Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Děsivé! Jóga, při které miminka křičí hrůzou a zvrací

27. února 2012 | 16:52

Usměvavá starší žena si jen tak točí nemluvnětem kolem hlavy a pohazuje jím. Mimino se třese a pláče hrůzou. To není obrázek z hororového filmu, ale hodina jógy pro mimina ruské “guru” Leny Fokiny (51). Prý je to pro ty maličké zdravé, tvrdí žena.

Jogínka Lena Fokina si takto pohazuje často i s jen týdenními miminky. Cvičení trvá přibližně pět minut a podstupují je děti do dvou let. Žena je pevně drží za jejich drobná zápěstí a kotníčky, někdy i jen za jednu končetinu a nedbá na jejich srdceryvný řev.

Děti z neustálého točení a houpaní občas dokonce zvrací, ale ani to ji nerozhodí. „Je to dobré pro jejich zdraví,“ podotýká Lena, která jógu pro miminka praktikuje už 30 let!

Když se její video objevilo na internetu, někdo ji napadl z ubližování na zdraví, jiní nevěřili, že jde opravdu o dítě, ale domnívali se, že je to podvod s panenkami.

„Není na tom nic nebezpečného. Některé děti z počátku pláčou, ale pak si zvyknou a začne se jim to líbit,“ tvrdí Lena Fokina. "Děti, které jógou prošly, se často naučí brzy číst, mají talent na zpěv, jsou z nich skvělí mluvčí, nebo sportovci. Jsou celkově silnější. Jsme humánní, neděláme nic špatného," dodává.

"Vycvičila" i svých pět dětí

Podle jejího mínění je naopak nezdravé nechat nemluvňata jen nečinně ležet. „I tak malé děti neumí přeci jen spát, jíst a plakat. Mají také své přirozené reflexy, které jim takto pomáháme rozvinout jak fyzicky, tak psychicky,“ zdůvodňuje Lena, která vystudovala fakultu tělesné výchovy v Moskvě.

Své cvičení s novorozeňaty navíc neprovádí jen doma v Rusku, ale slaví úspěchy v celé Evropě. Vyvinul je její učitel doktor Igor Charkovsky, jeho prapůvod je prý ale v u starobylých afrických kmenů.

"Tato metoda sloužila původně k léčbě dětí, které se narodily s problémy se svaly a klouby, je však vhodná i pro zdravé děti,“ objasňuje žena. „Cvičení zvyšuje pohyblivost a podporuje svalový rozvoj.“

Rozvedená Lena má pět dětí, dcery Alexandru (30) Tatjanu (27) a Marii (16), a syny Tymura (23) a Pavla (13), a všichni tímto výcvikem ve zdraví prošli,  nyní je proto praktikuje i s vnoučaty.

Autor: INT, bak