrmů jako koření. Vyzkoušejte také ovocný salát s jogurtem a snítkou máty. Je skvělý. Žaludku uleví i zázvor, meduňka nebo teplé mléko s medem.

7. Bojujte se stresem

Není náhodou, že se nám sevře žaludek, pokud máme z něčeho strach. Nahromaděný stres nám dokáže trávení pěkně zablokovat, takže žaludeční vředy jsou typickou nemocí manažerů nebo psychicky přetěžovaných lidí. Někteří naopak reagují na napětí průjmem nebo jinými zažívacími problémy. Jestliže je stres součástí vašeho života, je třeba ho umět ze sebe setřást. Skvělé je vybouřit se při sportu, divokém tanci nebo alespoň při svižné procházce po lese. Užitečná je také jóga a dechová cvičení. Jestli jste ještě nevyzkoušela cvičení tai-či, určitě si to nenechte ujít. Budete se divit, jaké dokáže fyzická aktivita s vaší duší i trávením zázraky.

8. Pomozte játrům

Kdybychom lidé netrávili tolik času vsedě a nepřejídali se, nepotřebovala by játra většiny z nás žádnou pomoc. Jenže tato chemická továrna, která zvládá zpracování a distribuci živin, ale také úklid a regeneraci organismu, většinou trochu podpory potřebuje. Kromě rozumné životosprávy naše játra ocení, když jim budeme dodávat potraviny bez zbytečných pesticidů, konzervantů a umělých barviv. Naučte se jíst šetrnější biopotraviny a domácí stravu. Podle tradiční čínské medicíny jsou pro ně balzámem semena ostropestřce mariánského, která chrání tkáň jater a podporují regeneraci jejich buněk. Dobré jsou ale i pampeliškové listy, artyčoky nebo olivový olej.

9. Nezapomeňte žvýkat

Ze všeho nejradši byste „slupla“ jídlo na jedno žvýknutí, jen abyste ušetřila čas? Jenže o to větší práci má pak váš trávicí systém. Pokud žvýkání neodbudete, promíchá se v ústech potrava se slinami, které změkčí potravu a zjednoduší polykání. Sliny navíc obsahují enzym ptyalin, jenž začíná rozkládat škroby. Jestliže zhltneme například chléb, brambory nebo rýži ve spěchu, tento enzym nemá dostatek času přeměnit škrob na jednodušší látku a žaludek ho nedokáže pořádně strávit. Takže nezapomeňte žvýkat, žvýkat, žvýkat a jídlo si velmi pomalu vychutnávat.

10. Vylaďte si střeva

Jestliže nefungují, jak mají, naruší náš imunitní systém, ale hlavně postupně otráví tělo toxickými látkami. Že je to přehnané? Ale vůbec ne. Podle lékařských zpráv tímto problémem trpí víc než 30 procent z nás. Pokud jsou střeva oslabená, nedokáže jejich sliznice vstřebávat vitaminy, minerály ani kyslík a zároveň se zpomaluje odbourávání jedovatých a odpadních látek. Dopřejte jim dostatek vlákniny a probiotik. Skvělé jsou například banány, jablka, obilné klíčky nebo jogurty a zakysané mléčné výrobky.

Autor: Majka Vinická