Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

DIETA 2010: Udržet si váhu je to nejtěžší!

Pravidelný pohyb je důležitý. Vyměňte třeba v práci schody za výtah!
29. ledna 2010 | 06:59

Podařilo se vám zhubnout? Gratulujeme! Ale rádi bychom vás upozornili na jednu nemilou ale pravdivou skutečnost, a to sice, že ta největší práce je před vámi.

Pokud si myslíte, že se po skončení diety vrátíte ke svému předchozímu způsobu stravování a budete si vychutnávat pokrmy utopené v tuku nebo plné cukru v libovolném množství, pak vás musíme zklamat. Kdo si chce udržet váhu, na něco podobného může rovnou zapomenout.

Zabraňte jo-jo efektu

Pokud po období hubnutí a výrazně sníženého energetického příjmu přejdete rovnou k přejídání se a pojídání energeticky náročných jídel, váš organismus dostane šok. Organismus si zapamatuje, že může opět k hladovění dojít a příště vás už nenechá hubnout tak snadno. Dostanete se tak do bludného kruhu obávaného jo-jo efektu.

Dietu končete pozvolna!

Dietu tedy neukončujte náhle ze dne na den. Až zjistíte, že jste s váhou spokojeni, přidávejte kalorie ve vaší stravě velmi pozvolna. Zkuste první týden po hubnutí přidat např. 400 kJ a pozorujte, zda to nějak vaši váhu ovlivní. Další týdny přidávejte dalších 400 kJ, až dostoupáte na výši, která je pro vás vhodná. To bývá od 8 do 10 000 kJ na den, podle vaší tělesné aktivity. Nesledujte ale vaši váhu příliš urputně – jisté váhové výkyvy v rozmezí 2 kg neznamenají žádný průšvih!

Odměňte se dietně

Za to, že se vám podařilo zhubnout, se musíte patřičně odměnit Dopřejte si třeba lahůdky, které jsou dietní a které si běžně nedopřáváte, jako je drahé exotické ovoce. Nebo si za odměnu pořiďte lepší kolo nebo in-line brusle.

Na sport nezanevřete!

I po ukončení diety nezanevřete na pohyb. Je udržení váhy klíčový někteří odborníci si dokonce myslí, že víc než jídelníček. Žádná z nabídky sportovních aktivit se vám nelíbí? Pak choďte! A to každý den – vystupte o jednu stanici dříve z autobusu nebo si dopřávejte večer alespoň půlhodinové procházky v okolí. Denně byste měli nachodit asi 2000 kroků.

Jídelníček upravte i po dietě

Není třeba zůstat po zbytek života bez tuku a bez cukru! Pokud máte rádi vepřo knedlo, není důvod, si ho upírat! Vtip je v tom, že půjde o občasné zhřešení a porce by neměla být přemrštěná, ale zhruba poloviční oproti běžné. Přeorientujte se na kvalitní suroviny a dietnější pokrmy, které vám však budou chutnat.

Autor: Michaela Kadlecová
Klíčová slova: Dieta, dieta 2010;hubnutí;
Diskuse ke článku
.