Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zhubněte dvě kila do valentýnské noci!

8. února 2010 | 05:00

Romantická večeře při svíčkách, sekt a vášnivá noc... Svůdné prádélko však nemilosrdně odhalí každý špíček. Chcete-li být na svátek sv. Valentýna dokonalá, zkuste hubnout v rytmu biologických hodin.

Základem úspěchu je jíst správné jídlo ve vhodný čas. Pokud se budete našimi radami řídit, shodíte za týden dvě kila. Uvidíte, že partner vaši snahu náležitě ocení.

7.00
Ranní start

Vynecháváte snídani, abyste rychle zhubla? Jen to ne! Tělo potřebuje pro dobrý start do nového dne dostatek energie. Navíc v organismu rozhýbáte metabolické pochody. Volte složené sacharidy – celozrnné müsli nebo chléb. Podporují látkovou přeměnu v těle a udrží vás dlouho syté.

Před snídaní je ideální procházka, jogging nebo plavání. Díky ranní aktivitě rychleji zhubnete a hned po ránu zaútočíte na tukové rezervy.

12.30
Co k obědu?

Je čas na bílkoviny a sacharidy. Maso nebo rybu kombinujte s bramborami, těstovinami nebo rýží. Nejlepší je dopřát si větší porci. Pokud jste dostala chuť na něco sladkého, klidně si zamlsejte – v této době je vaše štíhlá linie v bezpečí.

Mimochodem, důvodem popoledního útlumu není jídlo – naše tělo jednoduše potřebuje malou přestávku. Dopřejte si ji. Tělo se znovu nastartuje a správně naladí.

.
Autor: Shutterstock.com


17.00
Chutná a rychlá večeře

Teď byste si měla naservírovat něco, co není tučné, nezatěžuje žaludek a nezaplaví vás kaloriemi. Dobrou volbou jsou hodnotné sacharidy, například v těstovinách. Libové maso z ryb nebo krůtí maso podporuje produkci hormonů „požírajících“ tuk. Ideálním „zeštíhlovačem“ jsou i lehké polévky a dušená zelenina. Pro informaci: posilování ve večerních hodinách je dvojnásob účinné. A kdo má víc svalů, spálí i více kalorií.

Dobroty na přesnídávku a na svačinu

Ovoce, zelenina, celozrnný chléb, lehké mléčné produkty nebo hrstka sušeného ovoce a oříšků. Všechny tyto potraviny vám pomůžou k tomu, abyste zůstala koncentrovaná a vydržela bez vlčího hladu.
Pozor! Kdo jí častěji, naruší rytmus látkové přeměny i celý biorytmus. Denně si proto dopřejte jen dvě svačinky.

Tip na jídelní lístek:


Snídaně

Müsli s ovocem
Smíchejte 60 g vloček müsli, lžíci kokosové moučky, 100 g nakrájeného ananasu, 1 kiwi, půl grepu. Zalijte 150 ml syrovátky.
(2200 kJ)

.
Autor: Shutterstock.com


Oběd
Bez dlouhého vaření si můžete přichystat krajíc celozrnného chleba s plátkem grilovaného kuřecího masa nebo rybího filé. K tomu si přidejte zeleninu, list salátu, nízkotučný tvaroh nebo dušené žampiony. I při této dietě můžete použít fantazii, proto se neomezujte jen na jedno či dvě jídla, ale nebojte se kombinovat.

.
Autor: Shutterstock.com

Krůtí špíz
Na jehly napíchejte 150 g krůtího masa nakrájeného na kousky, 200 g podušené zeleniny (například brokolice), okořeňte a opečte na lžíci oleje. Podávejte s bramborami vařenými ve slupce.
(1900 kJ)

Večeře
Dejte si talíř polévky nebo zeleninový salát. Ten můžete ochutit olivami nebo kapary, jako zálivku použijte nízkotučný bílý jogurt se lžičkou panenského olivového oleje, bylinkami nebo utřeným česnekem. Stejně dobrá je i zálivka z balzamikového octa.

.
Autor: Isofa.com

Celerová polévka
Ve 200 ml zeleninového vývaru povařte 300 g nakrájených brambor a 150 g celeru. Ochuťte černým pepřem, přidejte 40 g nakrájené libové šunky.
(1000 kJ)

Autor: oli