Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

25 triků pro úspěšné hubnutí

Mnohé ženy mají tendenci neustále se vážit a držet diety, i když to vlastně vůbec nepotřebují
12. ledna 2009 | 14:38

Diety nemusí být vždy jen mučení. Stačí pár šikovných nápadů a očekávaný výsledek se včas dostaví. Nabízíme vám proto dobré rady k usnadnění hubnutí, a recept na dietní topinku.

1. Obědvejte alespoň 20 minut
Možná si to neuvědomujete, ale pokud jíte rychle a jídlo pouze hltáte, sníte víc, než ve skutečnosti potřebujete. Dejte si závazek a během oběda zůstaňte u stolu sedět alespoň 20 minut.

Autor: Archív

2. Co nejdříve jídlo odložte
Uběhlo 20 minut určených na jídlo? Co nejdříve odložte případné zbytky chodu do chladničky, jinak se vám může stát, že si ještě přidáte.

3. Nejezte rukama
Vždy používejte příbor. Všemu, co se dá jíst rukama (chipsům, čokoládě, bonbónům) se vyhněte.

4. Vytvořte si atmosféru
Klasická hudba a světlo svíček zbrzdí rychlé tempo jedení.

Plápolající plamínek svíčky v přírodně laděném svícnu. Nic nemůže být romantičtějšího a přinést vám větší pocit uklidnění, Tchibo
Autor: archiv firmy

5. Důkladně žvýkejte
Zaprvé: budete jíst déle a pocit sytosti přijde dříve, než jídlo zmizí z talíře (asi po 15 minutách). Zadruhé: jídlo budete snáze trávit.

6. Sáhněte po velkém talíři
Oči jedí také! Proto si raději vezměte velký talíř a bohatě ho obložte salátem nebo zeleninovou přílohou. Čím více místa pokryjete, tím větší množství opticky vznikne a vy si nebudete chtít přidat.

7. Vhodná vůně pomůže
Máta a jablka redukují apetit. Čerstvý chléb a čokoláda ho naopak podporují. Doporučujeme tedy nakapat mátový nebo jablečný aromatický olej do vonné lampy a "čuchat".

8. Pomoc z moře
Mořské řasy obsahují jód, který tělo využije na produkci hormonů nezbytných pro hubnutí. Vyzkoušejte proto například suši.

Autor: Archív

9. Využijte chrom

Chrom posiluje spalování tuků (lidé s nadváhou mají obvykle nedostatek chromu). Dodá vám ho: mrkev, švestky, ořechy, přírodní hnědý cukr, červená řepa, lesní plody, kvasnice, pšeničné klíčky (např. v jogurtu).

10. Džus zeštíhluje
Pozor, ale pouze ředěný s vodou. Ovocné šťávy proto vždy míchejte s vodou v poměru 2:3. Na limonády raději zapomeňte.

11. Udělejte si zdravé zásoby
V chladničce by vám nikdy neměla chybět mrkev nebo paprika na chroupání. Vaše cesta v případě hladu by pak měla vést tam, ne do skříňky s bonbóny a sušenkami!

Zhubněte jednou provždy!
Autor: PROFIMEDIA.CZ

12. Jablečný ocet pomáhá trávit
Sklenice teplé vody s jednou čajovou lžičkou jablečného octa po každém jídle povzbuzuje látkovou přeměnu a trávení.

13. Dejte si ryby
Kromě toho, že tuňák dodá vynikající chuť salátům, těstovinám a pomazánkám, obsahuje i hodnotné bílkoviny nezbytné pro spalování tuků. Pozor, pro tuňáka v oleji to už ale neplatí.

14. Dopřejte si kyslík
Každou hodinu se zhluboka 30-krát nadechněte. Do každé buňky vašeho těla se tak dostane dostatečné množství kyslíku nezbytného pro spalování tuků.

15. Odlehčit dresingy
Při přípravě salátů nahraďte dvě třetiny oleje zeleninovou omáčkou. Chutná skvěle a vy ušetříte 590 kJ na porci.

Do zálivek je nejlepší olivový olej.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

16. Objednávejte si první
Pokud jdete s přáteli do restaurace, nečekejte, až vás ovlivní výběrem lahodných, ale nezdravých jídel. Proto si objednávejte jako první a neporušte své zásady.

17. Luštěniny jsou "in"
Obsahují hodně vlákniny, bílkovin, železa a kyseliny listové. To povzbuzuje tvorbu svalstva, spaluje tuky a reguluje trávení. Jednou nebo dvakrát týdně jezte proto místo masa luštěniny.

18. Studená voda vyhání tuky
Studenou vodu musí tělo zahřát na svou teplotu. Na to potřebuje velké množství energie a spotřeba kJ tak rapidně stoupá.

19. Choďte po schodech
Pěší chůze místo jízdy autem, schody místo výtahu - obojí přispěje k vašemu úspěšnému hubnutí.

20. Jednou týdně vegetariánkou
Zřekněte se jednou do týdne masa, odpočinou si střeva i žaludek. Nebo volte menší zlo - drůbež.

Pestrý kuskus se zeleninou
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK, archiv Blesku

21. Zdravější omáčka
Jednoduše: čím je průzračnější, tím méně tuku obsahuje.

22. Naučte se říkat "ne"
Stačí říci: "Ne, děkuji." Nebojte se, že urazíte hostitele. Ale pozor, neříkejte: "To nesmím!", protože pak vás přemluví!

23. Nedívejte se na horory
Zajímavou studii provedla americká expertka Hilary Webberová. Zjistila, že napětí při sledování hororů a thrilerů vyvolává hlad. Raději se podívejte na romantický film nebo cestopis.

24. Zeštíhlující lázeň
Po večeři, kterou tvořil salát, si dejte koupel. Jedno balení soli z Mrtvého moře nasypte do vody teplé 37 ° C a ve vaně zůstaňte 15 - 20 minut. Povzbuzuje to hubnutí.

25. Odolejte sladkému
Máte po dobrém obědě chuť na sladké? Vyčistěte si hned po jídle zuby. Pocit svěžesti v ústech zastaví chuť na nezdravé mlsání.

Autor: NČPŽ, lena