Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Odkud pocházejí názvy jídel sendvič či carpaccio?

10. června 2011 | 15:36

Jídlo bereme jako samozřejmost, ale přemýšleli jste někdy nad tím, kde se vzaly názvy jednotlivých potravin či nápojů? Historie jejich vzniku je často velmi zajímavá. Například "sendvič" vymyslel anglický hrabě a carpaccio je pojmenováno po italském malíři.

Sendvič: Anglický hrabě John Montanu ze Sandwiche byl vášnivý hráč karet.

Sendvič se jmenuje podle anglického hraběte ze Sandwiche
Autor: ČTK
Vždycky když se chtěl najíst, musel hraní na chvíli nechat, protože měl od masa umaštěné ruce. Aby nemusel přestávat hrát, ani když se potřeboval najíst, dal si maso mezi dva plátky opečeného chleba. Ruce tak zůstaly čisté.

Pralinky: Kuchař u francouzského vévody Césara de Choiseul Comte de Plessis-Praslin pojmenoval prý lahůdku z mandlí a cukru po svém pánovi. Někdo ale tvrdí, že

Pralinky jsou vrcholem cukrářského umění
Autor: ČTK
název pralinky pochází z francouzského pralinen, což znamená "pražené v cukru". Dodnes jsou pralinky vrcholem cukrářského umění mezi čokoládovými výrobky.
Carpaccio dostalo název po malíři
Autor: ČTK

Carpaccio: Štamgastka Harryho baru v Benátkách, komtesa Amalia Nani Mocenigo už nemohla jíst vařené maso, a tak tam pro ni vymysleli carpaccio. Jídlo bylo pojmenováno po benátském malíři Vittore Carpaccio, který žil v letech 1455 až 1526, který byl známý pro užívání červených tónů. Originální recept pochází z roku 1950. Ostrým nožem na tenoučké plátky nakrájené zchlazené, ale ne zmrazené hovězí maso, osolené a opepřené se poleje Harryho univerzální omáčkou, která se skládá z majonézy, omáčky worchester, citronového džusu, soli, pepře a mléka.

Pizza Margherita je v národních barvách
Autor: ČTK
Pizza Margherita: První pizza Margherita, jak ji známe dnes, byla vyndána z pece v Neapoli 11. června roku 1889 kuchařem Raffaelem Esposito. Pizza se hned stala národním jídlem. Možná i proto, že je v barvách italské vlajky: zelená – bazalka, bílá – mozarella, červená – rajčata. Dodnes tato směs tvoří základ většiny pizz.

Mozartovy koule:

Mozartovy koule, které jsou ze tří vrstev, se dodnes vyrábějí ručně
Autor: ČTK
První Mozartovy koule vyrobil v roce 1890 salcburský cukrář Paul Fürst v roce 1890, tedy téměř sto let po smrti Wolfganga amadea Mozarta, který žil v letech 1756 až 1791. Ty jsou dodnes vyráběny ručně. Jádro z pistáciového marcipánu obalené v nugátu je namáčené ve tmavé čokoládě.
Bloody Mary vymyslel barman v Paříži
Autor: ČTK

Bloody Mary: Aromatický alkoholický nápoj byl vynalezen v roce 1921 v baru Harry's New York v Paříži. Tamní barman namíchal vodku a rajčatový džus. Asi od roku 1930 se tam přidává ještě pepř, sůl, tabasco a omáčka worchester. O bloody Mary se říká, že je to drink, který probudí i mrtvého. Původ jeho názvu je opravdu podle britské královny Mary, která žila v letech 1516 až 1558 a dostala přízvisko Krvavá, protože pronásledovala stoupence jiné víry. Tři sta z nich nechala zabít.

Autor: INT, mivr